Nowe drożdże
-
- 101%
- Posty: 35
- Rejestracja: 2008-10-17, 21:08
- Lokalizacja: Chrzanów
Z samego cukru i wody to raczej, tylko nastawy do destylacjikukurydzianka pisze:Wino z cukru można robić.
Pozdrawiam
www.destylacja.com
www.destylacja.com
Turbo Star
W takim razie i ja poprosze o jedna próbkę Turbo Star
-
- 10%
- Posty: 17
- Rejestracja: 2011-02-08, 09:30
Witam
To ja chętnie przetestuję oprócz turbo48 jeszcze turbo24
To ja chętnie przetestuję oprócz turbo48 jeszcze turbo24
Ostatnio zmieniony 2011-05-14, 13:49 przez kukurydzianka, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 101%
- Posty: 35
- Rejestracja: 2008-10-17, 21:08
- Lokalizacja: Chrzanów
a więc opisuję;dostałem od kolegi drożdże turbo star 24 i domówiłem jeszcze kilka innych(nawet dodatkowy gratysik się znalazł ),w dniu wczorajszym,wieczorkiem poczyniłem dwa nastawy,
1 nastaw-0,5 paczki turbo star 24(podzieliłem na pół w paczce jest 210gr,zobaczymy jak sobie poradzą)+10 kg.cukru+36l.wody
2 nastaw-1 paczka turbo star 8 +10 kg.cukru+36l. temp.wody prze nastawach 30'C,szybko ruszyły.
dziś prawie podskakują beczki tak buzuje
szkoda że nie zamówiłem jeszcze turbo star 3, myślę że podobne będą do t3 i mają dobrą cenę,
będę opisywał dalszy proces
pozdrawiam
1 nastaw-0,5 paczki turbo star 24(podzieliłem na pół w paczce jest 210gr,zobaczymy jak sobie poradzą)+10 kg.cukru+36l.wody
2 nastaw-1 paczka turbo star 8 +10 kg.cukru+36l. temp.wody prze nastawach 30'C,szybko ruszyły.
dziś prawie podskakują beczki tak buzuje
szkoda że nie zamówiłem jeszcze turbo star 3, myślę że podobne będą do t3 i mają dobrą cenę,
będę opisywał dalszy proces
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2011-05-17, 11:21 przez manfred, łącznie zmieniany 1 raz.
nastaw z 6 kg cukru
drozdże turbo star 24 początek fermentacji ok 21.BLG początkowe ok.23
na drógi dzień ok.godziny 21 BLG 0
temperatura w jakiej była fermentacja nie przekroczyła 18°C
teraz moje wrazenia ;
Jak byłem sprzwdzic w cągu dnia to tak fermentowało ,jakby się gotowało.
Kol.@manfred napewno sobie dadzą rade z twoimi nastawami szybciej niz bys sie spodziewał.
Polecam te drożdże ... jak dla mnie bomba
pozdrawiam federn
drozdże turbo star 24 początek fermentacji ok 21.BLG początkowe ok.23
na drógi dzień ok.godziny 21 BLG 0
temperatura w jakiej była fermentacja nie przekroczyła 18°C
teraz moje wrazenia ;
Jak byłem sprzwdzic w cągu dnia to tak fermentowało ,jakby się gotowało.
Kol.@manfred napewno sobie dadzą rade z twoimi nastawami szybciej niz bys sie spodziewał.
Polecam te drożdże ... jak dla mnie bomba
pozdrawiam federn
Ja dla porównania zrobiłem dwa nastawy
1. Na grzybkach Alcotec 24
2. Na grzybkach TS24
16.05.2011
7kg cukru dopełnione do 25L
Pierwsze uwagi:
po 1.
Drożdże Alcotec 214g. opakowanie
Drożdże TS 207g. opakowanie
po 2.
Drożdże Alcotec jaśniutkie niemal białe po wysypaniu z opakowania
Drożdże TS ciemniejsze od Alcotec, wyglądają kropka w kropkę jak bayanusy
po 3.
Drożdże Alcotec mieszają się całkowicie idealnie robiąc z nastawu cukrowego mleko.
Drożdże TS mieszają się ciut gorzej i dają półprzezroczysty żółtawy nastaw.
po 4.
Drożdże Alcotec przy pracy wytwarzają niższą temperaturę robiąc tą samą robotę ~27C
Drożdże TS pracują jak lokomotywa parowa ~30C !!!
po5.
Drożdże Alcotec pienią się delikatnie, lekka pianka
Drożdże TS pienią się dużo mocniej a piana jest napompowana. bańki po 7cm unoszące drożdżaki.
Czas pracy i skuteczność są bardzo zbliżone.
Po 48H balling w temperaturze ~26C =2Blg
Trzeba wziąć poprawke na temp,ale jeszcze 48H i będzie po wszystkim.
O efektach gotowania również poinformuję.
Moje dwa wcześniejsze nastawy były na T9.. moge je opisac jednym słowem - badziewie. śmierdzący nastaw, ciężkie klarowanie..
Teraz jestem w fazie testów różnych grzybków, mam w zanadrzu jeszcze Vodka star i Alcotec 48. Jeżeli mnie nie urzekną, to wracam do Cobry.
1. Na grzybkach Alcotec 24
2. Na grzybkach TS24
16.05.2011
7kg cukru dopełnione do 25L
Pierwsze uwagi:
po 1.
Drożdże Alcotec 214g. opakowanie
Drożdże TS 207g. opakowanie
po 2.
Drożdże Alcotec jaśniutkie niemal białe po wysypaniu z opakowania
Drożdże TS ciemniejsze od Alcotec, wyglądają kropka w kropkę jak bayanusy
po 3.
Drożdże Alcotec mieszają się całkowicie idealnie robiąc z nastawu cukrowego mleko.
Drożdże TS mieszają się ciut gorzej i dają półprzezroczysty żółtawy nastaw.
po 4.
Drożdże Alcotec przy pracy wytwarzają niższą temperaturę robiąc tą samą robotę ~27C
Drożdże TS pracują jak lokomotywa parowa ~30C !!!
po5.
Drożdże Alcotec pienią się delikatnie, lekka pianka
Drożdże TS pienią się dużo mocniej a piana jest napompowana. bańki po 7cm unoszące drożdżaki.
Czas pracy i skuteczność są bardzo zbliżone.
Po 48H balling w temperaturze ~26C =2Blg
Trzeba wziąć poprawke na temp,ale jeszcze 48H i będzie po wszystkim.
O efektach gotowania również poinformuję.
Moje dwa wcześniejsze nastawy były na T9.. moge je opisac jednym słowem - badziewie. śmierdzący nastaw, ciężkie klarowanie..
Teraz jestem w fazie testów różnych grzybków, mam w zanadrzu jeszcze Vodka star i Alcotec 48. Jeżeli mnie nie urzekną, to wracam do Cobry.
XXX
Witam Zrobiłem zakupy w sklepie Starowar: http://www.destylacja.com/jak-kupowac
e-mail: starowar@starowar.pl
Zamówienia, drożdże i inne produkty
- 600-36-77-50
Destylatory i akcesoria destylacyjne
- 608-029-892
STAROWAR
Warszawska 54
05-074 Halinów
Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony:
-bardzo szybka dostawa
-na bieżąco byłem informowany co się dzieje z moim towarem
-paczka bardzo solidnie zapakowana
-dostałem 10% rabatu na drożdże Turbo Star
-3% na pozostały asortyment
-otrzymałem nie tani prezent
W dodatku w sklepie tym jest bardzo duży wybór.
Pozdrawiam
e-mail: starowar@starowar.pl
Zamówienia, drożdże i inne produkty
- 600-36-77-50
Destylatory i akcesoria destylacyjne
- 608-029-892
STAROWAR
Warszawska 54
05-074 Halinów
Jestem bardzo pozytywnie zaskoczony:
-bardzo szybka dostawa
-na bieżąco byłem informowany co się dzieje z moim towarem
-paczka bardzo solidnie zapakowana
-dostałem 10% rabatu na drożdże Turbo Star
-3% na pozostały asortyment
-otrzymałem nie tani prezent
W dodatku w sklepie tym jest bardzo duży wybór.
Pozdrawiam
Człowiek nie wielbłąd i napić się musi.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 54 gości