Drożdże T48
Jurii, niestety zaproszenia nie mogę przyjąć, nawet za smakosza się nie uważam, choć prawda jest taka że swoje trunki mogę poić 50% bez żadnego popijania i nawet grymasu na twarzy nie zrobię a sklepowej wódki 38% jak nie popiję to aż mi ryja wykręca i na hafta zbiera.
No ale mógłby kolega wyrazić swoją opinię, na których drożdżach jest lepszy smak. Ja kiedyś zrobiłem cukrówkę na bayanusach z dodatkiem mielonej kukurydzy i poszło to na kolumnę i na węgiel a później zatarłem kukurydzę na red ethanol i również kolumna oraz węgiel. Jak to później próbowaliśmy to miałem wrażenie że ten trunek z cukru był łagodniejszy w smaku a ten z zacieru jakby piekący, ale to był tylko jeden taki wybryk i jak wspomniałem że smakoszem nie jestem.
No ale mógłby kolega wyrazić swoją opinię, na których drożdżach jest lepszy smak. Ja kiedyś zrobiłem cukrówkę na bayanusach z dodatkiem mielonej kukurydzy i poszło to na kolumnę i na węgiel a później zatarłem kukurydzę na red ethanol i również kolumna oraz węgiel. Jak to później próbowaliśmy to miałem wrażenie że ten trunek z cukru był łagodniejszy w smaku a ten z zacieru jakby piekący, ale to był tylko jeden taki wybryk i jak wspomniałem że smakoszem nie jestem.
-
- 20%
- Posty: 27
- Rejestracja: 2011-07-09, 17:18
Wyrób teoretycznie powinien smakować "niczym" jeżeli sprzęt jak i obsługujący są zgrani...
efektem ubocznym tak szybkiej fermentacji może być co najwyżej większa ilość smrodów przed i po za czym idzie większy odsetek strat do odzyskania w powtórnym przegonie..
Ale jak wiadomo są gusta i guściki a racja jest jak cztery litery... każdy ma swoją, osobiście coraz bardziej odchodzę od turbo, za wysokie temperatury były u mnie w sezonie letnim i wiele grzybków sie ugotowało posostając na +3+4BLG
efektem ubocznym tak szybkiej fermentacji może być co najwyżej większa ilość smrodów przed i po za czym idzie większy odsetek strat do odzyskania w powtórnym przegonie..
Ale jak wiadomo są gusta i guściki a racja jest jak cztery litery... każdy ma swoją, osobiście coraz bardziej odchodzę od turbo, za wysokie temperatury były u mnie w sezonie letnim i wiele grzybków sie ugotowało posostając na +3+4BLG
XXX
-
- 20%
- Posty: 27
- Rejestracja: 2011-07-09, 17:18
A mógłby mi ktoś wytłumaczyć, wiedzą praktyczną. Czy jest różnica miedzy drożdżami turbo 24 a turbo 48. Skoro turbo 24 przerabiają do 14%, a turbo 48% przerabiają do 20%. Mówię o teorii bo nie praktykowałem. Bawię się na razie turbo pure 24h i nastaw na 42l w tym 10kg cukru. Chodzi mi o różnicę w wydajności, bo w teorii powinna być widoczna, a jak jest w praktyce?
-
- 20%
- Posty: 27
- Rejestracja: 2011-07-09, 17:18
Z Cukru Nigdy nie zrobisz takiego procentu nawet w 12C przez 4 tyg. fermentacji niezaleznie od drozdzy..@KROPELKA Skoro turbo 24 przerabiają do 14%, a turbo 48% przerabiają do 20%
Życzę powodzenia, chyba że masz ekstremalną matke drozdzową. Nie wiem jak to zrobisz,ale nawet miody nie robią 20%.. Taki procent to jedynie na glukozie(teoretycznie) bo sam tego nie robilem jeszcze..
Ogólnie niewykonalne cukrem
XXX
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 32 gości