Drożdże T Vodka Star - Perfect Pure
- lech.zywiec
- 101%
- Posty: 286
- Rejestracja: 2011-09-05, 22:34
Drożdże T Vodka Star - Perfect Pure
Dostałem te drożdżaki do testów. Zrobiłem dwa identyczne powiększone nastawy: 12,5 kg glukozy + 38l wody. Do jednego fermentatora poszły T Vodka Star do drugiego Alcotec Turbo 48. Temperatura nastawu w momencie zadania drożdży ok. 27 stopni C. Temperatura otoczenia 21 stopni C. Alcoteki od razu podjęły pracę T Vodka Star wyraźnie się ociągały.
Wynik:
Turbo 48 - po 5 dniach -3Blg.
T Vodka Star - po 2 tygodniach stanęły na 0Blg.
Myślę, że ma to związek z ilością drożdżaków. Zwycięskie mają 135g, te drugie 65g.
Wynik:
Turbo 48 - po 5 dniach -3Blg.
T Vodka Star - po 2 tygodniach stanęły na 0Blg.
Myślę, że ma to związek z ilością drożdżaków. Zwycięskie mają 135g, te drugie 65g.
- lech.zywiec
- 101%
- Posty: 286
- Rejestracja: 2011-09-05, 22:34
Zgadza się było, ale chyba o tych:
http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=14
Ja testowałem te:
http://www.winohobby.biz/index.php?prod ... od_id=1294
http://www.bimberhobby.pl/product.php?id_product=14
Ja testowałem te:
http://www.winohobby.biz/index.php?prod ... od_id=1294
-
- 30%
- Posty: 35
- Rejestracja: 2011-03-10, 11:51
Witam. Jar również dostałem saszetkę próbną jednak temat został skasowany nie wiadomo z jakich przyczyn. Zacząłem tam opisywać jak wyglądał nastaw, ale nie o tym miało być. Zrobiłem nastaw z 10kg cukru oraz 40l wody temp. zadania drożdży to okolo 30 stopni. Drożdże nie ruszyły od razu tylko po paru godzinach. Drożdże przerobiły całość w 8 dni do -4. Zapach naprawdę bardzo dobry (porównując do spit ferm t3 o niebo lepszy). Klarowanie po zlaniu z nad osadu trwało tydzień czasu jednak się nie wyklarował na kryształ widać to na zdjęciach poniżej. Ogólnie jestem zadowolony z drożdży jednak 10kg to dla nich już męka było widać jak pod koniec bardzo zwolniły.
Zaraz po dodaniu drożdży
Jakiś dzień po dodaniu drożdży.
Po sklarowaniu grawitacyjnym.
Destylat z tych drożdży w smaku i zapachu wyszedł podobnie do SpiritFerm T3 po dwukrotnej destylacji. Towaru do spożycia odebrałem 5l mogłem jeszcze nieco więcej jednak spóźniłem się z wymianą butelki. Ogólnie jestem zadowolony tylko szkoda że nie wytrzymują końcówki fermentacji z 10 kg. następnym razem spróbuję je namnożyć przed dodaniem i zobaczę jak to wyjdzie
Zaraz po dodaniu drożdży
Jakiś dzień po dodaniu drożdży.
Po sklarowaniu grawitacyjnym.
Destylat z tych drożdży w smaku i zapachu wyszedł podobnie do SpiritFerm T3 po dwukrotnej destylacji. Towaru do spożycia odebrałem 5l mogłem jeszcze nieco więcej jednak spóźniłem się z wymianą butelki. Ogólnie jestem zadowolony tylko szkoda że nie wytrzymują końcówki fermentacji z 10 kg. następnym razem spróbuję je namnożyć przed dodaniem i zobaczę jak to wyjdzie
OT
Grzybki vodka jak kazde inne z tym,ze producenci prawdopodobnie uzywaja konkretnej wyselekcjonowanej rasy ktora spelnia konkretne parametry co do ulosci produkiwanych estrow itp itd z tym, ze tutaj waznym czynnikiem jest ich towarzystwo w paczce. jak wiadomo grzybki vodka maja bardzo mala wage a ich wymagania chociazby azotowe moga byc duuzo wyzsze dlatego jezeli juz podwojenie czy tymbardziej potrojenie nastaeu trzeba kpniecznie uzupelniac jedzonko poza cukrem.. wiadome jest to ze nawet 20 g. drozdzy w postaci instant wystarczy na kolonizacje nawet 1hl moszczu.. kwestia przypasowania srodowiska.
Grzybki vodka jak kazde inne z tym,ze producenci prawdopodobnie uzywaja konkretnej wyselekcjonowanej rasy ktora spelnia konkretne parametry co do ulosci produkiwanych estrow itp itd z tym, ze tutaj waznym czynnikiem jest ich towarzystwo w paczce. jak wiadomo grzybki vodka maja bardzo mala wage a ich wymagania chociazby azotowe moga byc duuzo wyzsze dlatego jezeli juz podwojenie czy tymbardziej potrojenie nastaeu trzeba kpniecznie uzupelniac jedzonko poza cukrem.. wiadome jest to ze nawet 20 g. drozdzy w postaci instant wystarczy na kolonizacje nawet 1hl moszczu.. kwestia przypasowania srodowiska.
XXX
- lech.zywiec
- 101%
- Posty: 286
- Rejestracja: 2011-09-05, 22:34
Temat stary, ale odświeżę.. Kiedyś drożdże TURBO VODKA STAR HYPER PURE stsowałem do bimberku i wychodził całkiem względny, tym razem zrobiłem nastaw do przerobu na kolumnę. Jestem ciekaw czasu przerobu, ilości przedgonu i finalnego destylatu. 92L nastawu-20kg cukru-3 paki drożdży, start poniżej 30°, nastaw pracuje w temp 25°.
Ostatnio zmieniony 2015-09-09, 21:28 przez Pirat, łącznie zmieniany 1 raz.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Moim zdaniem drożdże zdecydowanie nie warte swojej ceny. Zbyt mała ilość drożdży i pożywki w opakowaniu.
Wychodzi na kolumnie to samo co z innych drożdży. Z tym, ze inne drożdże turbo jak np. T 24 czy T 48 przerabiają spokojnie dwa razy tyle cukru a cena ich praktycznie taka sama co Vodka Star.
Ostatnio próbowałem Turbo Star 48 i polecam.
Wychodzi na kolumnie to samo co z innych drożdży. Z tym, ze inne drożdże turbo jak np. T 24 czy T 48 przerabiają spokojnie dwa razy tyle cukru a cena ich praktycznie taka sama co Vodka Star.
Ostatnio próbowałem Turbo Star 48 i polecam.
OLO 69
Czas przerobu 5 dni-nie w 25°, a 22°. Różnica cen 2xT24 a 3xTVS to 4,5zł. Nastaw już się klaruje grawitacyjnie bez klarowinów, na razie będzie gotowane tylko raz ponieważ chcę nastawić trzy takie beczki, więc urobek z całości podzielę na dwa i wtedy ostateczne gotowanie. Dawno już nic nie nastawiałem i tak z ciekawości użyłem tych drożdży, Turbo Star 48 zapewne też kiedyś wrzucę.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 20 gości