SpiritFerm Moskva Style

zor-ro1970
50%
50%
Posty: 141
Rejestracja: 2010-01-15, 12:08

Post autor: zor-ro1970 » 2013-03-29, 21:28

Zwiększyłes nastaw na 20%. Ja zwiększając nastaw o 100% na alcotec 23% zamiast 7 dni było 28!!!

Awatar użytkownika
duureex
50%
50%
Posty: 103
Rejestracja: 2013-03-20, 17:23
Lokalizacja:

Post autor: duureex » 2013-03-30, 12:59

Nie jestem w domu i nie wiem ile teraz jest Blg ale zobaczymy, najwyżej poczekam parę dni dłużej, dla mnie to tak jest szybko, 7 dni czy 10, to nie jest 3 4 tygodnie jak na zwykłych drożdżach.
Jak się szlachta bawi to się koszta nie liczą.
Aabratek, 60,3x140, sprężynki KO, Keg 50L

Awatar użytkownika
duureex
50%
50%
Posty: 103
Rejestracja: 2013-03-20, 17:23
Lokalizacja:

Post autor: duureex » 2013-04-01, 20:57

Więc tak Blg -4, ale dziś nie dam rady pogonić za bardzo jestem ''świąteczny'', więc 7 dni starczyło na przerobienie.
Jak się szlachta bawi to się koszta nie liczą.
Aabratek, 60,3x140, sprężynki KO, Keg 50L

Awatar użytkownika
Mr.R
50%
50%
Posty: 111
Rejestracja: 2012-09-19, 21:51
Lokalizacja: Centrum

Post autor: Mr.R » 2013-04-02, 15:07

duuureeeexxx: po prostu pisząc swój post trochę zamotałeś i trudno to rozszyfrować bez kalkulatora. Opis swojego nastawu zrobiłeś wychodząc od ilości dodanej wody do cukru a opis z instrukcji drożdży jest o całkowitej objętości nastawu (całkowita objętość nastawu nie równa się ilości dodawanej wody). Rozumiem, że zrobiłeś nastaw z 9,5kg cukru i 25L wody czyli razem objętość nastawu to okło 31L?

Jeżeli dobrze zrozumiałem to chyba rozcieńczył a nie zagęścił???


Drożdże bez problemu sobie z tym poradzą.

Awatar użytkownika
duureex
50%
50%
Posty: 103
Rejestracja: 2013-03-20, 17:23
Lokalizacja:

Post autor: duureex » 2013-04-02, 18:47

Mr.R pisze: Jeżeli dobrze zrozumiałem to chyba rozcieńczył a nie zagęścił???
Czy ja gdzieś napisałem, że zagęściłem??
Jaki tu kalkulator do czego, 9,5kg cukru i 25l wody to ≈30,70l nastawu.
Są wątki w niektórych tematach takie, że tam naprawdę trzeba mieć kalkulator, a nie przy tak prostych obliczeniach.

Vivenda i Rikmen
Aktywny jestem ponieważ siedzę w domu i z nudów czytam forum oraz zadaję pytania, żeby jak najwięcej się dowiedzieć oraz praktykować, żeby popełniać jak najmniej błędów, bo jak się skończy ''zima'' to już nie będę taki AKTYWNY i ''trochę zwolnię''.
A z liczeniem to u mnie wszystko w porządku, a jak ktoś ma problemy to trzeba się do szkoły wrócić, albo zainwestować w kalkulator.
Ostatnio zmieniony 2013-04-03, 08:32 przez duureex, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak się szlachta bawi to się koszta nie liczą.
Aabratek, 60,3x140, sprężynki KO, Keg 50L

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2013-05-14, 10:57

Drożdże godne polecenia. 12 kg cukru inwertowanego plus 40 litrów wody plus tylko jedna paczka tych drożdży i po pięciu dniach praktycznie koniec fermentacji.
Pzdr.
OLO 69

JAREK VW
10%
10%
Posty: 11
Rejestracja: 2013-03-07, 13:50
Lokalizacja: CENTRUM POLSKI

Post autor: JAREK VW » 2013-05-14, 17:45

Dzięki podpowiedzi kolegi lesgo58 i Citizen Kane , robię teraz już tylko słabsze nastawy.
12,5kg glukozy, rozpuszczam w 44l wody do tego jedna paczka Moskva Style rozpuszczona w o.5litra wody i po 5 dniach pięknie przerobione.
Jakość spirytusu dużo lepsza niż na mocnych nastawach, jest on dużo łagodniejszy w smaku
i zauważyłem iż odbieram trochę mniejsze ilości przedgonów.
Jak komuś zależy na jakości trunku POLECAM... takie proporcje i te drożdżaki
Dzięki PANOWIE....

Pirat
101%
101%
Posty: 503
Rejestracja: 2010-10-28, 20:20

Post autor: Pirat » 2013-05-29, 16:22

A ja wręcz nie odpuszczam i robię super mocne nastawy. Wczoraj nastawiłem na Moskva Style (pierwszy nastaw na tych drożdżach) nastaw 52l i w tym 18kg glukozy, przy temp nastawu 30*C pomiar Blg wynosił 25-26. Po 3-4 godź nastaw pięknie się rozhulał, i tak gotuję na 2 razy więc ostrość i zapaszki nie występują.

JAREK VW
10%
10%
Posty: 11
Rejestracja: 2013-03-07, 13:50
Lokalizacja: CENTRUM POLSKI

Post autor: JAREK VW » 2013-06-01, 21:09

greg0004
Robiłem dokładnie takie same nastawy i byłem zadowolony z wyników, ale spróbowałem słabszych stężeń i moim zdaniem efekty są dużo lepsze.
Oczywiście kosztuje to trochę więcej pracy ale myślę, że warto

Pirat
101%
101%
Posty: 503
Rejestracja: 2010-10-28, 20:20

Post autor: Pirat » 2013-06-01, 23:21

Mój post bardziej dotyczył drożdży że potrafią, kiedyś zapewne przestawię się na niższe stężenia.Co do drożdży to stosuje je pierwszy raz i miałem obawy czy dadzą radę wysokim %-zobaczę ile czasu im zajmie praca do minusa Blg.

JAREK VW
10%
10%
Posty: 11
Rejestracja: 2013-03-07, 13:50
Lokalizacja: CENTRUM POLSKI

Post autor: JAREK VW » 2013-06-02, 08:50

18kg glukozy, 45l wody około 5 dni i spokojnie przerabiają

Pirat
101%
101%
Posty: 503
Rejestracja: 2010-10-28, 20:20

Post autor: Pirat » 2013-06-02, 19:44

Hm.. właśnie pracują od (28 maj)-5 dni do dziś i już za wiele im pracy nie pozostało-szybciej jak na turbo 24 czy też 48, pozostał jeszcze czas na wyklarowanie.

runner2
40%
40%
Posty: 83
Rejestracja: 2013-01-07, 13:56

Post autor: runner2 » 2013-06-02, 23:37

Ja wczoraj wystartowałem pierwszy raz Moskva style, nastaw w beczce 120 l, upchnięte 34 kg cukru i 1 paczka drożdży Moskva. Muszę przyznać że wariacje w beczce jakby się tam gotowało. Mój cukromierz wczoraj pokazał 26 blg, a dzisiaj rano już 21. Po mojemu będzie to trwało dłużej niż 5 dni, ale nie spieszy mi się tak mocno, a Moskve z czystej ciekawości nastawiłem.
Ostatnio zmieniony 2013-06-04, 07:47 przez runner2, łącznie zmieniany 2 razy.

runner2
40%
40%
Posty: 83
Rejestracja: 2013-01-07, 13:56

Post autor: runner2 » 2013-06-12, 23:11

Przepraszam za post jeden po drugim, ale to jest specjalnie żeby było widać daty:D
Dzisiaj nastaw ma 0 Blg, w sobotę tj 08czerwca dosypałem 3 kg ryżu, troszkę dla smaku, troszkę z nudów i na próbę po części.
W najbliższą sobotę daje na rury. Dla porównania puszcze na pot-stilu i na aabratku jednocześnie, a później puszcze jeszcze na Aabratku ale z filtrem miedzianym, pewnie wszystkiego w sobotę nie zrobię ale dokończę w niedziele.
Jak tylko czas pozwoli opisze smakowe doznania :D

runner2
40%
40%
Posty: 83
Rejestracja: 2013-01-07, 13:56

Post autor: runner2 » 2013-07-30, 16:52

Witam.
Jestem po przerobieniu moskvy na wszystkie dostępne mi sposoby.
Smak destylatu na szkle super, znajomi zachwalali i wołali jeszcze. Jeśli chodzi o destylat z Aabratka (robiłem z miedzianym filtrem), to nie mogę nic zarzucić dobry, dobry. Poszło więc na nalewki.
Moc destylatu na szkle wysoka, i ilościowo też ładnie wyszło więc drożdże przerobiły cały cukier.
Z czystym sumieniem mogę polecić te drożdże.
Ostatnio zmieniony 2013-07-30, 19:53 przez runner2, łącznie zmieniany 2 razy.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości