Jakich drożdży nie polecacie?

Awatar użytkownika
OLO 69
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1585
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Jakich drożdży nie polecacie?

Post autor: OLO 69 » 2013-05-02, 09:27

Jak w temacie. Proszę o opinie , których drożdży nie polecanie do stosowania. Które sprawiały Wam kłopoty i największe problemy?
Ja, z drożdży turbo nie polecam Alcotec 8. Miały problemy z fermentacją a spirytus z nich nie przypadł mi do gustu.
Obrazek
Pzdr.
OLO 69

Awatar użytkownika
mario
101%
101%
Posty: 199
Rejestracja: 2008-11-29, 14:13
Lokalizacja: Mazowsze
Kontaktowanie:

Post autor: mario » 2013-05-03, 21:14

Jestem ciekawy w jakiej najwyższej temperaturze prowadziłeś fermentację?
Znam te robaki i wiem że nielubą temperatury powyżej 24°C.
Pozdrawiam.
Posiadanie własnych zgłoszonych patentów nie wyklucza możliwości bycia patentowanym głupcem.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.

Awatar użytkownika
OLO 69
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1585
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2013-05-03, 21:49

Drożdże zadawałem w temp. około 30°C. Beczka stała w temp. około 25°C. Robiłem 22 litry wody plus 7 kg cukru. Doszły jedynie do plus 1 blg.
Spirytus wyszedł ostry w smaku i zapachu, ale to było już jakiś czas temu. Ciekawy jestem co inni sądzą o tych drożdżach?
Pzdr.
OLO 69

Awatar użytkownika
kermit64
80%
80%
Posty: 423
Rejestracja: 2008-02-10, 19:45
Lokalizacja: małopolskie

Post autor: kermit64 » 2013-05-03, 22:21

Zależy jakie kryterium oceny zastosować. Czas, temperatura czy jakośc destylatu. Dla mnie to ostatnie jest kluczowe. I po kilku postach Kolegów zaryzykowałem piekarskie. W ślepym teście pobiły 24 i 48H. Coby jakichś nie polecić, musiały by notorycznie sprawiać kłopoty. I pewnie takie by się nie sprzedawały.
Pzdr.
Nic co obce mi nie jest obce...A tak w ogóle to nie robie nic bo nic mi sie nie chce...

Awatar użytkownika
mario
101%
101%
Posty: 199
Rejestracja: 2008-11-29, 14:13
Lokalizacja: Mazowsze
Kontaktowanie:

Post autor: mario » 2013-05-03, 22:25

Każdy szczep drożdży ma podczas fermentacji swoją drabinkę czasowo/temperaturową. Mało się o tym mówi i pisze. Warto byłoby założyć nowy temat.
Pozdrawiam.
Ps. Mierzysz (kontrolujesz) temperaturę nastawu/zacieru podczas całego procesu fermentacji ?

[ Dodano: 2013-05-03, 22:36 ]
kermit64 pisze: I po kilku postach Kolegów zaryzykowałem piekarskie. W ślepym teście pobiły 24 i 48H
Jeżeli mówisz o 24 i 48H Alcotec-a w porównaniu do piekarskich to chyba Cię pogięło albo inna pomroczność ale o gustach się nie dys...
Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2013-05-04, 08:10 przez mario, łącznie zmieniany 1 raz.
Posiadanie własnych zgłoszonych patentów nie wyklucza możliwości bycia patentowanym głupcem.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.

Awatar użytkownika
OLO 69
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 1585
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2013-05-03, 22:45

Tak jak napisałem, próby z tymi drożdżami były jakiś czas temu. Na pewno się nie przegrzały. Z tego co kojarzę to nie przekroczyły temp. 30°C podczas fermentacji.
Temp. podczas fermentacji kontroluję jak najbardziej. Wiem, że na początku drożdże turbo mogą sporo zwiększyć temp. nastawu, ale te nie zwiększyły. Pracowały dosyć spokojnie.
Pzdr.
OLO 69

Awatar użytkownika
mario
101%
101%
Posty: 199
Rejestracja: 2008-11-29, 14:13
Lokalizacja: Mazowsze
Kontaktowanie:

Post autor: mario » 2013-05-03, 22:54

Dla tego szczepu graniczna to 25°C. Optymalny zakres drabinki 25-12°C. Ale ja ich nie sprzedaję :D .
Pozdrawiam.
Posiadanie własnych zgłoszonych patentów nie wyklucza możliwości bycia patentowanym głupcem.
Wszystkich zainteresowanych destylacją oraz akcesoriami zapraszam do sklepu internetowego HELICA.

Awatar użytkownika
starowar
101%
101%
Posty: 259
Rejestracja: 2011-04-11, 11:38
Lokalizacja: Halinów
Kontaktowanie:

Post autor: starowar » 2013-05-04, 08:50

Jeżeli w czasie fermentacji dojdą do temperatury 26°C to staną na 14%. Dwa kilo cukru idzie do kanału

Wrobello
40%
40%
Posty: 54
Rejestracja: 2012-11-26, 00:31

Post autor: Wrobello » 2013-05-06, 12:12

Ja nie polecam drożdzy SpiritFerm T3 i XXL - od nich zacząłem swoją przygodę z drożdżami gorzelnianymi, ale po dłuższym czasie stwierdzam, że nie są warte polecenia, z powodów:
- nie dofermentowują do końca - wiele razy zatrzymały mi się między +1 a +5 blg,
- bardzo bardzo nieodporne na temperature - Gdy osiągną 30 stopni ich wydajnośc zdecydowanie spada
- są niestabilne - na początku bardzo burzliwie fermentują, a gdy zejdą poniżej 8-10blg ledwie co pyrkają, podczas gdy inne drożdże cały czas przy tej ilości cukru ochoczo działają. Robiłem nastawy jak na opakowaniu było napisane czyli bodajże 7kg cukru i dopełnić do 25 litrów. Później robiłem nastawy powiększone 80 litrów wody i 25 kg cukru. Nie jestem z nich zadowolony z w/w powodów, zmieniłem na Moskve i nie mam już tych problemów.
pozdrawiam,
Wrobello

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 772
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2013-05-09, 21:16

Z grzybkami nigdy nie wiadomo.. niedomyta niesterylna beczka prawdopodobnie może być przyczyną zakłóconej fermentacji.. Dla przykładu nastawiam jednocześnie dwie beczki 120L rozpuszczając w każdej po 30kg. Sacharu i dopełniając pod zwężenie wodą... dając w obie po rozpuszczeniu po 4 paczki T3 niebieskich jedna kończy w 5-6 dni a druga pracuje 2 tygodnie.. Dlaczego????
XXX

Awatar użytkownika
wiking
100%
100%
Posty: 1419
Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
Lokalizacja: Z międzyświatów

Post autor: wiking » 2013-05-09, 22:00

Tego to nawet gajowy nie wie :lol: przyczyn może być wiele, choć by nie domyta beka jak pisałeś, za duża lub za niska temperatura, czort wie, mnie się też to przytrafiało. :wallangry
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 772
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2013-05-09, 22:11

No właśnie dlatego jest tyle zmiennych na które nie mamy wpływu, że dyskusja CZASAMI - nie zawsze może polegać na tym, że mleko było za tłuste bo nie zebraliśmy śmietany...

Ale prawda jest taka, że jakbyśmy określili optymalne zapotrzebowanie na minerały dla konkretnych grzybków moglibyśmy podzielić je na wymagające mniej wymagające i takie tam..

Osobiście przy zacieraniu używam pHmetru elektronicznego, mam do dyspozycji kwas fosforowy i NaOH jako podstawowy parametr sprzyjający rozwojowi drożdży trzeba zająć się ustaleniem pH... Dodatkowo trzeba byłoby uwzględnić dawkę DAFu. ewentualne w jakiej ilości dać "błonnika" i niemodyfikowanej pożywki dla drożdzy typu tarte jabłka (Koncentrat jest raczej źródłem potasu) i nigdy go nie używałem.. ..o temperaturze nie wspominam

Dopiero po określeniu konkretnych wartości w/w parametrów moglibyśmy zrobić miarodajny test przydatności biologicznych przefermentowania grzybków... Kwestia smaku jest jednak mocno subiektywna,ale czego nie da się sprawdzić:)...

Coby nie było liczę na konkrety!!!
XXX

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 5612
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2013-05-09, 22:14

To nie ten temat, ale co myślicie, sądzicie, wiecie o mieszaniu różnych drożdży dla określonego celu.

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 772
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2013-05-09, 22:19

Osobiście do tej beczki któa bardzo opornie pracowała dorzyciłem ze cztery różne opakowania m.in Vodka star, Alcoteka tego co sprzedają z węglem w płynie, dałem czerwone T24 i coś jeszcze i wiesz co Magasie??...

Po pierwszym gotowaniu spirytus surowy (roztarty na ręku w celu frakcjonowania przy odbiorze przedgonów) już po zebraniu smrodu i pierwszej połówki pachniał jak czarny smirnoff... Co jak co, ale osobiście jak mam pić monopolkę to czarny smirnoff jest na pierwszym miejscu... Gorzałka na tyle skomplikowana, że czuję w niej mnóstwo beczki mimo to, że jest klarowna biała czysta przeźroczysta!!... OT... co;)
XXX

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 4738
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2013-05-09, 22:40

magas37 pisze:co myślicie, sądzicie, wiecie o mieszaniu różnych drożdży dla określonego celu.
Silniejsze zdominują nastaw i nie będzie między nimi żadnej współpracy.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość