Użycie gęstwy z drożdży Turbo

Awatar użytkownika
Kamal
40%
40%
Posty: 86
Rejestracja: 2014-01-07, 12:01

Post autor: Kamal » 2014-02-08, 20:40

To były dzikusy. Miałem podobny przypadek. Zostawiłem próbkę dundru do pomiaru BLG, bo nastaw mi nie przepracował całego cukru. I po około 2 dniach, dunder ożył.
"I to wszystko bez najmniejszej kropelki rumu." - Jack Sparrow (Piraci z Karaibów)
"Dlaczego rum!?" - Jack Sparrow
"Dlaczego zawsze brakuje rumu?" - Jack Sparrow

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1411
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2014-12-08, 15:53

Chciałbym odświeżyć temacik.
Tak jak napisałem w styczniu, gęstwę bez jakiejkolwiek obróbki dodaję do nowego nastawu jako pożywkę dla nowych drożdży. Czy robicie tak samo czy przed dodaniem gęstwę gotujecie :?:
Jeżeli robiliście i tak i tak to która metoda Waszym zdaniem daje lepsze rezultaty :?:

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2014-12-08, 19:58

Co prawda nie dawałem gęstwy w formie pożywki, jak również zwykłych drożdży bez gotowania, ale w grę wchodzą tylko drożdże poddane obróbce termicznej. Chodzi o rozerwanie ścian komórkowych drożdży i tym samym wydobycie cennej "zawartości" na zewnątrz.
Ostatnio zmieniony 2014-12-08, 20:26 przez Citizen Kane, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1411
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2014-12-08, 20:04

Dzięki CK, następnym razem zagotuję martwe grzybki i po ostudzeniu dodam. Po wszystkim opiszę moje spostrzeżenia.

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1411
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2014-12-17, 10:57

Jak na razie zrobiłem pierwszą próbę z użyciem niezagotowanej gęstwy. Oto wyniki.

Beczka 60l, 17kg cukru, gęstwa w ilości 1,5l, drożdże Prestige Batch 2 paczki(180g), temperatura otoczenia ≈18°C, grzałka akwariowa nastawiona na 25°C.

1 doba - nastaw 26 Blg - 30°C
2 doba - nastaw 20 Blg - 28°C
3 doba - nastaw 10 Blg - 27°C
4 doba - nastaw 4 Blg - 27°C
5 doba - nastaw 0 Blg - 25°C
6 doba - nastaw -2 Blg - 23°C
7 doba - nastaw -3 Blg - 23°C
8 doba - nastaw -4 Blg - 23°C (koniec procesu fermentacji)

Następna próba będzie z użyciem gęstwy zagotowanej.

maria-n
100%
100%
Posty: 1365
Rejestracja: 2008-07-15, 14:52

Post autor: maria-n » 2014-12-18, 14:38

Cześć
Ja też niedawno drążyłem temat ekstraktu drożdżowego. Jako pożywki dla drożdży, w dziale technologii, drożdżowni. Oni tego nie stosują, ze względu na koszty. Jednak dla hobbystów polecają, bo to wspaniała pożywka. Dali mi taki przepis;drożdże w stosunku 1:1 mieszamy z wodą i doprowadzamy do temp. 55-60°C. Więcej nie trzeba bo i tej temp. nie mają prawa przeżyć. Schłodzić do temp. otoczenia i dodawać w dawce 10 do30 ml/l nastawu. Gęstwy nie polecali bo tam jest za dużo różnego syfu, z przemiany materii podczas fermentacji. Koszt 0,5 kg drożdży piekarskich to ca. 2 zł więc....

Fenol
101%
101%
Posty: 230
Rejestracja: 2006-02-03, 16:43

Post autor: Fenol » 2014-12-18, 15:59

Gęstwa Turbo z klasycznej cukrówki (według instrukcji na opakowaniu), pobrana po zakończeniu fermentacji, po dodaniu pożywki, bez problemu przerobiła w 72 godziny trudny nastaw z melasy trzcinowej z przerwaną fermentacją na poziomie 17Blg dosłodzony do 25Blg.
Trzy-czterokrotne wykorzystanie świeżej gęstwy (oczywiście z uzupełnieniem pożywki) nie wpływa na jakość produktu.

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2014-12-18, 17:41

W piwowarstwie, wykorzystywanie gęstwy z poprzedniej warki do fermentacji następnej, to nie pierwszyzna. Dodatkowo, by pozbyć się niepotrzebnych osadów i martwych drożdży, gęstwę się przemywa. Ja wykorzystuję gęstwę do czwartej generacji. Nie widzę powodu by nie można było wykorzystywać gęstwy z innych nastawów. Choć sam nigdy tego nie robiłem.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
drgranatt
100%
100%
Posty: 1411
Rejestracja: 2009-07-13, 11:13
Lokalizacja: 3-city

Post autor: drgranatt » 2015-01-19, 11:47

Tym razem zrobiłem drugą próbę z użyciem zagotowanej gęstwy. Oto wyniki.

Beczka 60l, 18kg cukru, gęstwa w ilości 1,5l, drożdże Black Label 2 paczki(180g), temperatura otoczenia ≈17°C, grzałka akwariowa nastawiona na 25°C.

1 doba - nastaw 29 Blg - 30°C
2 doba - nastaw 25 Blg - 27°C
3 doba - nastaw 15 Blg - 27°C
4 doba - nastaw 10 Blg - 26°C
5 doba - nastaw 5 Blg - 26°C
6 doba - nastaw 0 Blg - 26°C
7 doba - nastaw -1 Blg - 26°C
8 doba - nastaw -2 Blg - 25°C
9 doba - nastaw -3 Blg - 24°C (koniec procesu fermentacji)

Wnioski do wyciągnięcia pozostawiam każdemu z osobna.

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2015-01-19, 13:00

Przed świętami nastawiliśmy 2 beczki 70 litrowe po 18kg cukru, 55l wody i po paczce alcoteców T24 w każdej .
Podczas zadawania drożdży różniły się tylko temperaturą 0,5-1 stopnia (29 miała jedna a druga około 30stopni).
Beczki stały obok siebie w zimnym garażu i zostały razem okryte trzema kocami.
Po 3 dniach w jednej było już tylko 1blg a w drugiej 0blg.
Po 4 dniach obie były już 1-2 na minusie.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Legion, łącznie zmieniany 1 raz.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

lukasz.mazi
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2015-04-02, 17:07

Post autor: lukasz.mazi » 2015-04-02, 17:28

Witam
Jestem tu nowy na forum, powiedzmy że bardziej pasjonuje się Winem. Niestety nie ma jeszcze owoców wiec coś trzeba robić.

Zakupilem ALCOTEC 24 TURBO PURE i tak czytam te wasze przepisy. Wychodzi na to że 6kg cukru + 21l wody + 1 torebka drożdzy (taki jest przepis od producenta) jest lekko mówiąc przesadzony. Rozumiem że spokojnie można z tych drożdzy wyciągnąć więcej. Co powiecie na 10kg cukru + 35l wody + jedno opakowanie drożdzy - akurat do beczki 50l.

Jeszcze w ramach potwierdzenia, rozumiem, że z osadu po takowej fermentacji można zrobić ponowny nastaw bez dodawania drożdzy? Jedynie pożywka. Bez zadnego gotowania itp powinno ruszyć?

Dzięki za podpowiedz pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2015-04-02, 20:47 przez lukasz.mazi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2015-04-02, 17:42

My również witamy.
akurat do beczki 50l
Sprawdzone: 12 kg cukru i 40 l wody.
Jeszcze w ramach potwierdzenia
Potwierdzam, bobrze rozumujesz, drożdżaki będą zadowolone z pożywki reszta to kwestia czasuuuuuu.
czytam nie pytam

lukasz.mazi
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2015-04-02, 17:07

Post autor: lukasz.mazi » 2015-04-03, 21:16

Jak to wam wychodzi tyle. Blg. 10 kg cukru 30 l wody i pokazuje 20.5 stopni moszczu przy tmp 30 stopni czyli powiedzmy 21 blg po korekcie? I to mierzone precyzyjnym. A mierzone takim najtańszym wychodzi 22 blg. Koledzy pisza ze startuja od 28 blg do -4 a ja pierwsze slysze o -4, -2 widzialem. Jak macie linka do tematu w ktorym to bylo walkowane to podeslijcie. A jak ktoś może w skrycie to dziękuję :)

[ Dodano: 2015-04-05, 08:27 ]
Szybkie te drożdże i jak fajnie sycza. Nawet za szybki 10 blg zrobily w niecaly dzien. Dodalem jednak do waszej zalecanej dawki :)
Ostatnio zmieniony 2015-04-04, 07:55 przez lukasz.mazi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
janus
50%
50%
Posty: 142
Rejestracja: 2013-05-14, 23:05
Lokalizacja: Wlkp

Post autor: janus » 2015-04-06, 09:17

Ja staram się nie przekraczać 24blg i zawsze mam wszystko przerobione jak dam większe blg to nie zawsze dojdzie do -4. Z biegiem czasu za bardzo precyzyjnie wody to ja nie dobieram :) ważne że ilość cukru i blg jest w miarę na jednym poziomie.
Keg:50, Kolumna: aabratek, fi63,5, 150cm, 2kW+2kW, sprężynki. Plipek, regulator Pamel PRD3W + elektrozawór, OLM, bufor

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości