Użycie gęstwy z drożdży Turbo
To były dzikusy. Miałem podobny przypadek. Zostawiłem próbkę dundru do pomiaru BLG, bo nastaw mi nie przepracował całego cukru. I po około 2 dniach, dunder ożył.
"I to wszystko bez najmniejszej kropelki rumu." - Jack Sparrow (Piraci z Karaibów)
"Dlaczego rum!?" - Jack Sparrow
"Dlaczego zawsze brakuje rumu?" - Jack Sparrow
"Dlaczego rum!?" - Jack Sparrow
"Dlaczego zawsze brakuje rumu?" - Jack Sparrow
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Co prawda nie dawałem gęstwy w formie pożywki, jak również zwykłych drożdży bez gotowania, ale w grę wchodzą tylko drożdże poddane obróbce termicznej. Chodzi o rozerwanie ścian komórkowych drożdży i tym samym wydobycie cennej "zawartości" na zewnątrz.
Ostatnio zmieniony 2014-12-08, 20:26 przez Citizen Kane, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak na razie zrobiłem pierwszą próbę z użyciem niezagotowanej gęstwy. Oto wyniki.
Beczka 60l, 17kg cukru, gęstwa w ilości 1,5l, drożdże Prestige Batch 2 paczki(180g), temperatura otoczenia ≈18°C, grzałka akwariowa nastawiona na 25°C.
1 doba - nastaw 26 Blg - 30°C
2 doba - nastaw 20 Blg - 28°C
3 doba - nastaw 10 Blg - 27°C
4 doba - nastaw 4 Blg - 27°C
5 doba - nastaw 0 Blg - 25°C
6 doba - nastaw -2 Blg - 23°C
7 doba - nastaw -3 Blg - 23°C
8 doba - nastaw -4 Blg - 23°C (koniec procesu fermentacji)
Następna próba będzie z użyciem gęstwy zagotowanej.
Beczka 60l, 17kg cukru, gęstwa w ilości 1,5l, drożdże Prestige Batch 2 paczki(180g), temperatura otoczenia ≈18°C, grzałka akwariowa nastawiona na 25°C.
1 doba - nastaw 26 Blg - 30°C
2 doba - nastaw 20 Blg - 28°C
3 doba - nastaw 10 Blg - 27°C
4 doba - nastaw 4 Blg - 27°C
5 doba - nastaw 0 Blg - 25°C
6 doba - nastaw -2 Blg - 23°C
7 doba - nastaw -3 Blg - 23°C
8 doba - nastaw -4 Blg - 23°C (koniec procesu fermentacji)
Następna próba będzie z użyciem gęstwy zagotowanej.
Cześć
Ja też niedawno drążyłem temat ekstraktu drożdżowego. Jako pożywki dla drożdży, w dziale technologii, drożdżowni. Oni tego nie stosują, ze względu na koszty. Jednak dla hobbystów polecają, bo to wspaniała pożywka. Dali mi taki przepis;drożdże w stosunku 1:1 mieszamy z wodą i doprowadzamy do temp. 55-60°C. Więcej nie trzeba bo i tej temp. nie mają prawa przeżyć. Schłodzić do temp. otoczenia i dodawać w dawce 10 do30 ml/l nastawu. Gęstwy nie polecali bo tam jest za dużo różnego syfu, z przemiany materii podczas fermentacji. Koszt 0,5 kg drożdży piekarskich to ca. 2 zł więc....
Ja też niedawno drążyłem temat ekstraktu drożdżowego. Jako pożywki dla drożdży, w dziale technologii, drożdżowni. Oni tego nie stosują, ze względu na koszty. Jednak dla hobbystów polecają, bo to wspaniała pożywka. Dali mi taki przepis;drożdże w stosunku 1:1 mieszamy z wodą i doprowadzamy do temp. 55-60°C. Więcej nie trzeba bo i tej temp. nie mają prawa przeżyć. Schłodzić do temp. otoczenia i dodawać w dawce 10 do30 ml/l nastawu. Gęstwy nie polecali bo tam jest za dużo różnego syfu, z przemiany materii podczas fermentacji. Koszt 0,5 kg drożdży piekarskich to ca. 2 zł więc....
Gęstwa Turbo z klasycznej cukrówki (według instrukcji na opakowaniu), pobrana po zakończeniu fermentacji, po dodaniu pożywki, bez problemu przerobiła w 72 godziny trudny nastaw z melasy trzcinowej z przerwaną fermentacją na poziomie 17Blg dosłodzony do 25Blg.
Trzy-czterokrotne wykorzystanie świeżej gęstwy (oczywiście z uzupełnieniem pożywki) nie wpływa na jakość produktu.
Trzy-czterokrotne wykorzystanie świeżej gęstwy (oczywiście z uzupełnieniem pożywki) nie wpływa na jakość produktu.
W piwowarstwie, wykorzystywanie gęstwy z poprzedniej warki do fermentacji następnej, to nie pierwszyzna. Dodatkowo, by pozbyć się niepotrzebnych osadów i martwych drożdży, gęstwę się przemywa. Ja wykorzystuję gęstwę do czwartej generacji. Nie widzę powodu by nie można było wykorzystywać gęstwy z innych nastawów. Choć sam nigdy tego nie robiłem.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
Tym razem zrobiłem drugą próbę z użyciem zagotowanej gęstwy. Oto wyniki.
Beczka 60l, 18kg cukru, gęstwa w ilości 1,5l, drożdże Black Label 2 paczki(180g), temperatura otoczenia ≈17°C, grzałka akwariowa nastawiona na 25°C.
1 doba - nastaw 29 Blg - 30°C
2 doba - nastaw 25 Blg - 27°C
3 doba - nastaw 15 Blg - 27°C
4 doba - nastaw 10 Blg - 26°C
5 doba - nastaw 5 Blg - 26°C
6 doba - nastaw 0 Blg - 26°C
7 doba - nastaw -1 Blg - 26°C
8 doba - nastaw -2 Blg - 25°C
9 doba - nastaw -3 Blg - 24°C (koniec procesu fermentacji)
Wnioski do wyciągnięcia pozostawiam każdemu z osobna.
Beczka 60l, 18kg cukru, gęstwa w ilości 1,5l, drożdże Black Label 2 paczki(180g), temperatura otoczenia ≈17°C, grzałka akwariowa nastawiona na 25°C.
1 doba - nastaw 29 Blg - 30°C
2 doba - nastaw 25 Blg - 27°C
3 doba - nastaw 15 Blg - 27°C
4 doba - nastaw 10 Blg - 26°C
5 doba - nastaw 5 Blg - 26°C
6 doba - nastaw 0 Blg - 26°C
7 doba - nastaw -1 Blg - 26°C
8 doba - nastaw -2 Blg - 25°C
9 doba - nastaw -3 Blg - 24°C (koniec procesu fermentacji)
Wnioski do wyciągnięcia pozostawiam każdemu z osobna.
Przed świętami nastawiliśmy 2 beczki 70 litrowe po 18kg cukru, 55l wody i po paczce alcoteców T24 w każdej .
Podczas zadawania drożdży różniły się tylko temperaturą 0,5-1 stopnia (29 miała jedna a druga około 30stopni).
Beczki stały obok siebie w zimnym garażu i zostały razem okryte trzema kocami.
Po 3 dniach w jednej było już tylko 1blg a w drugiej 0blg.
Po 4 dniach obie były już 1-2 na minusie.
Podczas zadawania drożdży różniły się tylko temperaturą 0,5-1 stopnia (29 miała jedna a druga około 30stopni).
Beczki stały obok siebie w zimnym garażu i zostały razem okryte trzema kocami.
Po 3 dniach w jednej było już tylko 1blg a w drugiej 0blg.
Po 4 dniach obie były już 1-2 na minusie.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Legion, łącznie zmieniany 1 raz.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo
-
- 0%
- Posty: 2
- Rejestracja: 2015-04-02, 17:07
Witam
Jestem tu nowy na forum, powiedzmy że bardziej pasjonuje się Winem. Niestety nie ma jeszcze owoców wiec coś trzeba robić.
Zakupilem ALCOTEC 24 TURBO PURE i tak czytam te wasze przepisy. Wychodzi na to że 6kg cukru + 21l wody + 1 torebka drożdzy (taki jest przepis od producenta) jest lekko mówiąc przesadzony. Rozumiem że spokojnie można z tych drożdzy wyciągnąć więcej. Co powiecie na 10kg cukru + 35l wody + jedno opakowanie drożdzy - akurat do beczki 50l.
Jeszcze w ramach potwierdzenia, rozumiem, że z osadu po takowej fermentacji można zrobić ponowny nastaw bez dodawania drożdzy? Jedynie pożywka. Bez zadnego gotowania itp powinno ruszyć?
Dzięki za podpowiedz pozdrawiam
Jestem tu nowy na forum, powiedzmy że bardziej pasjonuje się Winem. Niestety nie ma jeszcze owoców wiec coś trzeba robić.
Zakupilem ALCOTEC 24 TURBO PURE i tak czytam te wasze przepisy. Wychodzi na to że 6kg cukru + 21l wody + 1 torebka drożdzy (taki jest przepis od producenta) jest lekko mówiąc przesadzony. Rozumiem że spokojnie można z tych drożdzy wyciągnąć więcej. Co powiecie na 10kg cukru + 35l wody + jedno opakowanie drożdzy - akurat do beczki 50l.
Jeszcze w ramach potwierdzenia, rozumiem, że z osadu po takowej fermentacji można zrobić ponowny nastaw bez dodawania drożdzy? Jedynie pożywka. Bez zadnego gotowania itp powinno ruszyć?
Dzięki za podpowiedz pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2015-04-02, 20:47 przez lukasz.mazi, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 0%
- Posty: 2
- Rejestracja: 2015-04-02, 17:07
Jak to wam wychodzi tyle. Blg. 10 kg cukru 30 l wody i pokazuje 20.5 stopni moszczu przy tmp 30 stopni czyli powiedzmy 21 blg po korekcie? I to mierzone precyzyjnym. A mierzone takim najtańszym wychodzi 22 blg. Koledzy pisza ze startuja od 28 blg do -4 a ja pierwsze slysze o -4, -2 widzialem. Jak macie linka do tematu w ktorym to bylo walkowane to podeslijcie. A jak ktoś może w skrycie to dziękuję
[ Dodano: 2015-04-05, 08:27 ]
Szybkie te drożdże i jak fajnie sycza. Nawet za szybki 10 blg zrobily w niecaly dzien. Dodalem jednak do waszej zalecanej dawki
[ Dodano: 2015-04-05, 08:27 ]
Szybkie te drożdże i jak fajnie sycza. Nawet za szybki 10 blg zrobily w niecaly dzien. Dodalem jednak do waszej zalecanej dawki
Ostatnio zmieniony 2015-04-04, 07:55 przez lukasz.mazi, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja staram się nie przekraczać 24blg i zawsze mam wszystko przerobione jak dam większe blg to nie zawsze dojdzie do -4. Z biegiem czasu za bardzo precyzyjnie wody to ja nie dobieram ważne że ilość cukru i blg jest w miarę na jednym poziomie.
Keg:50, Kolumna: aabratek, fi63,5, 150cm, 2kW+2kW, sprężynki. Plipek, regulator Pamel PRD3W + elektrozawór, OLM, bufor
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości