Strona 1 z 4

Polecane drożdże.

: 2014-10-19, 13:52
autor: Daro1003
Witam
Chciałbym aby każdy napisał jakich drożdży używa a dokładnie które najbardziej by polecił. Chodzi o czas fermentacji oraz o efekt końcowy czyli o moc.

: 2014-10-19, 19:45
autor: berni
,,Alcotec'' ; ,,Double Snake'' oczywiście u kolegi ,,98%''
A moc to zależy bardziej od sprzętu. :D

Re: Polecane drożdże.

: 2014-10-19, 20:43
autor: Szlumf
Daro1003 pisze:Witam
Chciałbym aby każdy napisał............
Chodzi o czas fermentacji oraz o efekt końcowy czyli o moc.
Też witam serdecznie.
Mocno wchodzisz jak na pierwszy post po 24 minutach lektury Forum.
A co chcesz - krótko, mocno i smrodliwie czy długo, słabo i łagodnie? Na jakim sprzęcie działasz? Co chcesz otrzymać - wino, bimber, spirytus czy smakówkę? Doprecyzuj pytanie.
A najlepiej przeczytaj dział w którym umieściłeś swój post ("Drożdże"). Znajdziesz opinie o wielu odmianach i może coś dla siebie wybierzesz.

: 2014-10-19, 21:28
autor: Pirat
"Czas, moc, efekt końcowy" czyli zapewne z przeznaczeniem na nastaw cukrowy, to praktycznie wszystkie z najczęściej wymienianych na forum drożdży TURBO. I tak jak wspomniał @berni... moc i efekt końcowy to już jak sprzęt pozwoli.

: 2014-10-19, 21:58
autor: jones
Jeżeli dopiero zaczynasz "przygodę" to masz zapewne dużo zapału i czasu. Robiąc nastawy przetestuj sobie za każdym razem inny rodzai drożdży. Mi przypadły do gustu pod względem wydajności i ceny DROŻDŻE TURBO C48 EXTREME - produkt Alcoteca z serii Double Snake.

: 2014-10-21, 20:39
autor: OLO 69
Ostatnio próbowałem i polecam Turbo Star 3. Bardzo dobra jakość w stosunku do ceny.
Pzdr.

: 2014-11-13, 21:55
autor: Pirat
Co jak co, ale drożdże robią różnicę. Jakich drożdży używaliście do cukrówek, które dały waszym zdaniem najlepszy rektyfikat? Pomijając moją nieumiejętność czy też niedokładność najbardziej ostrą i piekącą wódkę otrzymałem po drożdżach Moskva Style, użyłem ich dwa razy i dwa razy zonk. Jakich drożdży się trzymacie przy cukrówkach?

: 2014-11-14, 08:22
autor: drgranatt
Ja w tej chwili polecam dwa rodzaje:
- Black Label
- Prestige Batch

Moskva Style też nie polecam.

: 2014-11-14, 09:06
autor: Pirat
Napisz na jakie nastawy stosowałeś te drożdże, interesują mnie nastawy 45L i 90L, jaka ilość cukru?

: 2014-11-14, 09:14
autor: drgranatt
Polecane są na nastawy nawet do 1000l.
Paczuszka tych drożdży waży 90g i spokojnie przerabiają 15kg cukru w beczce 60l (Blg +22) bez żadnych dodatków. Dodaję tylko martwe grzybki z poprzedniego nastawu.

: 2014-11-14, 20:46
autor: KS2507
Ja używam
T-48
COBRA 48

1 paczka drożdży 38l wody 12kg cukru = 45.2l
2 paczki drożdży 75l wody 24 kg cukru = 89.4l

: 2014-11-14, 22:04
autor: wiking
A ja używam co mam pod ręką, jeżeli nie mam turbo, to walę piekarnicze i też wychodzi miodzio :mrgreen:, wszystko kwestia sprzętu i operatora :wink:.

: 2014-11-15, 04:32
autor: Pirat
@wiking wszystko się zgadza, ale drożdże moskva przy jak myślę odpowiednio prowadzonym procesie dały mi dwukrotnie ostry destylat, który kapał cały czas-na drugi raz to samo. Może taka seria akurat się trafiła.

: 2014-11-17, 21:55
autor: janus
Powiem szczerze, że jestem zdziwiony waszym niezadowoleniem z moskva style bo chyba z 20 destylacji na nich robiłem i było wszystko ok. Mój znajomy tylko na nich jedzie a robił pewnie z 200 destylacji i też jest zadowolony. Teraz innych używam i nie widzę różnicy przy cukrówkach.

: 2015-01-10, 23:19
autor: jwara99
Ja jechałem na Alcotec vodka, potem z ciekawości pojechałem na Alcotec 24 i przerobiły 24 kg na 88l wody ale 14 dni czekania, następnie te same drożdże dałem na 19kg i 75 l wody i w 7 dni przerobiły. W smaku Vodka star jakby łagodniejsze ale dużo drożej wychodziło. Teraz testuje Jan Okowita T24 i jadą 20 kg w 85l zobaczymy co wyjdzie.