Mało tematów w dziale o drożdżach, no to dołożę
Pisałem wcześniej, że jestem piwowarem domowym i tak czytam o warunkach fermentacji drożdży gorzelniczych, oglądałem takie również na yt. Doświadczenie jedynie miałem z drożdżami piwnymi.
Gdyby ktoś znający oba rodzaje, chciał pokrótce przedstawić mi różnice czy podobieństwa - w założeniu że oba fermentują taki sam nastaw, utrzymując względnie niską temperaturę (koło 20 stopni) Czyli takie piwne warunki.
Czy rodzaj drożdży piwne-gorzelnicze na tyle charakteryzuje je, że możemy wyciągać ogólne wnioski np, że gorzelnicze wydzielają więcej estrów i innych smrodów? Odfermentowanie no to się domyślam, że u piwnych jest słabsze, jak też chyba prędkość fermentacji? Czy wręcz inaczej i rynek gorzelniczych drożdzy jest na tyle rozmaity, że nie możemy wysnuwać takich ogólnych wniosków?
Porównanie drożdży piwnych i gorzelniczych
- Interceptor
- 50%
- Posty: 181
- Rejestracja: 2016-11-24, 01:10
- Interceptor
- 50%
- Posty: 181
- Rejestracja: 2016-11-24, 01:10
Temperatura fermentacji 20 stopni, to na tym forum raczej relatywnie niska temperatura.
Co do samego piwa to nie robię lagerów, bo uważam że jest to bez sensu i nie przepadam, a 18-20 stopni dla drożdży górnej fermentacji jest całkiem ok. Utrzymując w pomieszczeniu ok 15 stopni. Możesz zdradzić jaką Ty utrzymujesz temperaturę przy jakich piwach.
Inna bajka, właśnie o to pytam, na jakich płaszczyznach
Co do samego piwa to nie robię lagerów, bo uważam że jest to bez sensu i nie przepadam, a 18-20 stopni dla drożdży górnej fermentacji jest całkiem ok. Utrzymując w pomieszczeniu ok 15 stopni. Możesz zdradzić jaką Ty utrzymujesz temperaturę przy jakich piwach.
Inna bajka, właśnie o to pytam, na jakich płaszczyznach
Tak jak do różnych piw tak i do różnych nastawów/zacierów używa się różnych drożdży. Już pomijając to, że inne drożdże dodaje się do cukrówek, inne do zbożówek a jeszcze inne do nastawów owocowych, to i przecież różne szczepy drożdży mogą dać różne rezultaty przy fermentacji tego samego surowca. Temat jest ciekawy i jak najbardziej wart zgłębienia, niestety mało informacji można znaleźć w internecie, pozostaje praktyka .
Drożdże piwne jak najbardziej nadają się do piwowicy, i tak do piwowicy z pilsa (pilsowicy?) drożdże dolnej fermentacji, do piwowicy z ale górna fermentacja i tak dalej.
Drożdże piwne jak najbardziej nadają się do piwowicy, i tak do piwowicy z pilsa (pilsowicy?) drożdże dolnej fermentacji, do piwowicy z ale górna fermentacja i tak dalej.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości