Strona 1 z 1

Dożdże PureCobra

: 2007-08-18, 18:31
autor: tomassi
Koledzy,
już chyba 6 raz użyłem do zacieru z cukru drożdży PureCobra. Proporcje takie jak zaleca producent: 6kg cukru na 21l wody. Po kilku dniach fermentacja (dosyć burzliwa) ustaje, ale zwartość cukru mierzona refraktometrem za każdym razem wychodzi coś około 5 blg. Tak jak mówiłem robię taki zacier na tych drożdżach 6 raz i za każdym razem fermentacja ustaje przy 5-6 blg. Czy ktoś z Was ma może podobne doświadczenia?♦

: 2007-08-18, 21:23
autor: Aabratek
A jaka ilość dobroci wychodzi z takiego nastawu?
czy po fermentacji nastaw pozostaje słodki?
- może refraktometr jest uszkodzony
a jak z temperaturami?
zaiste dziwny przypadek :roll: ustanie fermentacji na takim samym poziomie :shock:

: 2007-08-18, 21:37
autor: 98%
Witam skłaniam sie ku refraktometrowi - spróbuj go ponownie skalibrować ... - jaki model ??? .
jesli ustaje fermentacja -znaczy zero "bulknięć " - to co robisz dalej ??? .
podaj temp . fermentacji .

98%

: 2007-08-18, 22:08
autor: tomassi
Refraktometr Alle France z kompensacją temp. Skalibrowany i na pewno działa ok. Sprawdzałem na wodzie z różną ilością cukru - wskazania zgodnie z oczekiwaniami. Temperatura fermentacji około 25*C.
Po ustaniu bulkania czekam na sklarowanie (samoczynne bez żadnych dodatków), a potem do KEGA i wiadomo. Wychodzi około 2,5l dobroci.

[ Dodano: 2007-08-18, 22:11 ]
AAbratek pisze: zaiste dziwny przypadek :roll: ustanie fermentacji na takim samym poziomie :shock:
No właśnie dlatego przyszedłem do mądrzejszych po poradę. Sam jestem co najmniej lekko zdziwiony. Może za dużo cukru jednak w nastawie?

[ Dodano: 2007-08-18, 22:36 ]
Właśnie jeszcze raz kalibrowałem to urządzenie, i sprawdziłem zupkę ponownie - 6 blg w jednym i drugim kuble. :shock:

[ Dodano: 2007-08-18, 22:38 ]
Coś tam jeszcze się dzieje w środku, bo raz na godzinę albo i rzadziej dochodzi odgłos bulknięcia. Może zamieszać kubłem?

: 2007-08-18, 22:43
autor: Aabratek
Możliwe że drożdże mają już słabą aktywność ( przeterminowane lub nieodpowiednio przechowywane) , ale musiały by pochodzić z tej samej partii/dostawy
z uzysku wynika jednak zbyt słabe odfermentowanie (choć nie napisałeś o próbie organoleptycznej)

: 2007-08-18, 23:15
autor: tomassi
Drożdże faktycznie pochodzą z tej samej dostawy. Co do smaku to nie wiem bo nie próbowałem.

[ Dodano: 2007-08-19, 00:21 ]
Choć nie wyglądają one na słabowite czy chore... o nie. Kiedy już ruszą to co2 wydobywa się z rurki jednym cięgiem i tak przez dwie doby, potem stopniowo zaczyna ucichać... aż do tych nieszczęsnych 6blg. Pojemniki szczelnie zamknięte przez cały okres fermentacji, a po odfermentowaniu moc zupki to około 12%, szklanym alkoholomierzem dosyć trudno jest zmierzyć precyzyjnie moc, lepi się do ścianek.

: 2007-08-19, 08:18
autor: MaTyS
Raz bawiłem się PureCobra 24, po 36 h -4 blg, klarowanie i do KEG-a, żadnych problemów.

: 2007-08-19, 10:04
autor: wampir
Używam tych drożdży od dawna, nie mam problemów. Zawsze daję 12 kg cukru/ok 50l kranowej wody/paczka tych drożdży/60gr kwasku i żadnych rurek. Mimo że porcja jest o połowę mniejsza od zalecanej, fermentacja przebiega burzliwie przez pierwsze dni, a po tygodniu nastaw ,,0" Ważna jest temperatura rozruchu 30*C. W moim przypadku zauważyłem że kwasek robi dobrą robotę.

ps. spróbuj tych: ARES243 Drożdże gorzelnicze Coobra8 ( ja kupuję w ,,WinoHobby"

Re: Dożdże PureCobra

: 2007-08-20, 01:24
autor: greg
tomassi pisze:[...]Po kilku dniach fermentacja (dosyć burzliwa) ustaje, ale zwartość cukru mierzona refraktometrem za każdym razem wychodzi coś około 5 blg. Tak jak mówiłem robię taki zacier na tych drożdżach 6 raz i za każdym razem fermentacja ustaje przy 5-6 blg. [...]
Kolego, refraktometr działa na zasadzie pomiaru kąta załamania światła w roztworze. Roztwór cukru załamuje światło w funkcji stężenia. Jednak roztwór etanolu również załamuje światło, stąd też wskazania typu 5 blg w całkowicie odfermentowanym (niesłodkim) roztworze. Refraktometrem możesz mierzyć jedynie roztwór woda-cukier, gdy jest już tam etanol, pomiar jest całkowicie błędny. Aczkolwiek istnieją algorytmy korygujące ten błąd, np. w programie ProMash (program wspomagający pracę minibrowarów).
Wujek dobra rada mówi: zawartość cukru w odfermentowanym zacierze mierz areometrem, a i tu pamiętaj o poprawce na alkohol.

: 2007-08-22, 21:55
autor: tomassi
Dzięki Greg, to wyjaśnia chyba wszystko. Mam nadzieję.

: 2011-05-08, 13:54
autor: alvid
Wprawdzie temat był dawno, ale mam problem . Dostałem od kolego 20l wina i chciałbym to przedestylować metodą pot-still. Wino wydaje się mi słodkie, ale to może moje odczucie smakowe. Dostałem tydzień temu refraktometr RR-12 i mam taki pomysł. Odmierzę dokładnie 100ml. wina, przeleję do garnka i odparuję 20ml. Po odparowaniu doleję 20 ml. czystej wody i przestudzę do 25st.C . Czy mierząc uzyskany płyn refraktometr pokaże mi prawdziwą zawartość cukru w winie ?
Pozdrawiam !!!! Piotrek

: 2011-05-09, 21:30
autor: robol69
alvid pisze: Czy mierząc uzyskany płyn refraktometr pokaże mi prawdziwą zawartość cukru w winie ?
Witam

Jeżeli są tam %-ty to tylko cukromierz prawdę Ci powie .
I dopowiem na pocieszenie , że kosztuje kilka złotych .


robol

: 2011-05-10, 09:08
autor: alvid
..... dlatego pisałem wcześniej że część odparuję mając nadzieję pozbycia się procentów a następnie odparowany płyn uzupełnię wodą . Refraktometr RR-12 dostałem od kolegi i jest pod ręką .