Różne cukry, różne Blg!?

Awatar użytkownika
ROY
20%
20%
Posty: 27
Rejestracja: 2017-01-15, 15:17
Lokalizacja: D.G.

Re: Różne cukry, różne Blg!?

Post autor: ROY » 2018-02-23, 14:51

Tak zrobię.
Jestem poprostu ciekaw ile cukru w cukrze.
Nie interesują mnie oszczędności, kiedys myślałem ze cukier to cukier a tu :oops
Szukam swoich zabawek:)

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Różne cukry, różne Blg!?

Post autor: Citizen Kane » 2018-02-23, 16:34

Co prawda nie cukier a sól, kiedy robiłem ogórki, zostawiła jakiś biały nierozpuszczalny we wrzątku proszek.

Awatar użytkownika
kmarian
60%
60%
Posty: 242
Rejestracja: 2017-01-27, 21:14
Lokalizacja: Beskid Niski

Re: Różne cukry, różne Blg!?

Post autor: kmarian » 2018-02-23, 17:19

Biały proszek, powiadasz....
Doprowadziłem do wrzenia gar czystej, źródlanej wody, gotowałem 15 minut, następne schłodziłem płyn. Na dnie leżał biały proszek. Nie było to ani słodkie ani słone. :twisted:
W Twoim przypadku Kolego Citizen Kane, mógł być to kamień, zakładem, że używałeś soli kamiennej a nie warzonej i jodowanej.
Co do cukru to mam pytanie: co jest rozpuszczalne w wodzie, nie zmienia smaku wody i jest tańsze niż cukier??? Jeśli nawet by coś takiego było, to czy opłaciłoby się fałszować cukier? (1,39 zł/kg)

Awatar użytkownika
ROY
20%
20%
Posty: 27
Rejestracja: 2017-01-15, 15:17
Lokalizacja: D.G.

Re: Różne cukry, różne Blg!?

Post autor: ROY » 2018-02-23, 17:31

Niewiem czy by się opłacało ale nic mnie nie ździwi.
Może jakis produkt upoczny, zanieczyszczenia albo słabsze plony.
Nie mam pojęcia, poprostu głośno myślę.
Szukam swoich zabawek:)

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Różne cukry, różne Blg!?

Post autor: magas » 2018-02-23, 17:40

Zapytajcie 98%, on kiedyś sprawdzał składy chemiczne, nie pamiętam dokładnie, ale np. pamiętam, że na Ukrainie gdy do cukru dodali trochę tego i tamtego zmieniała się stawka Vat, czy opłata akcyzowa, a taki cukier trafia do naszych marketów, tylko z polskimi napisami. Do cukru pytania są dwa, pierwsze jakie blg i to łatwo sprawdzić w minutę, kupujesz cukier np. betoniarska kielnia, rozrabiasz z wodą, spławik i odczytujesz jakie blg na skali, czy krople na optyczny, drugie pytanie, to już więcej czasu, by sprawdzić, czy do końca od fermentuje.

Awatar użytkownika
artgsm
101%
101%
Posty: 301
Rejestracja: 2007-10-26, 16:17
Lokalizacja: Pomorze

Re: Różne cukry, różne Blg!?

Post autor: artgsm » 2018-03-14, 18:35

Po pierwsze, w cukrze może być różna (oj różna) zawartość wody, po drugie, trzecie i następne, jest środek przeciwzbrylający i cała masa wypełniaczy (np dwutlenek tytanu), która jest tańsza od cukru. Ot i cała tajemnica :wink:
Ale za to cukier jest piękniutki, bielutki, równiutki, taniutki, i coraz bardziej light :1st
ENERGA - bezplatny internet w Twoim gniazdku

Awatar użytkownika
fuutro
101%
101%
Posty: 561
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Re: Różne cukry, różne Blg!?

Post autor: fuutro » 2018-03-14, 18:59

Czy to oznacza, że będzie trzeba dawać więcej cukru niż zazwyczaj dla tego samego efektu czy po prostu niezbędna będzie bimbrowncza tynktura przemieniającą składniki typu ChGW w cukrze na ... Cukier?
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości