Czy mozna przedawkować klarowin?

Awatar użytkownika
no1muzzy
40%
40%
Posty: 65
Rejestracja: 2007-02-26, 16:33
Lokalizacja: Lubelskie

Czy mozna przedawkować klarowin?

Post autor: no1muzzy » 2007-12-18, 20:39

Powiedzcie mi ludzie czy mozna przedawkować srodek do klarowania wina?Dosypalem cos takiego do cukrowki na drozdzach gorzelniczych tydzien temu i jakos sie nie chce sklarować, wlalem na probe takie niesklarowane do gara i uruchomilem aparature, towar ktory tam wylatuje smierdzi tak ze nie da sie go wachac, ostry gryzacy zapach, i teraz sie zastanawiam czy przedawkowalem ten srodek (klarowin-przynajmniej tak twierdzi sprzedawca) czy moze koles ktory mi to spzedal w sklepie winiarskim nie wiedzial co sprzedaje.Jesli tak to potwierdza sie moje przypuszczenia ze jest upośledzony.
Ostatnio zmieniony 2010-05-21, 06:55 przez no1muzzy, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
tomQ
70%
70%
Posty: 389
Rejestracja: 2007-05-24, 10:01
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: tomQ » 2007-12-18, 21:09

1. Klarowanie też wymaga czasu.
2. Nie zawsze jest skuteczne. szczególnie gdy fermentacja jeszcze się nie zakończyła.
3. Dany środek nie zawsze skutkuje na dane zmętnienie.

Zmętnienie może pochodzić od białek, garbników, polifenoli itd.
Te ostatnie też dzielą się ze względu na długość łańcucha.
Najlepiej zlać próbki nastawu do kilku probówek i potraktować różnymi środkami,
a tu stosuje się: betonit, białko jajka, żelatynę, karuk, ziemię okrzemkową, poliamidy i kilka innych.

Często najskuteczniejsze jest filtrowanie.
Najprostsze i chyba najtańsze jest zastosowanie filtra z rury analogicznego do filtra węglowego
tylko wypełnionego ziemią okrzemkową.


Pozdrawiam,
TomQ

Awatar użytkownika
no1muzzy
40%
40%
Posty: 65
Rejestracja: 2007-02-26, 16:33
Lokalizacja: Lubelskie

Post autor: no1muzzy » 2007-12-19, 00:37

No wybaczcie moje nieprecyzyjne formulowanie tematu postu.
Ale chcialbym jeszcze na chwile wrocic do meritum, czy jesli klarowanie powiedzmy nie dobieglo do konca, to srodek kalrujacy moze wywolac taki efek jak opisany przeze mnie ?Tzn ostry a wrecz gryzacy zapach destylatu?A moze koleszka w sklepie sprzedal mi jakis inny bialy proszek, co tez jest prawdopodobne bo kilka razy juz pokazal swoją niekompetencje kiedy probowalem zrobic u niego zakupy.

bnp

Post autor: bnp » 2007-12-19, 04:18

@ tomQ

"Często najskuteczniejsze jest filtrowanie."

Najgorszą rzeczą jest filtrowanie jeśli mamy do czynienia z koloidem (zolem), nic nie przefiltrujesz zapchasz filtr i po sprawie, taki układ to nasze drożdże w zacierze. Trzeba je najpierw skoagulować a potem filtrować. Drożdże zbiją się w kłaczki i można swobodnie filtrować.


"Najprostsze i chyba najtańsze jest zastosowanie filtra z rury analogicznego do filtra węglowego
tylko wypełnionego ziemią okrzemkową."

Filtrowałem wina i piwa przez ziemię okrzemkowa i zapewniam Cię, że ten twój sposób nie zdałby egzaminu.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5060
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2007-12-19, 11:27

Pozostaje więc uzbroić się w cierpliwość i dać temu tajemniczemu proszkowi trochę czasu...

Awatar użytkownika
no1muzzy
40%
40%
Posty: 65
Rejestracja: 2007-02-26, 16:33
Lokalizacja: Lubelskie

Post autor: no1muzzy » 2008-02-10, 20:02

Czekam i czekam:), fermentacja po zastosowaniu klarowinu ustala, po jakis 2tyg troche sie sklarowalo,ale proba podgrzania i organoleptyczna proba zapachu oparow skonczyla sie tak samo jak za pierwszym razem, ale jakby mniej intensywnie,kilka dni temu drożdze znowu zaczely pracowac, blg jest na poziomie 1,5 z tym ze nastaw przewidziany byl na 18% (red etanol) wiec liczylem sie z tym ze nie caly cukier zostanie przerobiony,jedyny wniosek to taki ze nadal musze czekac i ze te drożdze są nie do zaje..... :)

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2008-02-10, 21:14

Uważam, że bezpiecznie jest przygotowywać nastawy cukrowe maksymalnie na 15%.
Napinanie się na 3% więcej niepotrzebnie wydłuża czas fermentacji, drożdże też trudniej startują gdy całą dawkę cukru od razu rozpuścimy.
Jednak najważniejszym czynnikiem mającym wpływ na projektowanie nastawu jest czas. Im nastaw ma być słabszy tym szybciej zakończy się fermentacja. Osiąganie stężeń 18% jest możliwe ale czasochłonne i z tego względu jest ekonomicznie nieuzasadnione.
Robiąc nastawy obliczone np. na 10%, w skali miesiąca zrobimy więcej spirytusu niż gdyby te nastawy były przygotowane na osiągnięcie 18%.
Naprawdę, dofermentowanie 3 do 5% zabiera dość dużo czasu przy stężeniach powyżej 13- 15%.

Jeśli klarowanie nie daje efektu to najczęściej przyczyną jest to, że fermentacja trwa nadal. Po zakończeniu fermentacji, przeważnie, klarowanie następuje samoczynnie. W przypadku nastawów cukrowych klarowanie dodatkowymi środkami jest zbędne bo nastaw sam się klaruje.
I to cała filozofia.

Pozdrawiam

Winiarek
Ostatnio zmieniony 2008-02-10, 21:27 przez winiarek5, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2008-02-10, 21:22

W uzupełnieniu postu @wianiarka5 mogę jeszcze dodać, że te mocniejsze nastawy mają w sobie więcej niepożądanych substancji - bardziej śmierdzą. Optymalne jest 10% - 12%.

pzdr

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2008-02-10, 21:30

a_priv pisze:...mocniejsze nastawy mają w sobie więcej niepożądanych substancji - bardziej śmierdzą. Optymalne jest 10% - 12%.pzdr
No właśnie miałem to dopisać ale kolega a_priv dopowiedział resztę.

Pozdrawiam

Winiarek

Awatar użytkownika
no1muzzy
40%
40%
Posty: 65
Rejestracja: 2007-02-26, 16:33
Lokalizacja: Lubelskie

Post autor: no1muzzy » 2008-02-10, 23:19

Te 18% to raczej jako eksperyment potraktowalem, chcialem dobrze a wyszło jak zwykle:), kolejne juz bede planowal na max13% bo faktycznie szkoda czasu na te kilka %.


Pozdrawiam
MuzzY

Awatar użytkownika
nokiapl
30%
30%
Posty: 44
Rejestracja: 2010-02-16, 17:01

Post autor: nokiapl » 2010-05-20, 21:18

winiarek5 pisze: Robiąc nastawy obliczone np. na 10%, w skali miesiąca zrobimy więcej spirytusu niż gdyby te nastawy były przygotowane na osiągnięcie 18%.
Przepraszam czy jest może gdzieś jakaś tabela bo niemego znaleźć, gdzie nasiane jest z jakiego blg otrzymuje się jaki %, tylko proszę nie każcie mi tego liczyć na pieszo :)

Dodam jeszcze że z wyższymi % przy psoceniu wychodzi więcej produktu w mniej więcej tym samym czasie :) co jest jak dla mnie dość istotną oszczędnością czasu.
Nastaw to sobie może postać dzień czy trzy dłużej, a siedzieć 3h czy 5h przy maszynie, aby uzyskać tą samą ilość nektaru to już inna bajka :)

redirys
70%
70%
Posty: 332
Rejestracja: 2007-09-17, 20:11
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: redirys » 2010-05-20, 21:21

Czasami warto poświęcić trochę "ilości" dla "jakości".
"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów" ... Stanisław Lem

Awatar użytkownika
nokiapl
30%
30%
Posty: 44
Rejestracja: 2010-02-16, 17:01

Post autor: nokiapl » 2010-05-21, 00:58

Czy takie obliczenia są dobre jeśli chodzi o blg:


Blg ---------- %alk

30 ------------ 20,3
29 ------------ 19,6
28 ------------ 18,9
27 ------------ 18,2
26 ------------ 17,5
25 ------------ 16,8
24 ------------ 16,2
23 ------------ 15,5
22 ------------ 14,8
21 ------------ 14,2
20 ------------ 13,5
19 ------------ 12,9
18 ------------ 12,3
17 ------------ 11,6
16 ------------ 11,0
15 ------------ 10,4
14 ------------ 9,8
13 ------------ 9,2
12 ------------ 8,6
11 ------------ 8,0
10 ------------ 7,4
9 ------------- 6,9
8 ------------- 6,4
7 ------------- 5,7
6 ------------- 5,2
5 ------------- 4,6
4 ------------- 4,1
3 ------------- 3,5
2 ------------- 3,0
1 ------------- 2,5

pluton
80%
80%
Posty: 452
Rejestracja: 2009-05-22, 15:58
Lokalizacja: Łódź

Post autor: pluton » 2010-05-22, 16:17

nokiapl pisze:Czy takie obliczenia są dobre jeśli chodzi o blg:
Cos mi sie te liczby nie zgadzają do końca. Na mój nos powinno być

Sp ( stężenie procentowe) = (Blg*6)/(1000-Blg*4)*100

pozdrawiam
pluton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 47 gości