Akurat To mnie nie dziwi. Ale reklamowana wóda w PET'cie. Nie mieści mi się w głowie!Spiryt pisze:Widziałem spirytus "Royal" w plastiku.
Beczki do fermentacji zacieru.
Na niektórych pojemnikach jest napisane że się nadają do przechowywania żywności ale to nie znaczy że są odporne na alkohol. Pojemniki z 2 i kieliszkiem są na pewno zdatne do naszego hobby, a co oznacza 3 w trójkącie nie mogę znaleźć na necie. Jak znajdę link gdzie jest wyjaśnione w jakim plastiku co można przetrzymywać to go dołączę do posta.Oznakowania na opakowaniach
Jeśli poczekasz na samosklarowanie się nastawy w fermentatorze, to możesz śmiało montować zawór na wysokości 3-5cm nad dnem przy tej beczce. Ja mam nawet niżej, ale do drugiego klarowania, gdzie warstwa osadu ma grubość zaledwie kilku milimetrów. Zawsze używam TurboKlara lub czegoś podobnego. To co wlewam do kotła jest bardzo czyste.andrysz pisze: Zamierzam kupić beczkę plastikową poj. 60 litrów do robienia nastawów z cukrówki. Mam pytanie do doświadczonych forumowiczów - na jakiej wyskości od dna wmontować kran spustowy do płynu aby podczas spuszczania go nie zlatywały osady z dna?
Pozdrawiam.
Spirytus o pełnej mocy możesz śmiało trzymać w PET. Mam kilka litrów od paru miesięcy i wszystko jest OK. Żadnych problemów zapachowo - smakowych, ani zmiękczania się butelek. Do PE-HD nie wlałbym czystego destylatu. Chyba za słaby jest ten materiał, ale nie wiem jak jest dokładnie. Musisz poczytać lub znależć kartę techniczną takiego produktu.
Witam
Kolego andrysz najlepiej montować zaworek/kranik spustowy - po pierwsze za to ze będzie zdecydowanie Tobie łatwiej spuszczać niż 'pieścić ' się z przelewaniem ,
po drugie
od dna wystarczy spokojnie 2 - 3 cm jak zaznaczył w poście Kolega @petrus33 taka wysokość jest optymalna i osadu z 'turbo 'drożdży nie jest dużo ale są ..
Kolego MARK-1 beczką jest ok spokojnie możesz nastawiać -ale jak zwiększysz "apetyt" to poszukaj takich 80- 120l z atestem w koszcie zmieścisz się nie więcej niż do 100,00 zł wmontujesz kranik spustowy i będziesz zadowolony ,
ta beczka to trochę kosztuje ...
pozdrawiam
98%
Kolego andrysz najlepiej montować zaworek/kranik spustowy - po pierwsze za to ze będzie zdecydowanie Tobie łatwiej spuszczać niż 'pieścić ' się z przelewaniem ,
po drugie
od dna wystarczy spokojnie 2 - 3 cm jak zaznaczył w poście Kolega @petrus33 taka wysokość jest optymalna i osadu z 'turbo 'drożdży nie jest dużo ale są ..
Kolego MARK-1 beczką jest ok spokojnie możesz nastawiać -ale jak zwiększysz "apetyt" to poszukaj takich 80- 120l z atestem w koszcie zmieścisz się nie więcej niż do 100,00 zł wmontujesz kranik spustowy i będziesz zadowolony ,
ta beczka to trochę kosztuje ...
pozdrawiam
98%
Witam to jak dobrze się przypatrzysz @petrus33 to po pierwsze :
- nie są z kuchni wojskowych - cholera . jaki to musiałby być wóz drabiniasty by podźwignąć na moje oko 500 litrów
- a po drugie to nie gotujesz /warzysz w płaszczu - bo to co widzisz to nic innego jak "otulina/płaszcz " blacha "czarna " dospawana do kwasówki - więc co to za różnica z naszym medium nie wchodzi w kontakt - a jak ktoś chce mieć płaszcz z kwasiaka to zapłaci z x4 więcej ... ja też ma podobny tylko skromniejszy kaliber 100 litrowy i na rdzę nie narzekam - coś tam podczaas gotowania "chupie " ale mam to w D***E
jak odpadnie to dospawam nowy płaszcz a na razie się trzyma ..
pozdrawiam
98%
- nie są z kuchni wojskowych - cholera . jaki to musiałby być wóz drabiniasty by podźwignąć na moje oko 500 litrów
- a po drugie to nie gotujesz /warzysz w płaszczu - bo to co widzisz to nic innego jak "otulina/płaszcz " blacha "czarna " dospawana do kwasówki - więc co to za różnica z naszym medium nie wchodzi w kontakt - a jak ktoś chce mieć płaszcz z kwasiaka to zapłaci z x4 więcej ... ja też ma podobny tylko skromniejszy kaliber 100 litrowy i na rdzę nie narzekam - coś tam podczaas gotowania "chupie " ale mam to w D***E
jak odpadnie to dospawam nowy płaszcz a na razie się trzyma ..
pozdrawiam
98%
Racje ma 98%-to co widzisz takie mocno rude, to rdza na płaszczu zewnętrznym (po której zostało wspomnienie) nie ma ona żadnego kontaktu z tym co się będzie zacierało w garze.
Kotły nabyłem naprawdę okazyjnie, ze składu złomu po 300 zł za sztukę. Przeszły gruntowny remont i teraz wyglądają tak:
Teraz trzeba przemyśleć -jakie grzanie zastosować.
Kotły nabyłem naprawdę okazyjnie, ze składu złomu po 300 zł za sztukę. Przeszły gruntowny remont i teraz wyglądają tak:
Teraz trzeba przemyśleć -jakie grzanie zastosować.
Witam
Planuję zakupić dwie beczki.
Niestety linki z wcześniejszych postów już są nieaktualne dlatego nawet nie wiem czy ktoś z forumowiczów, spotkał się już tą firmą ( Ekoserwis ) i kupował u nich beczki??
Do opisu większej dodane zostało " najczęściej kupowana do produkcji pomostów, ale także na winko czy zacier ", do mniejszej takiego opisu nie ma ale chcę się dowiedzieć czy jak zadzwonię i mi powiedzą że się nadaje do "wiadomych" celów to mogę im wierzyć??
Jasna sprawa, że pomimo tego że napisane jest "Pojemniki używane - wymyte i odparowane - JAK NOWE" mam zamiar sam przeprowadzić czyszczenie
Planuję zamontować wężyk w sposób jaki opisał Cemik1
Pozdrawiam
Planuję zakupić dwie beczki.
Niestety linki z wcześniejszych postów już są nieaktualne dlatego nawet nie wiem czy ktoś z forumowiczów, spotkał się już tą firmą ( Ekoserwis ) i kupował u nich beczki??
Do opisu większej dodane zostało " najczęściej kupowana do produkcji pomostów, ale także na winko czy zacier ", do mniejszej takiego opisu nie ma ale chcę się dowiedzieć czy jak zadzwonię i mi powiedzą że się nadaje do "wiadomych" celów to mogę im wierzyć??
Jasna sprawa, że pomimo tego że napisane jest "Pojemniki używane - wymyte i odparowane - JAK NOWE" mam zamiar sam przeprowadzić czyszczenie
Planuję zamontować wężyk w sposób jaki opisał Cemik1
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2013-03-17, 20:36 przez pietras, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość