Strona 3 z 3

Re: Różne cukry, różne Blg!?

: 2018-02-23, 14:51
autor: ROY
Tak zrobię.
Jestem poprostu ciekaw ile cukru w cukrze.
Nie interesują mnie oszczędności, kiedys myślałem ze cukier to cukier a tu :oops

Re: Różne cukry, różne Blg!?

: 2018-02-23, 16:34
autor: Citizen Kane
Co prawda nie cukier a sól, kiedy robiłem ogórki, zostawiła jakiś biały nierozpuszczalny we wrzątku proszek.

Re: Różne cukry, różne Blg!?

: 2018-02-23, 17:19
autor: kmarian
Biały proszek, powiadasz....
Doprowadziłem do wrzenia gar czystej, źródlanej wody, gotowałem 15 minut, następne schłodziłem płyn. Na dnie leżał biały proszek. Nie było to ani słodkie ani słone. :twisted:
W Twoim przypadku Kolego Citizen Kane, mógł być to kamień, zakładem, że używałeś soli kamiennej a nie warzonej i jodowanej.
Co do cukru to mam pytanie: co jest rozpuszczalne w wodzie, nie zmienia smaku wody i jest tańsze niż cukier??? Jeśli nawet by coś takiego było, to czy opłaciłoby się fałszować cukier? (1,39 zł/kg)

Re: Różne cukry, różne Blg!?

: 2018-02-23, 17:31
autor: ROY
Niewiem czy by się opłacało ale nic mnie nie ździwi.
Może jakis produkt upoczny, zanieczyszczenia albo słabsze plony.
Nie mam pojęcia, poprostu głośno myślę.

Re: Różne cukry, różne Blg!?

: 2018-02-23, 17:40
autor: magas
Zapytajcie 98%, on kiedyś sprawdzał składy chemiczne, nie pamiętam dokładnie, ale np. pamiętam, że na Ukrainie gdy do cukru dodali trochę tego i tamtego zmieniała się stawka Vat, czy opłata akcyzowa, a taki cukier trafia do naszych marketów, tylko z polskimi napisami. Do cukru pytania są dwa, pierwsze jakie blg i to łatwo sprawdzić w minutę, kupujesz cukier np. betoniarska kielnia, rozrabiasz z wodą, spławik i odczytujesz jakie blg na skali, czy krople na optyczny, drugie pytanie, to już więcej czasu, by sprawdzić, czy do końca od fermentuje.

Re: Różne cukry, różne Blg!?

: 2018-03-14, 18:35
autor: artgsm
Po pierwsze, w cukrze może być różna (oj różna) zawartość wody, po drugie, trzecie i następne, jest środek przeciwzbrylający i cała masa wypełniaczy (np dwutlenek tytanu), która jest tańsza od cukru. Ot i cała tajemnica :wink:
Ale za to cukier jest piękniutki, bielutki, równiutki, taniutki, i coraz bardziej light :1st

Re: Różne cukry, różne Blg!?

: 2018-03-14, 18:59
autor: fuutro
Czy to oznacza, że będzie trzeba dawać więcej cukru niż zazwyczaj dla tego samego efektu czy po prostu niezbędna będzie bimbrowncza tynktura przemieniającą składniki typu ChGW w cukrze na ... Cukier?