Budowa parnika do zboża
Re: Budowa parnika do zboża
Enzymy dawałem na 2 etapy przy górnej temperaturze pracy I dolnej Tak że raczej nie zaparzyłem ich. Mówisz ze trzymasz w lodowce ale nie w zamrażarce I czy to nie zaszkodziło? Jeszcze zrobię próbę później czy nie poprawiło się.
Pędzę bo lubię to zajęcie
Re: Budowa parnika do zboża
Kolega używał jodyny, czy innego roztworu jodu? Osobiście oceniałbym wydajność zacierania po destylacji przeliczając na alkohol 100%. Enzymy, o ile nie zostały ubite lub już były zajechane, działają także podczas fermentacji, więc jest szansa na większe scukrzenie.
"Jeżeli coś jest głupie , ale działa , to nie jest głupie" - Murphy
Re: Budowa parnika do zboża
Płyn Lugola najzwyklejszy z apteki, zobaczymy jak to dalej pójdzie, póki co pracuje bardzo fajnie a co do pytania jak parnik w środku po procesie wygląda to tak:
Pędzę bo lubię to zajęcie
Re: Budowa parnika do zboża
Gratuluję sukcesu
Enzymy jeszcze podczas pracy drożdży będą robić robotę. Wydajność w domowych warunkach nie jest laboratoryjna ale nie ma źle! Jak na pierwszy raz jest dobrze, proces się dopracuje pod domową skalę. Żyto zdaje się nie jest tak wydajne jak kukurydza czy jęczmień ale to wygląda całkiem obiecująco!
Raz jeszcze gratuluję
Enzymy jeszcze podczas pracy drożdży będą robić robotę. Wydajność w domowych warunkach nie jest laboratoryjna ale nie ma źle! Jak na pierwszy raz jest dobrze, proces się dopracuje pod domową skalę. Żyto zdaje się nie jest tak wydajne jak kukurydza czy jęczmień ale to wygląda całkiem obiecująco!
Raz jeszcze gratuluję
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo
M. Sandemo
Re: Budowa parnika do zboża
Pędzę bo lubię to zajęcie
Re: Budowa parnika do zboża
Obfitość ziemiopłodów skłoniła do eksperymentu z ziemniakami
Wchodzi do parnika 70 kg ziemniaków pięknie się rozpławiają
Wzbogacone skrobią żeby był jako taki uzysk i uzupełnione do objętości 100 l , ładnie pracuje zapach też fajny zobaczymy co to wyjdzie po finalnej obróbce
Wchodzi do parnika 70 kg ziemniaków pięknie się rozpławiają
Wzbogacone skrobią żeby był jako taki uzysk i uzupełnione do objętości 100 l , ładnie pracuje zapach też fajny zobaczymy co to wyjdzie po finalnej obróbce
Pędzę bo lubię to zajęcie
Re: Budowa parnika do zboża
Jak dla mnie jedynym minusem ziemniaków jest zawartość skrobi, poza tym są bardzo sympatyczne w przetwarzaniu.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo
M. Sandemo
Re: Budowa parnika do zboża
Z tą zawartością skrobi nie jest tak źle: viewtopic.php?p=17372#p17372
Co do wydajności to też nie ma na co narzekać: viewtopic.php?p=18333#p18333
Co do wydajności to też nie ma na co narzekać: viewtopic.php?p=18333#p18333
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy
Re: Budowa parnika do zboża
Mała aktualizacja po 3 miesiącach eksploatacji parnika mianowicie dostał jeszcze jeden element stożka 324/159 mm, przez co się powiększyła jego pojemność do 120l, 3 kurki probiercze odpowiednio dla 50, 60 i 70 l wody w parniku, oraz zawór spustowy kulowy a nie grzybkowy.
Dopracowana technologia na kukurydzę że udało się zejść z czasem cyklu od napuszczenia wody, zagotowania wody, wsypania kukurydzy, rozparowania i wytłoczenia masy i cykl od nowa do 90 min. Kukurydza pięknie pracuje z dodatkiem skrobi ( meizeny ) udaje się wyciągnąć 23-24 Blg tak pracującego zacieru:
https://youtu.be/NBORv23lKF4
Dopracowana technologia na kukurydzę że udało się zejść z czasem cyklu od napuszczenia wody, zagotowania wody, wsypania kukurydzy, rozparowania i wytłoczenia masy i cykl od nowa do 90 min. Kukurydza pięknie pracuje z dodatkiem skrobi ( meizeny ) udaje się wyciągnąć 23-24 Blg tak pracującego zacieru:
https://youtu.be/NBORv23lKF4
Pędzę bo lubię to zajęcie
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Re: Budowa parnika do zboża
Kukurydzy daję cały czas po 25 kg i z tego dla plus minus 100l zacieru wychodziło w widełkach 13-15 Blg, Co by się nawet pokrywało z obliczeniami dla kukurydzy o 60% skrobi 25kg x 0,6 = 15kg w 100l = 15 Blg. Celowałem w 20 Blg ale założyłem 80% sprawności zacierania stąd wyszło mi 20/0,8 =25 kg czyli do 15 kg z kukurydzy , dołożyłem 10 kg meizeny i tu miłe zaskoczenie bo zatarło się w 2 beczkach na 23,5 i w jednej na 24 Blg, Teraz zobaczymy jak to od fermentuje bo wg wiedzy naukowej zaciery gęstsze jak 20 Blg niekoniecznie są korzystne http://yadda.icm.edu.pl/yadda/element/b ... 9aa05bffbc ale poczekamy zobaczymy aż dojrzeje
Pędzę bo lubię to zajęcie
Re: Budowa parnika do zboża
@kujus
Zdaje mi się, że fermentujesz w metalowych beczkach?
Zdaje mi się, że fermentujesz w metalowych beczkach?
Re: Budowa parnika do zboża
A czy to coś zmienia? To czarna stal nieocynkowana, plastik wrzątku by nie wytrzymał.
Pędzę bo lubię to zajęcie
Re: Budowa parnika do zboża
Ja leję wrzątek do niebieskich beczek na kapustę kiszoną i dają radę. Robią się bardziej elastyczne ale wytrzymują bez problemu.
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Budowa parnika do zboża
Od bidy mógłbym też przelewać do plastiku ale na odpęd musiał bym znowu do stalowej przelewać także głupiego robota, a tak katulam w beczce pod aparat i odpęd z tego samego naczynia i odstawiam z wywarem do ostygnięcia także znormalizowane beczki bardzo upraszczają zabawe
Pędzę bo lubię to zajęcie
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 33 gości