Kolejny artykuł o wódce

Wolna strefa o wszystkim i o niczym
Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Kolejny artykuł o wódce

Post autor: Tofi » 2008-04-09, 14:14

wódka to zadziwiające jak bardzo w ostatnim czasie wszelkie teksty o alkoholu czerpane są z naszego forum. Może co prawda się zdarzyć, że to przypadek, ale kilkanaście zdań/faktów które pojawiły się w przeciągu ostatniego miesiąca to nie przypadek, a do tego, jako przypieczętowanie wszystkiego, słowa "Lepsze jest ponoć wrogiem dobrego". I tu pojawia się pomysł - może dać temu forum licencję CRATIVE COMONS, lub coś podobnego?
Ostatnio zmieniony 2008-12-02, 12:50 przez Tofi, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1748
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Post autor: kowal » 2008-12-02, 02:12

Nie tyle o samej wódce, co o akcyzie na nią nałożonej, ale blisko :idea: :roll:

http://www.upr.org.pl/main/artykul.php? ... 7&aid=7838
Kuję żelazo, póki gorące :-)

Awatar użytkownika
larzwo
40%
40%
Posty: 86
Rejestracja: 2007-08-31, 12:25
Lokalizacja: Pruszków

Post autor: larzwo » 2008-12-02, 17:52


Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2008-12-04, 00:11

Zdążył wyprodukować około 2400 litrów zacieru oraz 250 litrów tak zwanej surówki o 30% stężeniu alkoholu.
Skąd oni biorą takie idiotyzmy? żeby mieć 30% musiał by destylować ok. 4-5% zacier

Gucio
40%
40%
Posty: 98
Rejestracja: 2008-01-24, 11:07
Lokalizacja: Eart

Post autor: Gucio » 2008-12-04, 08:23

Witam
@ Tofi
Żeby ich zrozumieć musisz przyjąć ich tok rozumowania.Pewnie rozcieńczył spiryt do II obróbki. Dla nich to też produkcja. A tak na marginesie to napiszą wszystko dla p[aru złotych i uśmiechu naczelnego.
pozdrawiam Gucio

Awatar użytkownika
Pietro
101%
101%
Posty: 1145
Rejestracja: 2006-04-05, 21:51

Post autor: Pietro » 2008-12-04, 09:26

Tofi pisze: Skąd oni biorą takie idiotyzmy? żeby mieć 30% musiał by destylować ok. 4-5% zacier
:shock: Skąd taki wniosek?
Ostatnio zmieniony 2008-12-04, 11:31 przez Pietro, łącznie zmieniany 1 raz.
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy :cry:

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2008-12-04, 11:17

Pietro pisze: :shock: Skąd taki wniosek?
Fantazja na szybko :D
A tam po prostu w trakcie przeszukania stwierdzono:
- 2400 l zacieru
- 250 l surówki o zawartości alkoholu 30%
- "nowoczesną" bimbrownię :mrgreen:
- itp.

Pozdrawiam

Winiarek

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2008-12-04, 15:04

@pietro
spojrzałem na krzywą destylacji (link na dole strony)

@gucio
Przyjmuje inny tok rozumowania, i dalej nie rozumiem. Przy potstillu kolejne destylacje mają zwiększyć %, a w artykule jeszcze jest informacja, o "unowocześnieniu" tego sprzętu.

@winiarek
Ta nowoczesna bimbrownia to pewnie wprowadzenie pracy zmianowej i w pełni automatyczna obsługa... przez ludność napływową, bo nowocześniej znaczy taniej. Chociaż po zobaczeniu zdjęć, to prędzej tymi modernizacjami będzie wprowadzenie jakiś ideologii - joga dla pracowników, fengshui przy lokalizacji chłodnicy itp. Idąc z duchem czasu to pewnie poczynione modernizacje miały na celu przygotowanie do wejścia na giełdę :D.

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2008-12-04, 15:35

barany :wall mogli by chociaż trochę poczytać na temat produkcji alkoholu.ale nie od dziś wiadomo że redaktorzy to imbecyle.sprzedają się jak dziwki każdej agencji prasowej.ludzie to dla nich pomiot a dla kariery i pieniędzy gotowi są skazać niewinnego człowieka.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2008-12-04, 20:38

Spiryt pisze: [...] ludzie to dla nich pomiot a dla kariery i pieniędzy [...].
Wiadomo, że 80% naszego społeczeństwa ma trudności ze zrozumieniem słowa pisanego. Oni (redaktorzy) o tym wiedzą i poza tyutułami przyciągającymi uwagę do treści raczej się nie przykładają (bo i po co?).

:mrgreen:


pzdr

Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2008-12-20, 22:39

Garaż pełen bimbru
WYTWÓRNIA ALKOHOLU K. WARSZAWY ZLIKWIDOWANA


http://www.tvn24.pl/12690,1576052,0,1,g ... omosc.html
Pozdrawiam Ostoja

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2008-12-20, 23:52

Kolejny nieduczony pismak się zaprodukował. :mrgreen:
Dla niego bimber czy alkohol ze spirytusu technicznego to jedno i to samo. :furious

Jaki kraj tacy i dziennikarze. :twisted:


pzdr

Rover
101%
101%
Posty: 224
Rejestracja: 2006-05-28, 15:54
Lokalizacja: warszawa

Post autor: Rover » 2008-12-21, 00:25

a priv Jaki kraj tacy i dziennikarze . A ty w iakim kraju konsumujesz? Pismaki są wszędzie w każdym KRAJU jednakie .Daj spoko Nasz Kraj.

Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2008-12-21, 14:49

Witam.
Pędził bimber na własny użytek :lol:


http://www.e-wawa.pl/9,2,1,28803,Pedzil ... minReklame
Pozdrawiam Ostoja

Awatar użytkownika
easy driver
40%
40%
Posty: 83
Rejestracja: 2007-05-22, 20:33
Lokalizacja: południe

Post autor: easy driver » 2008-12-21, 20:49

A co to jest 300 l zacieru, jeśli ma sie liczne grono znajomych :D ? -Nic

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 44 gości