Abcd - ucze sie xD

Wolna strefa o wszystkim i o niczym
Awatar użytkownika
blaha
50%
50%
Posty: 103
Rejestracja: 2008-07-13, 00:56
Lokalizacja: Lbn

Post autor: blaha » 2009-10-29, 08:51

O, a może Autor podzieli się informacja jak się destyluje za pomocą dwóch słoików? Bo ja jak głupi kega kupowałem i tonę nierdzewki...

Po stylu pisania i licznych emotikonach w stylu "xD" wnoszę, że Kolega jest w gimnazjum- a więc do legalnej konsumpcji alkoholu musi jeszcze kilka latek poczekać. Przez te kilka lat nabierzesz takiej wiedzy teoretycznej, że ho ho...

BatOOn
20%
20%
Posty: 29
Rejestracja: 2009-10-28, 19:50

Post autor: BatOOn » 2009-10-29, 14:41

otóż emotki są stylem urozmaicania wypowiedzi
co do twojej dedukcji mojej osobowości i wieku - musisz mieć naprawdę olbrzymią wiedzę skoro potrafisz po kilku wypowiedziach ocenić tak wiele.
co do reszty: słoiki to chodzi mi że z jednego głównego baniaka para skrapla się do słoika który jest również podgrzewany zaś z niego dopiero w pojemnik.

Proszę więc o udzielanie odpowiedzi zgodnej z zamiarem założenia tematu a nie robić offtop.

bez emotek i odrobiny śmiechu raźniej się czyta? dla mnie nie ma to zbytnio względu na przejrzystość i całkiem elastycznie czyta się taką wypowiedź.

Awatar użytkownika
Percentage
50%
50%
Posty: 102
Rejestracja: 2009-07-11, 23:13

Post autor: Percentage » 2009-10-29, 15:09

Co jak co ale aparatury opartej na słoikach jeszcze nie widziałem :)

BatOOn
20%
20%
Posty: 29
Rejestracja: 2009-10-28, 19:50

Post autor: BatOOn » 2009-10-29, 15:56

Obrazek

Awatar użytkownika
inżynier
101%
101%
Posty: 1823
Rejestracja: 2006-11-14, 12:00

Post autor: inżynier » 2009-10-29, 15:59

:shock: :shock: :shock:
o q..wa, ale sprzęcior. :wall
pozdrawiam - inżynier

Awatar użytkownika
blaha
50%
50%
Posty: 103
Rejestracja: 2008-07-13, 00:56
Lokalizacja: Lbn

Post autor: blaha » 2009-10-29, 16:03

Łojej, chyba nie doceniłem rozmachu Kolegi :oops:

juru
50%
50%
Posty: 155
Rejestracja: 2008-02-06, 17:55
Lokalizacja: z tamtąd

Post autor: juru » 2009-10-29, 17:14

Dżisus to co tam wisi to są przecie półki teoretyczne (tak myślę że teoretyczne) :nie_wiem
juru

de gustibus non est disputandum

BatOOn
20%
20%
Posty: 29
Rejestracja: 2009-10-28, 19:50

Post autor: BatOOn » 2009-10-29, 18:00

to nie moje - to przykład..

ale ludzie.. pytam bo ciężko znaleźć tu wskazówki krok po kroku co jak i gdzie.. więc proszę o sugestywne odpowiedzi.

planuje taką konstrukcje.
Obrazek

na razie zebrałem 9kg winogron (jakaś słodka odmiana)

dobre będa proporcje:
6kg winogron
5l wody
2.5 kg cukru
3gram pożywki
?? - jakieś sugestie co do konstrukcji? - wszystko z aluminium tylko kociołek z butli mleczarskiej (stal)

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2009-10-29, 18:28

Średniowiecze
:1st


@BatOOn
Kliknij w galerię i najpierw pooglądaj. Potem poważnie poczytaj o rektyfikacji, a dopiero po tym wszystkim myśl o nastawach.

pzdr

BatOOn
20%
20%
Posty: 29
Rejestracja: 2009-10-28, 19:50

Post autor: BatOOn » 2009-10-29, 19:01

skoro nikt nie chce pomóc z nastawami - robię wg. wyżej wymienionych proporcji.
w trakcie dojrzewania bede konstruował maszynke.

co do forum dużym minusem jest rozwalenie wszystkich wątków tak że ciężko szuka się odpowiedzi.

wszedłem w dział FAQ i tam pod destylacją wyskakuje mi o tym jak to gościu wymienił u siebie rurę ;/ potrzebuje pomocy a nie odsyłania dalej i dalej oraz mówienia żeby czekać.

kto nie ma zamiaru pomóc - prosze sie nie wypowiadać.

gdyby projekt zawierał kolejno:
-odstojnik (podwójny pełnił by rolę rektyfikacyjną?)
-2 metrową chłodnicę [miedzianą rurkę z obiegiem wodnym dookolnym] (bezpośrednio od baniaka)

to czy wystarczy to na początek?

co do nastawu.. zeby się winogronka nie zepsuły prosze o konkretne etapy postępowania jak mam tutaj:
http://tobajer.w.interia.pl/Wina/wino_kroki.html
Ostatnio zmieniony 2009-10-29, 19:16 przez BatOOn, łącznie zmieniany 1 raz.

jaron
101%
101%
Posty: 271
Rejestracja: 2007-01-20, 16:34

Post autor: jaron » 2009-10-29, 19:15

:mrgreen:
Ostatnio zmieniony 2009-10-29, 19:15 przez jaron, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-10-29, 19:15

Nikt nie chce pomóc jeśli chodzi oczywiście o nastaw , bo mało tych winogron , które bez wody i cukru wyjdą świetnie , ja bardzo lubię destylat gronowy, ale 6kg winogron to troszkę mało, dodasz wodę i cukier to będzie więcej, ale zrypiesz smak , więc sam widzisz że ciężko pomóc. Winogron ma idealny skład , dodanie minimalnie cukru jeśli winogron mało słodki jest dopuszczalny , ja jednak nigdy nie dodawałem, ale mały dodatek cukru to 0,6kg i napewno bez wody. Może potraktuj ten winogron jako dodatek do innych owoców , o sprzęcie się nie wypowiem , bo leszcz jestem i jeszcze pamiętam jak sam robiłem na prostym aparacie :D

BatOOn
20%
20%
Posty: 29
Rejestracja: 2009-10-28, 19:50

Post autor: BatOOn » 2009-10-29, 19:25

Obrazek
a takie cuś? możliwe że zamiast prostej rurki skołuje spiralowatą i poprowadzę pionowo w dół.

a więc tak - uzbieralem jescze troche i jest 11,2 KG winogron - bardzo slodkie i bardzo soczyste.
jest ich pełne ładne wiaderko.
na jeden test ich wystarczy.

teraz co mam robić?
prosze o poprawienie mnie.
1. walnąć drożdże do ciepłej nieprzegotowanej wody i odstawić w cieple na 12H (drożdże winne 7g) dodać 0.35litra soku z owoców i 2 łyżeczki cukru.
2. owoce odstawić do chłodnego pomieszczenia by nic im sie nie stało (rozgniecione)

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6990
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-10-29, 19:47

Jak chcesz dodawać drożdże z których trzeba robić matkę i czekać chyba dłużej niż kolega napisał (jest napisane na opakowaniu) to proponuję winogron nie rozgniatać , dopiero jak matka będzie gotowa , ja do tego roku deptałem winogron i szło dość szybko , prymitywny sposób, ale szybki i skuteczny , teraz mam śmigło i wiertarkę :mrgreen:

Awatar użytkownika
blaha
50%
50%
Posty: 103
Rejestracja: 2008-07-13, 00:56
Lokalizacja: Lbn

Post autor: blaha » 2009-10-29, 19:48

Oburzasz się, że każemy Ci czytać- ale przecież nie widzisz miliona takich jak Twoje tematów na forum ,a to znaczy że my przez to przeszliśmy- czyli się da...
Winogron na razie nie rozgniataj, przygotuj na razie drożdże wg. opisu na opakowaniu. Jak MD wystartuje wtedy je dopiero przetwórz.

Co do sprzętu- takich tematów jest masa! Ten, który wymyśliłeś to zwykły pot still, a jak tą rurę od szczytu do odstojnika poprowadzisz dostatecznie długą to będziesz miał śliczną chłodnice powietrzną i cały produkt spłynie ci w odstojnik.. także kupa.

Jeżeli nie chcesz kolumny to zrób tak: kocioł, od góry deflegmator (z możliwością powrotu flegmy do baniaka), od tego może być z jeden odstojnik w bok i chłodnica. Wszystkie połączenia jak najkrótsze i izolowane termicznie. Jeżeli nie masz rurek miedzianych używaj wężyków, ale tylko silikonowych.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 63 gości