Abcd - ucze sie xD
O, a może Autor podzieli się informacja jak się destyluje za pomocą dwóch słoików? Bo ja jak głupi kega kupowałem i tonę nierdzewki...
Po stylu pisania i licznych emotikonach w stylu "xD" wnoszę, że Kolega jest w gimnazjum- a więc do legalnej konsumpcji alkoholu musi jeszcze kilka latek poczekać. Przez te kilka lat nabierzesz takiej wiedzy teoretycznej, że ho ho...
Po stylu pisania i licznych emotikonach w stylu "xD" wnoszę, że Kolega jest w gimnazjum- a więc do legalnej konsumpcji alkoholu musi jeszcze kilka latek poczekać. Przez te kilka lat nabierzesz takiej wiedzy teoretycznej, że ho ho...
otóż emotki są stylem urozmaicania wypowiedzi
co do twojej dedukcji mojej osobowości i wieku - musisz mieć naprawdę olbrzymią wiedzę skoro potrafisz po kilku wypowiedziach ocenić tak wiele.
co do reszty: słoiki to chodzi mi że z jednego głównego baniaka para skrapla się do słoika który jest również podgrzewany zaś z niego dopiero w pojemnik.
Proszę więc o udzielanie odpowiedzi zgodnej z zamiarem założenia tematu a nie robić offtop.
bez emotek i odrobiny śmiechu raźniej się czyta? dla mnie nie ma to zbytnio względu na przejrzystość i całkiem elastycznie czyta się taką wypowiedź.
co do twojej dedukcji mojej osobowości i wieku - musisz mieć naprawdę olbrzymią wiedzę skoro potrafisz po kilku wypowiedziach ocenić tak wiele.
co do reszty: słoiki to chodzi mi że z jednego głównego baniaka para skrapla się do słoika który jest również podgrzewany zaś z niego dopiero w pojemnik.
Proszę więc o udzielanie odpowiedzi zgodnej z zamiarem założenia tematu a nie robić offtop.
bez emotek i odrobiny śmiechu raźniej się czyta? dla mnie nie ma to zbytnio względu na przejrzystość i całkiem elastycznie czyta się taką wypowiedź.
- Percentage
- 50%
- Posty: 102
- Rejestracja: 2009-07-11, 23:13
to nie moje - to przykład..
ale ludzie.. pytam bo ciężko znaleźć tu wskazówki krok po kroku co jak i gdzie.. więc proszę o sugestywne odpowiedzi.
planuje taką konstrukcje.
na razie zebrałem 9kg winogron (jakaś słodka odmiana)
dobre będa proporcje:
6kg winogron
5l wody
2.5 kg cukru
3gram pożywki
?? - jakieś sugestie co do konstrukcji? - wszystko z aluminium tylko kociołek z butli mleczarskiej (stal)
ale ludzie.. pytam bo ciężko znaleźć tu wskazówki krok po kroku co jak i gdzie.. więc proszę o sugestywne odpowiedzi.
planuje taką konstrukcje.
na razie zebrałem 9kg winogron (jakaś słodka odmiana)
dobre będa proporcje:
6kg winogron
5l wody
2.5 kg cukru
3gram pożywki
?? - jakieś sugestie co do konstrukcji? - wszystko z aluminium tylko kociołek z butli mleczarskiej (stal)
skoro nikt nie chce pomóc z nastawami - robię wg. wyżej wymienionych proporcji.
w trakcie dojrzewania bede konstruował maszynke.
co do forum dużym minusem jest rozwalenie wszystkich wątków tak że ciężko szuka się odpowiedzi.
wszedłem w dział FAQ i tam pod destylacją wyskakuje mi o tym jak to gościu wymienił u siebie rurę ;/ potrzebuje pomocy a nie odsyłania dalej i dalej oraz mówienia żeby czekać.
kto nie ma zamiaru pomóc - prosze sie nie wypowiadać.
gdyby projekt zawierał kolejno:
-odstojnik (podwójny pełnił by rolę rektyfikacyjną?)
-2 metrową chłodnicę [miedzianą rurkę z obiegiem wodnym dookolnym] (bezpośrednio od baniaka)
to czy wystarczy to na początek?
co do nastawu.. zeby się winogronka nie zepsuły prosze o konkretne etapy postępowania jak mam tutaj:
http://tobajer.w.interia.pl/Wina/wino_kroki.html
w trakcie dojrzewania bede konstruował maszynke.
co do forum dużym minusem jest rozwalenie wszystkich wątków tak że ciężko szuka się odpowiedzi.
wszedłem w dział FAQ i tam pod destylacją wyskakuje mi o tym jak to gościu wymienił u siebie rurę ;/ potrzebuje pomocy a nie odsyłania dalej i dalej oraz mówienia żeby czekać.
kto nie ma zamiaru pomóc - prosze sie nie wypowiadać.
gdyby projekt zawierał kolejno:
-odstojnik (podwójny pełnił by rolę rektyfikacyjną?)
-2 metrową chłodnicę [miedzianą rurkę z obiegiem wodnym dookolnym] (bezpośrednio od baniaka)
to czy wystarczy to na początek?
co do nastawu.. zeby się winogronka nie zepsuły prosze o konkretne etapy postępowania jak mam tutaj:
http://tobajer.w.interia.pl/Wina/wino_kroki.html
Ostatnio zmieniony 2009-10-29, 19:16 przez BatOOn, łącznie zmieniany 1 raz.
Nikt nie chce pomóc jeśli chodzi oczywiście o nastaw , bo mało tych winogron , które bez wody i cukru wyjdą świetnie , ja bardzo lubię destylat gronowy, ale 6kg winogron to troszkę mało, dodasz wodę i cukier to będzie więcej, ale zrypiesz smak , więc sam widzisz że ciężko pomóc. Winogron ma idealny skład , dodanie minimalnie cukru jeśli winogron mało słodki jest dopuszczalny , ja jednak nigdy nie dodawałem, ale mały dodatek cukru to 0,6kg i napewno bez wody. Może potraktuj ten winogron jako dodatek do innych owoców , o sprzęcie się nie wypowiem , bo leszcz jestem i jeszcze pamiętam jak sam robiłem na prostym aparacie
a takie cuś? możliwe że zamiast prostej rurki skołuje spiralowatą i poprowadzę pionowo w dół.
a więc tak - uzbieralem jescze troche i jest 11,2 KG winogron - bardzo slodkie i bardzo soczyste.
jest ich pełne ładne wiaderko.
na jeden test ich wystarczy.
teraz co mam robić?
prosze o poprawienie mnie.
1. walnąć drożdże do ciepłej nieprzegotowanej wody i odstawić w cieple na 12H (drożdże winne 7g) dodać 0.35litra soku z owoców i 2 łyżeczki cukru.
2. owoce odstawić do chłodnego pomieszczenia by nic im sie nie stało (rozgniecione)
Jak chcesz dodawać drożdże z których trzeba robić matkę i czekać chyba dłużej niż kolega napisał (jest napisane na opakowaniu) to proponuję winogron nie rozgniatać , dopiero jak matka będzie gotowa , ja do tego roku deptałem winogron i szło dość szybko , prymitywny sposób, ale szybki i skuteczny , teraz mam śmigło i wiertarkę
Oburzasz się, że każemy Ci czytać- ale przecież nie widzisz miliona takich jak Twoje tematów na forum ,a to znaczy że my przez to przeszliśmy- czyli się da...
Winogron na razie nie rozgniataj, przygotuj na razie drożdże wg. opisu na opakowaniu. Jak MD wystartuje wtedy je dopiero przetwórz.
Co do sprzętu- takich tematów jest masa! Ten, który wymyśliłeś to zwykły pot still, a jak tą rurę od szczytu do odstojnika poprowadzisz dostatecznie długą to będziesz miał śliczną chłodnice powietrzną i cały produkt spłynie ci w odstojnik.. także kupa.
Jeżeli nie chcesz kolumny to zrób tak: kocioł, od góry deflegmator (z możliwością powrotu flegmy do baniaka), od tego może być z jeden odstojnik w bok i chłodnica. Wszystkie połączenia jak najkrótsze i izolowane termicznie. Jeżeli nie masz rurek miedzianych używaj wężyków, ale tylko silikonowych.
Winogron na razie nie rozgniataj, przygotuj na razie drożdże wg. opisu na opakowaniu. Jak MD wystartuje wtedy je dopiero przetwórz.
Co do sprzętu- takich tematów jest masa! Ten, który wymyśliłeś to zwykły pot still, a jak tą rurę od szczytu do odstojnika poprowadzisz dostatecznie długą to będziesz miał śliczną chłodnice powietrzną i cały produkt spłynie ci w odstojnik.. także kupa.
Jeżeli nie chcesz kolumny to zrób tak: kocioł, od góry deflegmator (z możliwością powrotu flegmy do baniaka), od tego może być z jeden odstojnik w bok i chłodnica. Wszystkie połączenia jak najkrótsze i izolowane termicznie. Jeżeli nie masz rurek miedzianych używaj wężyków, ale tylko silikonowych.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 63 gości