Strona 13 z 21

: 2017-03-17, 11:13
autor: janus
Dostałem sms'a że w Biedronce cukier po 1,99zł przy zakupach za min 99zł (pewnie z kartą biedronka) trochę wkurzony jestem bo o 9.00 byłem w sklepie robiłem zakupy (za 93zł) a sms przyszedł jak wszedłem do domu, ale może komuś się przyda. Promocja do 19.03

: 2017-03-17, 13:11
autor: kopytoszczak
Nie żałuj, ten cukier z Biedry to jest jakiś nie teges.

: 2017-03-17, 14:36
autor: Citizen Kane
^^^
Robiłeś jakieś porównania?

: 2017-03-17, 15:01
autor: kopytoszczak
Tak. Robiłem nastaw na cukrze Diamant, któregoś razu kupiłem w Biedronce (ten w czerwonym opakowaniu) i nastaw coś nie teges. Nawet jak go wsypywałem to wody, to zapach jakiś taki nie bardzo.
PS. teraz robię na glukozie po 3 pln. za kg. :mrgreen:

: 2017-03-17, 16:09
autor: Citizen Kane
Nie pytam o to czy na nim robiłeś nastaw, tylko czy robiłeś porównanie. Bo jeśli nie, to jest to bardziej na zasadzie 'tak mi się wydaje'...

: 2017-03-17, 22:44
autor: kopytoszczak
Trujesz d..., jak mówię, że nie teges to tak jest! Porównywarkę to se rób w laboratorium, mi cukier z biedry nie pasuje :evil: Poprostu czymś jebie i to nie słodyczą!

: 2017-03-17, 22:49
autor: magas
Niegrzecznie się odzywasz, co ty jakiś żul jesteś?

: 2017-03-17, 23:46
autor: Citizen Kane
kopytoszczak pisze:Trujesz d..., jak mówię, że nie teges to tak jest! Porównywarkę to se rób w laboratorium, mi cukier z biedry nie pasuje :evil: Poprostu czymś jebie i to nie słodyczą!
Aaaaa tak bo tak... Mi tam on pasuje i dla moich drożdży jego jebanie wcale nie przeszkadza. Generalnie może przeszkadza, ale w stopniu nie do zauważenia. Ale widzę, że ktoś ma jakieś doświadczenia z tym cukrem, to myślę, potruję mu dupę, a nóż dowiem się czegoś nowego. Może drożdże go nie trawią, może wychodzi z niego śmierdząca wódka, może inne c*uje muje... Ale niestety rozczarowałem się... Tak bo tak :?

: 2017-03-18, 19:38
autor: kopytoszczak
Co Wy takie dziewczyny :nie_wiem Tak jak pisałem, test polegał ma zrobieniu nastawu z cukru Diamant i z Biedronkowego. Nastaw z Biedronkowego miał mniej przyjemny zapach niż z Diamant. Jeżeli moja opinia nie pasuje komuś lub ma ją w d.... i mu ten cukier pasi, jego wybór.

: 2017-03-18, 20:29
autor: Legion
Najśmieszniejsze jest to, że zawsze diamant był najmniej chwalonym cukrem.
Dla biedronek w moim rejonie cukier produkowały polskie cukrownie i zawsze był dobry.

: 2017-03-18, 20:41
autor: wiking
Sam kiedyś dałem złą opinię Diamantowi, a teraz gdy zrozumiałem parę rzeczy, to mam inne zdanie. Kiedyś kolega radius coś pisał na temat jakiegoś cukru, że miał tam czegoś za dużo, ale nie potrafię tego znaleźć, może on coś dopisze do tematu.

: 2017-03-18, 21:44
autor: radius
A dopisze :)
Dałem kiedyś zwykły bimber (cukrówka), do zbadania w laboratorium na zawartość metali.
Wyniki;
Miedź (Cu) - 0,119mg/l - norma - 2mg/l
Cynk (Zn) - 0,329mg/l - norma - 3mg/l
Kadm (Cd) - 0,011mg/l - norma - 0,005mg/l
Ołów (Pb) - 0,0mg/l - norma - 0,025mg/l
Normy są podane dla wody pitnej.
Przekroczona norma zawartości kadmu, wzięła się prawdopodobnie z cukru. Woda na pewno go nie zawierała. Widocznie cukier został zanieczyszczony kadmem gdzieś w procesie produkcji lub buraki zawierały tak dużą jego ilość.
No chyba, że "wypłukał się" z nierdzewnego pot stilla, którego wtedy używałem :nie_wiem
Acha, tym cukrem był cukier Castello z Lidla :nie_powiem

P.S
Znalazłem normy zanieczyszczeń dla cukru, gdzie dopuszczalna zawartość kadmu wynosi 0,02 mg/l (Polski Cukier)

: 2017-03-18, 21:52
autor: kopytoszczak
Poczytajcie fora dla pszczelarzy, tam też mają wątpliwości, co do cukru z biedry :roll:

: 2017-03-18, 23:00
autor: zbyszko
To pszczelarze też pędzą :?:
Zawsze wydawało mi się że oni to tak jak te świstaki, odbierają miód pszczołom, ubierają w różne "sreberka" a potem stoją na targu i narzekają :twisted:
Eeeeeeeee, HP nie wygaszam :mrgreen:

: 2017-03-18, 23:32
autor: Cyrograf15
Źle myślałeś. Pszczelarze karmią pszczoły i nie każdy cukier im pasuje. Na zakarmienie rodziny zwykle 12 kg do tego podkarmianie wiosenne. Mała pasieka to 15 uli czyli 200 kg w sezonie. Dobrze trzeba kombinować gdzie i za ile kupić.
Wojtek