Beczki dębowe po winie, dąb francuski - Akcje zakupowe

Starzenie alkoholi
Awatar użytkownika
mlody
101%
101%
Posty: 1019
Rejestracja: 2008-06-25, 13:46
Lokalizacja: SOSNOWIEC

Post autor: mlody » 2015-05-11, 22:51

Siema. A kiedy planujesz realizację może znowu na urodziny zamówię sobie prezent.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2015-05-11, 22:56

Mam nadzieję, że jak bednarz powiedział, końcem maja. Jakie podpórki sobie zrobiłeś ? bo do 30l to można nawet z kartonu wyciąć na szybko, nie powiem kto tak ma :oops: , ale na 60l to już coś fajnego muszę zrobić.

Awatar użytkownika
mlody
101%
101%
Posty: 1019
Rejestracja: 2008-06-25, 13:46
Lokalizacja: SOSNOWIEC

Post autor: mlody » 2015-05-11, 23:04

Oj tam nie przesadzaj jeszcze się nie dorobiłem ale ja nadal mam tylko jedną prawie pełną. Druga jest pusta, przy okazji na razie klęska z żytem. Niestety enzym upłynąć by się przydał, ale to opowieść na inny temat.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach

Awatar użytkownika
elofura
101%
101%
Posty: 495
Rejestracja: 2014-07-03, 14:23

Post autor: elofura » 2015-05-12, 10:06

Że się tak wtrącę, co do podpór pod beczkę. Ja będę robił pod drugą beczułkę podpory tego typu:

Obrazek

Oczywiście w wersji PRO, z jakąś grawerką, napisem.

Jak byłby ktoś zainteresowany czymś podobnym to mam możliwość wykonania każdego wzoru na frezarce CNC o polu roboczym 500 X 900 mm :mrgreen:
Pisać pytać, dzwonić.

Może być i z wózkiem:

Obrazek
Każdy alkohol jest bardzo dobry, oprócz denaturatu, który jest tylko dobry.

premorepa
30%
30%
Posty: 34
Rejestracja: 2014-06-20, 08:50
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.

Post autor: premorepa » 2015-05-12, 11:10

To może zróbmy jakiś standard pod 60l. ...
Grawerka już indywidualnie, ale sama podstawa mogłaby być taka sama :)

Co Wy na to ??
Ostatnio zmieniony 2015-05-12, 15:14 przez premorepa, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2015-05-12, 20:10

Ja bez wózka poproszę dwie najzwyklejsze, jedna pod 30l jedna pod 60l, bez żadnych wzorków. Widziałem u Niemca na stronie takie proste, dwie podpórki nie łączone, pod jedną beczkę, ale nie wiem czy znajdę, by pokazać.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez magas, łącznie zmieniany 1 raz.

premorepa
30%
30%
Posty: 34
Rejestracja: 2014-06-20, 08:50
Lokalizacja: Gorzów Wlkp.

Post autor: premorepa » 2015-05-12, 22:53

Ja też poproszę jedną pod 60L ( o ile oczywiście akcja zakończy się pomyślnie).
Dla mnie też ta z pierwszego zdjęcia styka...

I tak byle dała rade utrzymać ;-) :

Obrazek

Awatar użytkownika
bestia
30%
30%
Posty: 37
Rejestracja: 2009-11-15, 20:40
Lokalizacja: Wielkopolska

Post autor: bestia » 2015-05-15, 17:32

Mój stojak pod 30l.Niestety beczka jeszcze pusta :( Ale tego lata będzie już zalana :lol:
Załączniki
DSC_0025.JPG
DSC_0026.JPG

kerama
20%
20%
Posty: 24
Rejestracja: 2015-02-08, 18:36

Post autor: kerama » 2015-05-16, 20:34

Witam! Chciałbym ustawić się w kolejkę po beczułkę. Chciałbym coś pod burbona więc to będzie chyba mocno palona.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez kerama, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
starowar
101%
101%
Posty: 262
Rejestracja: 2011-04-11, 11:38
Lokalizacja: Halinów
Kontaktowanie:

Post autor: starowar » 2015-05-17, 11:04

Do burbona to są beczki świeże z dębu amerykańskiego mocno palone. Napewno nie po winie.

kerama
20%
20%
Posty: 24
Rejestracja: 2015-02-08, 18:36

Post autor: kerama » 2015-05-17, 14:46

Nie jestem aż takim ultrasem. Myślę, że mocno palona z dębu francuskiego nawet po winie nie zaszkodzi destylatowi. Może wyjdzie coś ciekawego czym będę mógł się podzielić.
Po zastanowieniu myślę, że faktycznie nie powinienem używać słowa burbon - bo to się wiąże z beczką nową i z dębu amerykańskiego. Powinienem napisać destylat kukurydziany.
Ostatnio zmieniony 2015-05-18, 00:27 przez kerama, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2015-05-17, 19:56

Kolega starowar wie co pisze, przeczytał co trzeba w internecie i próbował wielu burbonów sklepowych z wyższej półki jak i tych domowej roboty z różnych beczek, które można kupić w Polsce, jest przecież ,,Z wielką przyjemnością informujemy, że od maja 2012 roku
jesteśmy przedstawicielem handlowym firmy, która produkuje najlepsze beczki w Polsce. '' (Proszę nie zapomnieć, że robię koledze reklamę) To może zna się na rzeczy i podpowie koledze jak zrobić burbon, jakiej kukurydzy użyć, by nie waliło zbyt mocno kiszonką, a poszło bardziej w słodycz, jaka beczka z jakiego dębu w Polsce zastąpi biały amerykański dąb, uwzględniając wielkość beczki, by nie zepsuli alkoholu, którego uzyskanie zajmuje dość dużo naszego czasu. Kończąc delikatne złośliwości z mojej strony, apeluję do bednarzy, nie pozwólcie by taki forumowicz jak ja robił podśmiechujki z waszych beczek. Przecież wystarczy zamówić paletę gotowych klepek dębu amerykańskiego, który jest dużo tańszy niż francuski, potem paletę klepek francuskiego i mieć w swojej ofercie beczki francuskie, amerykańskie i polskie, ale polskie klepki zamówcie łupane, wiem, że dużo droższy jest taki dąb łupany od ciętego, bo mniej wychodzi, ale taki ma być na beczki i zaznaczcie to w swojej ofercie, oczywiście te imitacje też niech będą tanie dla ,,turystów''.
Ostatnio zmieniony 2015-05-19, 00:09 przez magas, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
starowar
101%
101%
Posty: 262
Rejestracja: 2011-04-11, 11:38
Lokalizacja: Halinów
Kontaktowanie:

Post autor: starowar » 2015-05-19, 18:18

magas pisze:Kolega starowar wie co pisze, przeczytał co trzeba w internecie i próbował wielu burbonów sklepowych z wyższej półki jak i tych domowej roboty z różnych beczek,


' (Proszę nie zapomnieć, że robię koledze reklamę)

, apeluję do bednarzy, ''.
Skąd magas wie co starowar czyta i pije :?:
A reklama i apele funta kłaków niewarte :nie_wiem

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2015-05-19, 19:08

starowar pisze:apele funta kłaków niewarte :nie_wiem
Może to pomysł dla bednarzy. Jeśli chodzi o beczki trzeba też brać pod uwagę jak duże beczki używa się w destylarniach i jakie zagrożenie dla nas jest z tym związane, używając beczki 10 razy mniejsze. Dużo smaku w krótkim czasie co demoluje nam trunek, ktoś napisze, to zlej wcześniej, ale to może napisać ktoś kto nie miał okazji próbowania trunku na różnych etapach maturacji. Smak się zmienia, ale nie tak jak przy czipsach, że jest więcej dębu, tego samego smaku, smak się zmienia, bo trunek zaczyna penetrować różne warstwy klepki, a to są różne smaki. Pomijając dodatkowo reakcje chemiczne jakie zachodzą i równomierne, odpowiednie dla dębu utlenianie trunku. Coś chciałem napisać i się zgubiłem :mrgreen: Wieczorem sobie przypomnę. Teraz proponuję lekturę http://www.portal.swiat-alkoholi.pl/sit ... 9441fa033e

Awatar użytkownika
starowar
101%
101%
Posty: 262
Rejestracja: 2011-04-11, 11:38
Lokalizacja: Halinów
Kontaktowanie:

Post autor: starowar » 2015-05-19, 22:34

Każdy nawet największy laik wie że beczki z kranikiem poniżej 225l nie są używane do starzenia alkoholu.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 22 gości