Forumowe pogony

Wolna strefa o wszystkim i o niczym
Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2008-10-17, 18:21

3,14 RAZY POŁOWE ŚREDNICY PODNIESIONĄ DO KWADRATU RAZY WYSOKOŚĆ.
JEŚLI DANE MIAŁEŚ W CENTYMETRACH WYNIK PODZIEL PRZEZ 1000 A BĘDĄ TO LITRY.
:D
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2008-10-17, 20:29

@Spiryt, jak najbardziej. aktywne drożdże winiarskie Bayanusy G-995 stosuje się do win białych i czerwonych. Więc do miodu czwórniaka, możesz z powodzeniem je zastosować :D
_________________
Pozdrawiam Ostoja

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-10-19, 19:53

Nie wiem jakie doświadczenie ma Kolega Ostoja w produkcji miodów, ale ja bayanusy ostatani raz zastosowałem do "słabych miodów". Wada zbyt głębokie odfermentowanie, bayanusy w niskiej temp. dojdą nawet do 20%! Zastosowanie drożdży zalezy też aromatu miodu, przy miodach o delikatnym-subtelnym zapachu trzeba stosowac inne drożdże niż bayanusy, może Zamoyskie do miodów. Piłem młody miód na Zamoyskich i jest lepszy niz mój młody na bayanusach, ale mój miód trójniak będzie miał niedługo rok - więc wtedy można będzie ocenić.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2008-10-19, 20:24

Szanowny Kolego @Kitaferia, nie mam praktyki w fermentacji miodów. Tak sobie pomyślałem, że bayanusy poradzą sobie z miodem przy balilingu 30 stopni i chłodniejszym pomieszczeniem teraz w okresie jesiennym. U mnie, gdzie w pokoju fermentuję nastaw jest temperatura 18-19 stopni,
Bayanusy G-995 pracują wytrwale, ale wolniej. Normalnie nastaw ryżowo-rodzynkowy latem w w beczce 55 litrowej w temperaturze 25 st.C. Osiągał ball. minus 4 stopnie w około 14 dni. . Teraz fermentacja już jest wolniejsza i ball. dziś po 19 dniach ma minus 3 stopnie.
Nie wiem jak sobie poradzą drożdże Zamoyskie w chłodniejszym pomieszczeniu. Ogrzewanie teraz kosztuje coraz więcej.
_______________
Pozdrawiam Ostoja

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-10-19, 20:43

Zamoyskie sobie dobrze radzą w chłodniejszym pomieszczeniach. Bayanusy G-995 nie są jedynymi drożdżami, są dobre, ale myślę że jeśli chodzi o aromaty ( a w nastawie ryżowo-rodzynkowym puszczanym na długa kolumne o to nie chodzi) to fermentacja z ich udziałem daje dobre wyniki w niskiej temp. . Wtedy też można otrzymać w długim okresie czasu - jeśli komuś zależy - wysokie stężenie alkoholu w nastawie i max ilośc aromatów.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2008-10-19, 20:50

Szkoda, że Zamoyskie nie są drożdżami aktywnymi. Te przygotowywanie matki drożdżowej
wymaga czasu. Pzdr. Ostoja

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-10-19, 21:02

Matka drożdzowa robi sie sama, a jak piszesz, Tobie się nie spieszy przecież. Spróbuj innych drożdży, idź dalej. Szersze spojrzenie i nowe doświadczenia. Masz czas przecież.
Spróbuj może Alkotek Pure, ja mam zamiar, to dobry materiał, jeśli chodzi o destylat na nalewki. Ja jestem ciekaw. Może "porzuć" rodzynki, ryż i spróbuj na daktylach i suszonych ślwikach? Może coś innego, kombinacji masa.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2008-10-20, 15:48

nie wiecie jak odciąć dno butelki ale tak żeby jej nie potłuc?
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2008-10-20, 15:54

W/g Adama Słodowego robi się to następująco:
owijamy (ze 2 zwoje) cienki bawełniany sznurek wokół butelki przy samym dnie i następnie przeciągamy dość szybko wolne końce, tak aby nagrzać miejscowo szkło, następnie polewamy je wodą - powinno równo pęknąć.
Można też owinąć sznurkiem nasączonym w spirytuse i podpalić, gdy się nagrzeje polewamy zimną wodą, powinno równo odpęknąć.
W ostateczności można też wykonać rysę diamentem szklarskim a po opukaniu spróbować wybić dno.

pzdr

Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2008-10-20, 15:55

Kolego @Spiryt, dawniej to owijałem sznurkiem nasyconym np spirytusem, podpalałem sznurek i potem zanurzałem w wodzie. Dno powinno odlecieć. Spróbuj, może się uda.
Pzdr. Ostoja

bnp

Post autor: bnp » 2008-10-20, 16:01

mi się to nie udało
jednak radzę sprobować tarczą diamentową do płytek ceramicznych powinno równo się odciąć

Awatar użytkownika
adwokat
101%
101%
Posty: 639
Rejestracja: 2006-01-05, 17:42
Lokalizacja: Rzeszów / Kraków

Post autor: adwokat » 2008-10-20, 16:09

Witam.

Ja przetestowałem wielokrotni metodę kolegi @ Ostoja. Działa w 100%. Tylko sznurek musi być z naturalnego włókna (syntetyki się topią) i węzeł musi być płaski, bo większy płomień z węzła i innych "frędzelków" sprawi, że krawędź pęknięcia - cięcia, będzie falowana.

Sznurek zawiązany na butelce nasącza się denaturatem bądź innymi przegonami i podpala obracając butelkę tak, aby się równo nagrzała. Po ok. 10 sekundach do zimnej wody i powinna pęknąć. Przy pracy stosuj rękawice, bo szkło butelkowe jest nieobliczalne.

Krawędzie po cięciu opiłuj na mokro osełką do kosy.

Pozdrawiam.

adwokat
Pozdrawiam. adwokat

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2008-10-21, 13:35

wypróbowałem metodę kolegi @ostoja i za drugim razem się udało. :D sznurek był lniany.
moje spostrzeżenia:
nie wolno próbować odciąć zbyt blisko dna.
butelkę należy trzymać poziomo i obracać wokół jej osi.za pierwszym razem trzymałem pionowo i pęknięcie też było pionowe :mrgreen:



nie wiecie jak zrobić pułapkę na jastrzębia?dziś rano zabił mi koguta(sukinkot)postanowiłem się na nim zemścić.
tylko nie mówcie mi tu o ochronie przyrody bo mam to głęboko w ......gdyby wam zabił stworzenie które chowaliście od małego,cieszyliście się na jego widok,jadł wam z ręki,witał zawsze z rana.a ta k.....rozszarpała go na strzępy. :evil:
wiem że te k...... jastrzębie są pod ochroną więc proszę wszystkie odpowiedzi na p.w.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
Tofi
100%
100%
Posty: 1863
Rejestracja: 2006-01-05, 00:36
Lokalizacja: zDolny Śląsk
Kontaktowanie:

Post autor: Tofi » 2008-10-21, 14:59

to ja tak oficjalnym kanałem, bo i sposób humanitarny - głośniki i dźwięki niestrawne dla drapieżnika, bo na sposob ze smokiem wawelskim chyba sie nie da nabrac

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2008-10-21, 17:30

kto z was wie gdzie to znaleźć ?
Stanisław Grzesiuk platynowa kolekcja
1. Bal na Gnojnej (2:10)
2. Piekutoszczak, Felus i ja (2:12)
3. U cioci na imieninach (1:41)
4. Komu dzwonia (1:59)
5. Posluchajcie ludzie (1:55)
6. Siekiera motyka (1:11)
7. Rum-Helka (1:05)
8. Czarna Manka (4:57)
9. Choc z kieszeni znikla flota (0:46)
10. Czabak (3:52)
11. Wybila godzina druga (1:53)
12. Antek (3:37)
13. Ballada o Felku Zdankiewiczu (3:56)
14. Na dworze jest mrok (2:00)
15. Apaszem Stasiek byl (3:01)
16. Kaziu nie badz kiep (1:22)
17. Bujaj sie Fela (1:48)
18. Syn ulicy (3:49)
19. Nie masz cwaniaka nad warszawiaka (2:02)
20. Grunt to rodzinka (2:16
jeżeli wiecie skąd to można ściągnąć to dajcie mi znać.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 33 gości