Na wstępie chciałbym zaznaczyć że nie robiłem prób wydajnościowych z ryżem śrutowanym i gotowanym, więc nie stwierdzę różnic,
natomiast oceńmy fakty:
Dlaczego kolega twierdzi że ryż nie był rozgotowany? - roztarty miedzy palcami stawał się mazią, co chyba nie jest dziwne po półgodzinnym gotowaniu?
z takiego stanu ziaren wydobycie skrobi przez enzymy jest na pewno łatwiejsze niż z twardych śrutowanych cząstek.
Co do próby jodowej to zawsze kiedy robiłem na zbożach wychodziła negatywna, ale po procesie fermentacji kiedy to enzymy miały czas na dokonanie dzieła - ot taka specyfika "zimnego" zacierania.
Co ciekawe, że właśnie przy ryżu, po ostudzeniu, Balling wskazywał na skrobiowość na poziomie 80% , a i surowiec był najtańszy z Makro
W efekcie końcowym, z pięciu kilogramów ryżu otrzymałem ok 2litrów 100% etoh (po przeliczeniu) - to chyba niezły wynik?,
Jeśli chodzi o wytłoki, to po wyciśnięciu zostało 1,5kg ale należy pamiętać że nie była to sucha masa.
No to myślę że tyle tytułem wyjaśnień
@leszekpiotrek - Termamyl jest termostabilny (wytrzymuje do 120stopni) i jak napisałem połowę dawki można dać razem z ryżem do gotowania, a resztę po schłodzeniu do 90°
AMG ma optimum działania przy ok 60° do 25°
Shearzyme jest do zmniejszania lepkości więc dawać raczej nie musisz, chyba że dasz mniej wody - moja 3litry wody na 1 kg ryżu
Ilość enzymów - koledzy sugerują 1 ml na kilo skrobi
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !