Ziemniaki>Bimber
Ziemniaki>Bimber
Czesc
Mam takie pytanie
Ile potrzeba ziemniakow jadalnych, aby otzrymac 1 litr alkoholu miare czystego?
Ziemnia po prostu zmielane i wrzucone do zacieru z woda i z drozdzami
Jak najlepiej mozna takie ziemniaki preparowac w warunkach domowych?
Mam takie pytanie
Ile potrzeba ziemniakow jadalnych, aby otzrymac 1 litr alkoholu miare czystego?
Ziemnia po prostu zmielane i wrzucone do zacieru z woda i z drozdzami
Jak najlepiej mozna takie ziemniaki preparowac w warunkach domowych?
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: Ziemniaki>Bimber
Obawiam się, że ziemniaki, ot tak zmielone i wrzucone do wody z drożdżami dadzą ci 0 litrów z kilograma Skrobię zawartą w ziemniakach trzeba by było potraktować enzymami aby drożdże mogły ją przerobić na etanol. W takim układzie z kilograma moża uzyskać (teoretycznie) ~100 ml spirytusu.
Ostatnio zmieniony 2006-04-09, 14:01 przez Citizen Kane, łącznie zmieniany 1 raz.
http://homedistiller.org/ > Using Potatoes
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
@Genesis
Proponuje abyś poczytał http://bimber.ovh.org/przemyslowo.html#zasady
Jest tam trochę o produkcji etanolu z ziemniaków.
Proponuje abyś poczytał http://bimber.ovh.org/przemyslowo.html#zasady
Jest tam trochę o produkcji etanolu z ziemniaków.
- stratos
- 101%
- Posty: 682
- Rejestracja: 2010-11-04, 20:18
- Lokalizacja: Północne Mazowsze
- Kontaktowanie:
10kg ziemników umyłem w zlewie i przepuściłem przez maszynke do mielenia mięsa na najmiejszym sitku.
Dolałem do tak powstałej mazi 10l wody z enzymem upłynniającym i po wymieszaniu wlałem do kotła.
Kolejny etap to podgrzanie zawartości kotła do 90*C.
Po zestudzeniu do 60 stopni dodałem enzym scukrzający i po kolejnym zestudzeniu do 35 stopni dodałem 0,4l matki drożdżowej.
W tej chwili fermentacja trwa 26 godzin i jest już prawie zakończona.
Licznik nabił 419l wydobywającego się CO2, a za ostatnią godzinę produkcja tego gazu wyniosła 1,5l.
Dolałem do tak powstałej mazi 10l wody z enzymem upłynniającym i po wymieszaniu wlałem do kotła.
Kolejny etap to podgrzanie zawartości kotła do 90*C.
Po zestudzeniu do 60 stopni dodałem enzym scukrzający i po kolejnym zestudzeniu do 35 stopni dodałem 0,4l matki drożdżowej.
W tej chwili fermentacja trwa 26 godzin i jest już prawie zakończona.
Licznik nabił 419l wydobywającego się CO2, a za ostatnią godzinę produkcja tego gazu wyniosła 1,5l.
"Błogosławieni Ci którzy nie patrzą na swiat poprzez pryzmat wiedzy wpojonej" - stratos
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji
- stratos
- 101%
- Posty: 682
- Rejestracja: 2010-11-04, 20:18
- Lokalizacja: Północne Mazowsze
- Kontaktowanie:
Niestety nie sprawdziłem.
Zakładam że około dziesieciu, ale to domysł.
Duży rozrzut w skrobiowości ziemniaki posiadają.
424l CO2 po 32 godzinach.
Uzysk gazu w chwili obecnej to 2l na trzy godziny.
Myślę że dalsze oczekiwanie mija się z celem i przechodze do destylacji.
Zakładam że około dziesieciu, ale to domysł.
Duży rozrzut w skrobiowości ziemniaki posiadają.
424l CO2 po 32 godzinach.
Uzysk gazu w chwili obecnej to 2l na trzy godziny.
Myślę że dalsze oczekiwanie mija się z celem i przechodze do destylacji.
"Błogosławieni Ci którzy nie patrzą na swiat poprzez pryzmat wiedzy wpojonej" - stratos
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji
"Jeżeli w ogóle warto coś robić, to warto to robić dobrze" - Albert Einstein
aparatura do destylacji
Życzę powodzenia, to jedna z tez naszego forum z którą się nie zgadzam, na forum ile razy ktoś ruszył ziemniaki zawsze pisał, że kiepska wódka wyszła, a ja teoretyk nie dawałem wiary, dalej zmanipulowany reklamami polmosów twierdzę, że wysokiej klasy czystą można zrobić z ziemniaków, surowce z których możemy uzyskać wódkę czystą na najwyższym poziomie światowym, taką miękką, łagodną, mniamniuśną to żyto, pszenica i własnie ziemniak, tyle że cena w tym roku nie sprzyja temu surowcowi, u nas w sklepach od 1,4-1,7zł, ziemniaki się robi, gdy od rolnika można kupić po 40 groszy.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości