Goldwasser

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Goldwasser

Post autor: magas » 2009-07-30, 20:30

Piłem kiedyś szampana, czy wino musujące z kawałkami złota i choć złoto nie wnosiło nic do smaku czy bukietu to jednak oko cieszyły wirujące płatki w szampanierkach. Goldwasser szkoda że nie złota woda albo gold water czy goud water, bo koleś co wymyślił był Holendrem http://www.goldwasser.com.pl/ Przepis który podaje nie jest sprawdzony wytargałem go ze stronek internetowych na których powtarzał się w niezmienionym składzie. Zestaw na 1 litr likieru.
35 ml zaprawy Goldwasser,
450 g cukru,
25 ml koniaku lub winiaku,
430 ml spirytusu o mocy 95 ,
60 ml wody.

Zaprawa Goldwasser:
5 g anyżku gwiaździstego,
2 g cynamonu (kory),
3 g gałki muszkatołowej,
1 g goździków,
1 g kardamonu,
4 g kolendry,
4 g melisy,
2 g mięty pieprzowej,
1 g rozmarynu,
6 g skorki cytrynowej,
8 g skorki pomarańczowej,
500 ml spirytusu o mocy 55 .


Sposób przygotowania
Przygotować zapraw : 300 ml spirytusu o mocy 95 rozcieńczyć 210 ml wody, dzięki czemu otrzyma się 500 ml spirytusu o mocy 55 .
Surowce przeznaczone na zapraw rozdrobnić , włożyć do słoja, Zalać spirytusem. Macerować 2-3 tygodnie, po czym zlać nalew i trzymać w ciepłym miejscu.
Zapraw zmieszać z cukrem rozpuszczonym w przegotowanej wodzie, doda koniak i spirytus o mocy 95 , ewentualnie dopełnić woda do objętości litra i odstawić na 4-6 miesięcy.
Po zakończeniu dojrzewania wódkę przefiltrować . Do "Złotej Wody" dla dekoracji dodawane są skrawki płatków złota, nie ma to jednak znaczenia dla smaku likieru.
Przepis ten nie jest napewno orginałem bo to jak piszą jest tajemnica , budzić też wątpliwości może dawka kardamonu jak na likier kardamonowy ale innego nie znalazłem. Dodatek pływającego złota to snobizm, ale ja jestem snobem, biednym ale snobem. Napewno ktoś z szanownych kolegów robił i wie czy warto może macie jakiś inny przepis, a jescze płatki złota , znalazłem barwnik spożywczy, boje się jednak że nic pływać nie będzie tylko się rozpuści, choć pożądane by były takie odrobinki jak piasek drobniutkie ale lekkie http://tortownia.pl/produkt.php?pid=241 ta sama firma ma też płatki złota ale to już za drogo wyjdzie i trzeba by je posiekać http://tortownia.pl/produkt.php?pid=999

[ Dodano: 2009-07-30, 21:34 ]
Jeszcze jeden przepis http://www.globtroter.org/forum/viewtopic.php?f=12&t=46

Rafal
60%
60%
Posty: 239
Rejestracja: 2008-05-04, 00:37
Lokalizacja: kraina marzeń

Post autor: Rafal » 2009-07-30, 22:04

Hmm w moim spożywczaku osiedlowym, jakiś tydzień temu, widziałem Goldwasser 0,5 w cenie ok 30zł. Butelki nie oglądałem z bliska ale na dnie coś złotego (żółtego?) było. Wątpię, że to złote płatki, w tej cenie. Jak będę miał możliwość to obejrzę z bliska, a może i przez Ciebie będę musiał skosztować :( :twisted:

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-07-30, 22:13

Butelka z tym niby szampanem też kosztowała niewiele a na etykicie widniał napis złoto 22karatowe. Wbiłem w wyszukiwarke złoto spożywcze , płatki itd ale znalazłem tylko te drogie płatki do tortów i ten barwnik spożywczy.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-07-30, 22:32


AL
50%
50%
Posty: 166
Rejestracja: 2006-05-24, 00:48

!

Post autor: AL » 2009-08-02, 00:09

Podany przepis jest z Cieślaka. Robiłem ten likierek kilka miesięcy temu. Jest bardzo przyzwoity. Proporcje składników wyważone. Początkowo dominowały trochę cytrusowe skórki :) Aha proponuje dodać troszkę mniej cukru - miałem problem z jego rozpuszczeniem. Zapach dość intensywny ziołowy, ostrawy, ale przyjemny. Smak naprawdę wyważony. Cukier (troszkę mniej niż w przepisie) równoważy się z ostrością ciekawie skomponowanych ziół. Łatwo "wchodzi", silnie przy tym rozgrzewa. Pozostawia przyjemny słodko ziołowy posmak. Wg mnie przebija o dwie klasy 3 lata leżakowaną Becherovkę. Fakt, że inny rodzaj aromatu i wyraźnie słodszy ten Goldwasser, ale to o czymś świadczy, choć gusta są różne. Przy okazji postawię twierdzenie, że czeskie likiery są w sprzedaży zupełnie nieodleżane. A to czyni cuda. Benedyktynka II wg Cieślaka po kilku miesiącach zaczeła mi się układać. Nie chciało mi się dzielić grudki korzenia goryczki na czworo... A trzeba było :) Zalecam ostrożność z tym zielem! Łatwo przedbrzyć. To tyle po szybkiej degustacji na potrzeby tego tekstu :D

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-08-02, 00:11

który pierwszy czy ten z linku

[ Dodano: 2009-08-02, 00:20 ]
głupie pytanie , zmęczony jestem. Ten z linku to wyjdzie wódka ziołowa bo cukru się nie dopatrzyłem ale też może być ciekawa a przy mym guście nawet może ciekawsza :D

[ Dodano: 2009-08-02, 00:30 ]
Nie wiem czy to śmieszne czy żałosne ale mam 3 albo 4 książki pana Cieślaka każda w innej okładce , dostałem je od znajomych , 4 identyczne książki w domu a przepis wygooglowałem :oops:

Awatar użytkownika
Percentage
50%
50%
Posty: 102
Rejestracja: 2009-07-11, 23:13

Post autor: Percentage » 2009-08-04, 01:18

Odnośnie złotej wody... Byłem w niedzielę na targach dominikańskich w Gdańsku... Idę sobie oglądając różne pierdoły a tu restauracja GOLD WASSER nie mogłem się oprzeć i od razu zamówiłem kieliszek złotej wody. Co prawda za 20ml tego napoju zapłaciłem 10zł ale myślę ,że było warto. W kieliszku pływały płatki złota. Smak słodki (czuć domieszki ziół (ale ogólnie likier) Alkoholu praktycznie nie było czuć (a jednak coś tam było 40 %). Więc polecam. Kupiłem całą flaszkę 500ml za 58zł... Z kieliszkami coś około 88. Oczywiście płatki złota nie wnoszą niczego do smaku. Jedynie taki bajer ,że pije się złoto w płatkach. Jednak z tego co zaobserwowałem to złoto będzie pić ten co będzie odlewał ostatnie krople :)

Awatar użytkownika
pędzący jeleń
40%
40%
Posty: 91
Rejestracja: 2008-10-22, 02:52

Re: Goldwasser

Post autor: pędzący jeleń » 2009-08-22, 02:30

magas37 pisze: Zestaw na 1 litr likieru.
35 ml zaprawy Goldwasser,
450 g cukru,
25 ml koniaku lub winiaku,
430 ml spirytusu o mocy 95 ,
60 ml wody.

Zaprawa Goldwasser:
5 g anyżku gwiaździstego,
2 g cynamonu (kory),
3 g gałki muszkatołowej,
1 g goździków,
1 g kardamonu,
4 g kolendry,
4 g melisy,
2 g mięty pieprzowej,
1 g rozmarynu,
6 g skorki cytrynowej,
8 g skorki pomarańczowej,
500 ml spirytusu o mocy 55 .


Sposób przygotowania
Przygotować zapraw : 300 ml spirytusu o mocy 95 rozcieńczyć 210 ml wody, dzięki czemu otrzyma się 500 ml spirytusu o mocy 55 .
Surowce przeznaczone na zapraw rozdrobnić , włożyć do słoja, Zalać spirytusem. Macerować 2-3 tygodnie, po czym zlać nalew i trzymać w ciepłym miejscu.
Zapraw zmieszać z cukrem rozpuszczonym w przegotowanej wodzie, doda koniak i spirytus o mocy 95 , ewentualnie dopełnić woda do objętości litra i odstawić na 4-6 miesięcy.
Po zakończeniu dojrzewania wódkę przefiltrować .

Czegoś tu nie rozumiem - na jaką w końcu ilość likieru jest ten przepis ? na 1 litr ? Na początku opisu jest napisane że 35 ml zaprawy jest na jeden litr gotowego likieru a samej zaprawki wychodzi z tych ziół pół litra wiec powinno jej starczyć prawie na 14 litrów gotowego wyrobu - coś tu chyba nie tak.
pędzący jeleń

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-08-22, 18:12

Kolego @pędzący jeleń zaprawka 0,5l jest na ponad 14l to logiczne , wolniej trzeba czytać :D , ja tego likieru nie robiłem i nie wiem czy jest dobry , zimą jak sie skończą owoce sprawdze , tylko że to likier , bardziej mnie interesuje ten z linku jako wódka ale całkowity brak cukru nie daje spokoju , lubie wytrawne wódki ziołowe ale zero cukru chyba nie doczytałem albo ten koleś zapomniał dopisać :nie_wiem

[ Dodano: 2009-08-22, 18:16 ]
Ten koleś ma na imie Konrad i jest administratorem tego forum to może ma być bez cukru , co by mnie cieszyło :D

[ Dodano: 2009-08-24, 00:07 ]
Małe sprostowanie kolega Konrad autor wypróbowanego przepisu jest administratorem tego http://www.globtroter.org/ forum , przepraszam magas37 :oops:

calderaro
0%
0%
Posty: 5
Rejestracja: 2011-04-21, 04:27

Post autor: calderaro » 2012-07-07, 16:44

Przepraszam za archeologię, ale chcę w tym miesiącu zrobić goldwasser... Czy kolendra to mają być nasiona czy liście? Czy waga podanych ziół dotyczy suszonych czy świeżych (i jakie bedą lepsze?)?

calderaro
0%
0%
Posty: 5
Rejestracja: 2011-04-21, 04:27

Post autor: calderaro » 2012-07-10, 15:50

podbijam temat, nikt nic nie wie????

AL
50%
50%
Posty: 166
Rejestracja: 2006-05-24, 00:48

Post autor: AL » 2012-07-10, 19:20

Kolendra - ziarno
Zioła - suszone

calderaro
0%
0%
Posty: 5
Rejestracja: 2011-04-21, 04:27

Post autor: calderaro » 2012-07-10, 20:43

Ave Al!!! Wielkie dzięki!

Boguś
50%
50%
Posty: 179
Rejestracja: 2014-02-01, 17:33

Post autor: Boguś » 2014-02-03, 10:37

Ponieważ Goldwasser jest jednym z najciekawszym likierów nie będę powtarzał tego, co napisałem już tutaj: http://wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=22221

Natomiast dodam przepis dość ciekawy, bo z książki dedykowanej producentom, więc nie kucharskiej itd, ale dla profesjonalistów:

Książka nosi tytuł "Verbesserter Branntweinbrenner und Liqueur-Fabrikant" i zawiera mi.in, przepisy na likiery włoskie, francuskie, gdańskie i wrocławskie.

Z przepisu poniżej dowiadujemy się, że potrzebujemy:

900g posolonych róż
450g kwiatów pomarańczy
224g małych pomarańczy
56g białego cynamonu
112g kwiatu cynamonu
56g goździków
32g małego kardamonu

Należy zalać to 4 litrami spirytusu z litrem wody, do alembika, i to co będzie kapać ma wpadać do syropu sporządzonego z 4 litrów wody 1,8 kg cukru. Potem już tylko przefiltrować i wrzucić doń płatki złota.

Na razie jest to jedyny Goldwasser, jaki znalazłem, który ma tak niesamowite składniki i w którym destylat ma prosto do syropu iść-podejrzewam, że syrop też ma być wrzący.
Załączniki
goldwasewr1820.jpg

Awatar użytkownika
panta_rei
60%
60%
Posty: 203
Rejestracja: 2012-10-21, 16:11
Lokalizacja: Braniewo

Post autor: panta_rei » 2014-02-03, 11:07

Syrop na pewno nie może być wrzący, bo to co nakapie od razu wyparuje ;-)
Pozdrawiam, Sławomir

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 17 gości