Klarowanie
-
- 0%
- Posty: 2
- Rejestracja: 2015-03-25, 17:25
Klarowanie
Mój zacier już praktycznie przepracował cały cukier, niekiedy jeszcze bąbelek się pojawi. Teraz pytanie. Klarowanie (swobodny opad osadu na dno, bez żadnych dodatków) przy wieku szczelnie zamkniętym czy też dać mu dostęp do powietrza?
Ostatnio zmieniony 2015-04-01, 21:33 przez piotr-gozdowiak, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- 0%
- Posty: 2
- Rejestracja: 2015-03-25, 17:25
Tak, miałem kupić w Tesco za 1,7 ale nie zdążyłem więc zakupiłem słodką łyżeczkę, w piątek destylacja, spróbuje jednak wyjąć rurkę fermentacyjną i pozwole sklarować się zacierowi z powietrzem, zobaczymy co z tego wyjdzie.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez piotr-gozdowiak, łącznie zmieniany 1 raz.
Wszystko odwrotnie, gdy fermentuje to gaz unoszący chroni, po fermentacji już nie, nie wiem ile klarowanie ci zajmie, jak krótko to luzik, tylko w jakim celu wyciągać rurkę fermentacyjną jeśli już ją mamy zamontowaną, żadnych plusów przy klarowaniu z tego nie ma.piotr-gozdowiak pisze: spróbuje jednak wyjąć rurkę fermentacyjną i pozwole sklarować się zacierowi z powietrzem, zobaczymy co z tego wyjdzie.
Witam, jestem tu nowy, forum czytam od pewnego czasu a teraz podłączę się z pytaniem.
Mam bitwę pod Grunwaldem, zacier nie pracuje już od dawna ale jest lekko mętny więc postanowiłem go sklarować Turbo Klarem. Jednak zapomniałem zlać zacier znad osadu i wymieszałem zawartość torebek (oczywiście wg instrukcji) jednak razem z tym całym syfem z dna.
Sklaruje się to czy nie??
Mam bitwę pod Grunwaldem, zacier nie pracuje już od dawna ale jest lekko mętny więc postanowiłem go sklarować Turbo Klarem. Jednak zapomniałem zlać zacier znad osadu i wymieszałem zawartość torebek (oczywiście wg instrukcji) jednak razem z tym całym syfem z dna.
Sklaruje się to czy nie??
Kurde bele. Zastanawiałem się czemu ten nastaw jest taki mętny, przygotowałem go 22.11.2014 więc dawno już powinien przestać pracować. Dopiero gdy uważnie się mu przyjrzałem zauważyłem, że drożdże nadal pracują! Więc wczoraj go zasiarkowałem żeby zatrzymać proces. I teraz pytanie, co z tym turbo klarem który wlałem do środka, będzie działał po zasiarkowaniu czy trzeba wlać jeszcze raz? Trochę zależy mi na czasie.
Katalizator miedziany stosowałem w postaci sprężynek (ok. 25-30cm).
Cały sprzęt (kolumna, wypełnienie, chłodnica i keg), po każdej rektyfikacji czyszczone gorącą wodą i wodą z kwaskiem cytrynowym. Węgiel do każdego oczyszczania nowy (aktywowany).
Cały sprzęt (kolumna, wypełnienie, chłodnica i keg), po każdej rektyfikacji czyszczone gorącą wodą i wodą z kwaskiem cytrynowym. Węgiel do każdego oczyszczania nowy (aktywowany).
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez bestia, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości