Burbon z kolorowej kukurydzy

Awatar użytkownika
Kamal
40%
40%
Posty: 86
Rejestracja: 2014-01-07, 12:01

Burbon z kolorowej kukurydzy

Post autor: Kamal » 2015-03-15, 22:13

Robił ktoś zaciery z czerwonej, niebieskiej kukurydzy? Bo nie wiem czy warto je kupić do zasiania, i później do przerobienia na burbon? :-)
"I to wszystko bez najmniejszej kropelki rumu." - Jack Sparrow (Piraci z Karaibów)
"Dlaczego rum!?" - Jack Sparrow
"Dlaczego zawsze brakuje rumu?" - Jack Sparrow

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2015-03-15, 22:20

A co to niebieska czy czerwona kukurydza? Jakaś nowość?
OLO 69

Awatar użytkownika
Kamal
40%
40%
Posty: 86
Rejestracja: 2014-01-07, 12:01

Post autor: Kamal » 2015-03-16, 09:36

Nowość raczej nie.:-) Ale Polsce są jeszcze słabo znznane. :-)
Mam zamiar zamówić tu http://www.nasionatropikalne.pl/index.p ... kaj_opis=1 i pewnie z jeszcze jakiegoś sklepu :-)
"I to wszystko bez najmniejszej kropelki rumu." - Jack Sparrow (Piraci z Karaibów)
"Dlaczego rum!?" - Jack Sparrow
"Dlaczego zawsze brakuje rumu?" - Jack Sparrow

Awatar użytkownika
em
30%
30%
Posty: 48
Rejestracja: 2011-10-10, 12:17
Lokalizacja:

Post autor: em » 2015-03-21, 10:17

Dla burbonu powinna interesować cię ilość skrobi + ewentualny smak po ugotowaniu. Polecam ci najzwyklejszą kukurydzę słodką. Gucio bodajże. Po ugotowaniu ma słodkawy smak co nie znaczy że zawiera cukier w czystej postaci. Burbon właśnie zawiera podobne słodkie nuty zapachowe i smakowe. Pamiętaj że destylat zawsze otrzymasz klarowny i przezroczysty także nie ma co się spinać z kolorami :wink:
Kukurydze które chcesz wysiać są raczej ozdobne. Nie wiem jakie mają wartości smakowo zapachowe ani ile zawierają skrobi.
Jeśli jednak byś się zdecydował na takową próbę proszę opisz wyniki.
Pozdrawiam

eM

Awatar użytkownika
Kamal
40%
40%
Posty: 86
Rejestracja: 2014-01-07, 12:01

Post autor: Kamal » 2015-03-23, 13:14

Miałem zamówić słodką kukurydzę, ale nie było nasion.
Już czerwoną i niebieskią zamówiłem. :-)
Wiesz interesuje mnie czy wnoszą jeszcze jakieś posmaki inne niż zwykła kukurydza?
Czerwoną kukurydzę, widziałem jak siali w jakimś programie. Jakieś chyba plemię ja jak ją uprawiało uprawiało. :D
"I to wszystko bez najmniejszej kropelki rumu." - Jack Sparrow (Piraci z Karaibów)
"Dlaczego rum!?" - Jack Sparrow
"Dlaczego zawsze brakuje rumu?" - Jack Sparrow

Awatar użytkownika
em
30%
30%
Posty: 48
Rejestracja: 2011-10-10, 12:17
Lokalizacja:

Post autor: em » 2015-05-09, 23:57

Koniecznie opisz smak w odniesieniu do zwykłej. Najlepiej jeśli byś takie 2 kolby ugotował. Jedną zwykłą i jedną kolorową nagryzł i porównał smak :D
Pozdrawiam

eM

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 26 gości