Rurka do fermentacji na drożdżach turbo.
-
- 20%
- Posty: 24
- Rejestracja: 2014-09-30, 12:16
Aby nie zakładać kolejnego tematu, spytam was o czyszczenie rurki Cu.Chłodnica nie była używana ok.8 lat,czym ją najlepiej przemyć. Posiadam perhydrol, i tak się zastanawiam, czy nie zalać spirali perhydrolem i zostawić na jakieś 24 godziny,potem przelać to gorącą wodą. Co wy na to?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jarek12613, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 20%
- Posty: 24
- Rejestracja: 2014-09-30, 12:16
Zaleję perhydrolem.
[ Dodano: 2015-07-08, 15:38 ]
Panowie tak sie zastanawiam,dałem do nastawu 1kg cukru i 4 litry wody więcej niż pisało na opakowaniu.Zastanawiam się do jakiej ilości można powiększyć iloś cukru i wody w nastawie,aby drożdże przerobiły cały cukier,na początku przecież się mnożą a potem robią cukier.
[ Dodano: 2015-07-08, 15:38 ]
Panowie tak sie zastanawiam,dałem do nastawu 1kg cukru i 4 litry wody więcej niż pisało na opakowaniu.Zastanawiam się do jakiej ilości można powiększyć iloś cukru i wody w nastawie,aby drożdże przerobiły cały cukier,na początku przecież się mnożą a potem robią cukier.
Ostatnio zmieniony 2015-07-07, 12:28 przez jarek12613, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- 20%
- Posty: 24
- Rejestracja: 2014-09-30, 12:16
Ok,tak zrobię. Zastanawiam się czemu producent pisze o 21litrach wody. Wtedy trzeba dodać np koncentratu pomidorowego?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jarek12613, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 20%
- Posty: 24
- Rejestracja: 2014-09-30, 12:16
Witam ponownie wszystkich,i jak zwykle na razie będę pytał, możliwe iż i ja kiedyś komuś odpowiem. Mój nastaw można powiedzieć iż przestał pracować,co prawda blg nie mierzyłem, ale mam inne pytanko. Kolor nastawu ma w teraz kolor mleka,czy w takim wypadku mogę to dawać na pot-stilla czy czekać na całkowite wyklarowanie się, lub klarować chemicznie?Czytałem iż schłodzenie nastawu przyspiesza klarowanie, ale mamy lato i jest z tym problem. Tak więc czekać na klarowność nastawu?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jarek12613, łącznie zmieniany 1 raz.
Środek klarujący np turboklar to niezły pomysł. Jeżeli nastaw faktycznie skończył to resztki drożdży opadną.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo
M. Sandemo
-
- 20%
- Posty: 24
- Rejestracja: 2014-09-30, 12:16
Dzięki za odpowiedź, poczekam do jutra jeśli zacznie się samo klarować to nie będę dawał chemii, nie wiem czy ma ona wpływ na smak, ale im mniej dodatków tym mniej szkodliwe. Oczywiście pić trzeba umić
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jarek12613, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 20%
- Posty: 24
- Rejestracja: 2014-09-30, 12:16
Może i banalne pytanie ale cóż, mam T48 i 10kg cukru. 30 litrów wody powinno wystarczyć?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jarek12613, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 72 gości