Rurka do fermentacji na drożdżach turbo.

janik
80%
80%
Posty: 430
Rejestracja: 2014-02-03, 21:52

Post autor: janik » 2015-07-06, 20:33

Jeżeli nastaw pracuje to nic nie kombinuj. W dodanych drożdżach jest wszystko co jest istotne dla ich prawidłowej pracy: pożywka, witaminy, mikroelementy.
Ostatnio zmieniony 2015-07-06, 20:43 przez janik, łącznie zmieniany 1 raz.

jarek12613
20%
20%
Posty: 24
Rejestracja: 2014-09-30, 12:16

Post autor: jarek12613 » 2015-07-06, 23:57

Aby nie zakładać kolejnego tematu, spytam was o czyszczenie rurki Cu.Chłodnica nie była używana ok.8 lat,czym ją najlepiej przemyć. Posiadam perhydrol, i tak się zastanawiam, czy nie zalać spirali perhydrolem i zostawić na jakieś 24 godziny,potem przelać to gorącą wodą. Co wy na to?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jarek12613, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2015-07-07, 00:24

@jarek12613
Poczytaj.
Tu obszerniej opisany katalizator ale jest też o czyszczenie większych przedmiotów.
czytam nie pytam

jarek12613
20%
20%
Posty: 24
Rejestracja: 2014-09-30, 12:16

Post autor: jarek12613 » 2015-07-07, 12:26

Zaleję perhydrolem.

[ Dodano: 2015-07-08, 15:38 ]
Panowie tak sie zastanawiam,dałem do nastawu 1kg cukru i 4 litry wody więcej niż pisało na opakowaniu.Zastanawiam się do jakiej ilości można powiększyć iloś cukru i wody w nastawie,aby drożdże przerobiły cały cukier,na początku przecież się mnożą a potem robią cukier.
Ostatnio zmieniony 2015-07-07, 12:28 przez jarek12613, łącznie zmieniany 2 razy.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2015-07-08, 21:58

Jeśli używasz drożdży "Turbo", to aby nie kombinować na jednej paczce nastawiasz 12-13 kg cukru plus 36 - 40 litrów wody.
OLO 69

jarek12613
20%
20%
Posty: 24
Rejestracja: 2014-09-30, 12:16

Post autor: jarek12613 » 2015-07-08, 22:29

Ok,tak zrobię. Zastanawiam się czemu producent pisze o 21litrach wody. Wtedy trzeba dodać np koncentratu pomidorowego?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jarek12613, łącznie zmieniany 1 raz.

jurii
90%
90%
Posty: 644
Rejestracja: 2010-04-06, 22:55
Lokalizacja: Parczew

Post autor: jurii » 2015-07-08, 23:44

Wg proporcji producenta masz nastaw gotowy szybciej, jak chcesz przycebulić to ładujesz powiększony nastaw i czekasz dłużej.

jarek12613
20%
20%
Posty: 24
Rejestracja: 2014-09-30, 12:16

Post autor: jarek12613 » 2015-07-09, 11:56

Witam ponownie wszystkich,i jak zwykle na razie będę pytał, możliwe iż i ja kiedyś komuś odpowiem. Mój nastaw można powiedzieć iż przestał pracować,co prawda blg nie mierzyłem, ale mam inne pytanko. Kolor nastawu ma w teraz kolor mleka,czy w takim wypadku mogę to dawać na pot-stilla czy czekać na całkowite wyklarowanie się, lub klarować chemicznie?Czytałem iż schłodzenie nastawu przyspiesza klarowanie, ale mamy lato i jest z tym problem. Tak więc czekać na klarowność nastawu?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jarek12613, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
fuutro
101%
101%
Posty: 561
Rejestracja: 2014-02-26, 02:18
Lokalizacja: małopolska

Post autor: fuutro » 2015-07-09, 12:20

Środek klarujący np turboklar to niezły pomysł. Jeżeli nastaw faktycznie skończył to resztki drożdży opadną.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo

jarek12613
20%
20%
Posty: 24
Rejestracja: 2014-09-30, 12:16

Post autor: jarek12613 » 2015-07-09, 12:47

Dzięki za odpowiedź, poczekam do jutra jeśli zacznie się samo klarować to nie będę dawał chemii, nie wiem czy ma ona wpływ na smak, ale im mniej dodatków tym mniej szkodliwe. Oczywiście pić trzeba umić :lol:
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jarek12613, łącznie zmieniany 1 raz.

jarek12613
20%
20%
Posty: 24
Rejestracja: 2014-09-30, 12:16

Post autor: jarek12613 » 2015-07-29, 10:54

Może i banalne pytanie ale cóż, mam T48 i 10kg cukru. 30 litrów wody powinno wystarczyć?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jarek12613, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2015-07-29, 11:02

Tak.
OLO 69

jarek12613
20%
20%
Posty: 24
Rejestracja: 2014-09-30, 12:16

Post autor: jarek12613 » 2015-07-29, 11:21

Dziękuję bardzo idę :cooking

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 72 gości