Ajerkoniak-smak krówki
Ajerkoniak-smak krówki
Ostatnio z kolegami robiliśmy ajerkoniak i naprawdę wyszedł świetny
chciałbym się z wami podzielić tym przepisem a jest bardzo prosty
otóż potrzebne nam będzie puszka mleka słodzonego i 1\2 l spirytusy
mleko należy gotować 2-3 godz i czekać aż ostygnie (ja to robiłem wieczorem w nocy stygło)
wlewamy mleko do spirytusu i mieszamy mikserem
w ten oto sposób powstaje nam świetny alkohol wg mnie najlepszy na zimę.
jeśli posiadacie inne przepisy proszę podzielcie się nimi ze mną
chciałbym się z wami podzielić tym przepisem a jest bardzo prosty
otóż potrzebne nam będzie puszka mleka słodzonego i 1\2 l spirytusy
mleko należy gotować 2-3 godz i czekać aż ostygnie (ja to robiłem wieczorem w nocy stygło)
wlewamy mleko do spirytusu i mieszamy mikserem
w ten oto sposób powstaje nam świetny alkohol wg mnie najlepszy na zimę.
jeśli posiadacie inne przepisy proszę podzielcie się nimi ze mną
Wódka jest bogiem,fajki nałogiem,sex podstawą a życie ZABAWĄ!!!
@spoczyn
To co opisałes to nie jest na pewno ajerkoniak, adwokat, prokurator czy nawet aplikant.
Zasadniczo głównym składnikiem ajerkoniaku są żółtka z jajek i alkohol.
To co Ty opisujesz to jakaś odmiana Bailey's. Przepis który ja znam jest podobny, tylko zamiast spirytusu dodaję wódkę 40%. Dobrze jest też dodać wanilię. Może być nawet cukier waniliowy. Ja do takich celów mam wyciąg alkoholowy z naturalnej wanilii.
pzdr
To co opisałes to nie jest na pewno ajerkoniak, adwokat, prokurator czy nawet aplikant.
Zasadniczo głównym składnikiem ajerkoniaku są żółtka z jajek i alkohol.
To co Ty opisujesz to jakaś odmiana Bailey's. Przepis który ja znam jest podobny, tylko zamiast spirytusu dodaję wódkę 40%. Dobrze jest też dodać wanilię. Może być nawet cukier waniliowy. Ja do takich celów mam wyciąg alkoholowy z naturalnej wanilii.
pzdr
Ja podobnie.
Zasadnicze proporcje to:
-puszka mleka skondensowanego słodzonego, gotowana w wodzie przez ok. 3 godz.;
-0,5 litra wódki 40%;
-łyżeczka kawy rozpuszczalnej naturalnej.
To są zasadnicze proporcje. Wódki czasem daję mniej. Wtedy dopełnieniem do "pół litra" może być: brandy lub rum, wyciąg z wanilii,........ w zależności od smaku jaki chcę uzyskać.
pzdr
Zasadnicze proporcje to:
-puszka mleka skondensowanego słodzonego, gotowana w wodzie przez ok. 3 godz.;
-0,5 litra wódki 40%;
-łyżeczka kawy rozpuszczalnej naturalnej.
To są zasadnicze proporcje. Wódki czasem daję mniej. Wtedy dopełnieniem do "pół litra" może być: brandy lub rum, wyciąg z wanilii,........ w zależności od smaku jaki chcę uzyskać.
pzdr
W mojej rodzince od pokoleń "jajcarza" robi się tak:
- 8 żółtek
- 25 dkg cukru pudru
- 1 opak cukru waniliowego
Ucieramy to do białości za pomocą miksera (mieszadła) i dodajemy:
- 1/2 litra mleka
- szklankę spirytusu.
Jak ktoś lubi ajerkoniak o konsystencji majonezu, to część mleka można zastąpić kremową śmietanką.
Pozdrawiam.
- 8 żółtek
- 25 dkg cukru pudru
- 1 opak cukru waniliowego
Ucieramy to do białości za pomocą miksera (mieszadła) i dodajemy:
- 1/2 litra mleka
- szklankę spirytusu.
Jak ktoś lubi ajerkoniak o konsystencji majonezu, to część mleka można zastąpić kremową śmietanką.
Pozdrawiam.
TomQ
@tom@
Jest kilka niuansów dotyczących "technologii" i nazewnictwa takich trunków. Prawdziwy Advocat nie powinien zawierać w sobie mleka, tylko żółtka i ostatnio słyszałem o maśle. Trunki zawierające dodatkowo w sobie jeszcze mleko nazywane bywają prokuratorami albo nawet wręcz aplikantami.
Ostatnio przestawiłem się na Bailey's.
pzdr
Jest kilka niuansów dotyczących "technologii" i nazewnictwa takich trunków. Prawdziwy Advocat nie powinien zawierać w sobie mleka, tylko żółtka i ostatnio słyszałem o maśle. Trunki zawierające dodatkowo w sobie jeszcze mleko nazywane bywają prokuratorami albo nawet wręcz aplikantami.
Ostatnio przestawiłem się na Bailey's.
pzdr
Czyli jest to taka masa, jaką smaruje się suche wafle?a_priv pisze:@Pietro
Tak jak napisał @MaTyS. Takie mleko gotuje się w zamkniętej puszce wsadzonej do garnka z wodą. czas ok. 3 godzin. Po ostudzeniu i otwarciu mamy w puszce jasno brązową słodką masę typu tofi /kajmakową.
pzdr
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy
cześć
Także chciałbym dopytać co masz na myśli pisząc - kawa rozpuszczalna naturalna?
kawę inkę? czy może kawę rozpuszczalną?
Gdybyś nie dodał na końcu zdania słowa "naturalna" nie miałbym wątpliwości .....
Ostatnimi czasy zaglądam na forum rzadko z powodu zajęcia się wnukami, ale zawsze chętnie patrzę na przepisy likierów i tym podobnych produktów, ze względu na niechęć żony do wysokoprocentowych trunków.a_priv pisze: -łyżeczka kawy rozpuszczalnej naturalnej.
To są zasadnicze proporcje. Wódki czasem daję mniej. Wtedy dopełnieniem do "pół litra" może być: brandy lub rum, wyciąg z wanilii,........ w zależności od smaku jaki chcę uzyskać.
Także chciałbym dopytać co masz na myśli pisząc - kawa rozpuszczalna naturalna?
kawę inkę? czy może kawę rozpuszczalną?
Gdybyś nie dodał na końcu zdania słowa "naturalna" nie miałbym wątpliwości .....
pozdrawiam
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 35 gości