To część prywatnych wiadomości z jednym kolegą, który pracował przy ekspertyzach biochemicznych alkoholi, niech każdy weźmie coś dla siebie, proszę też pamiętać, że osoba ta nie jest, nie była bimbrownikiem, trzymanie takich pw tylko dla siebie uważam za samolubstwo, proszę też zbyt pochopnie nie oceniać tego kolegi, bo może to czytać i urwą mi się informacje widziane z innej perspektywy. ,,temat rzeka... no jesli mowimy o produkcie klasycznym powyzej 6-ki (w slepym tescie i skali profesjonalnej) to kilka uwag do tego, co napisales:
- daruj sobie chipsy, bo wazne jest utlenianie tego, co siedzi w drewnie, wiec nie tylko alkoholu, ale rowniez produktow reakcji alkohol-drewno. absolutnie z jednej strony dechy musi byc alkohol, a z drugiej musi byc tlen. inaczej mowiac: bez beczki = bez szans. dotyczy to zarowno destylatu, jaki tego co bylo w beczce przed destylatem (np. sherry). sposob Twojego kolegi jest wiec tylko polowicznie dobry.
- zrobienie czegos powyzej 6-tki z jednej beczki jest malo prawdopodobne. francuzi np. pomimo wysokiej jakosci i ogromnej powtarzalnosci swoich beczek doszli do perfekcji kuprazu brandy, szkoci natomiast single cask wybieraja jako jedna z bardzo wielu beczek, te srednio dobre kuprazuja na podstawki, a reszta idzie w blendy.
- nie nalezy sie bac malych beczek. z tym przedebieniem to sa czesto bajki i nieznajomosc tematu. oczywiscie, beczka moze np. oddac na poczatku tyle tanin, ze jezyk zesztywnieje, potem tyle lignin, ze bedzie walilo szuflada, ale jak poczekac kilka lat (albo kilka miesiecy przy przyspieszonej maturacji), to ligniny sie utlenia do estrow, taniny spolimeryzuja... trzeba rozumiec proces i go ciagle kontrolowac, potrzebna jest analityka/laboratorium, albo czuly nos i wiele lat doswiadczenia z setkami beczek.
- na rynku naprawde dobre beczki sa trudnoosiagalne, albo bardzo drogie. nie wierz w cuda.
- ciezko mi cos poradzic w Twojej sytuacji ze sliwowica, ja najogolniej jestem zwolennikiem bardzo szerokiego serca i potem mocnej maturacji takiego smierdziela, bez dzielenia przedgonu na kilka czesci i ich analizy laboratoryjnej ryzukujesz utrata aromatow albo zdrowia