Czy bimber można zepsuć?

Teoria i praktyka metody garnkowej
markus383
40%
40%
Posty: 77
Rejestracja: 2011-02-10, 10:21
Lokalizacja: mazowsze

Post autor: markus383 » 2015-09-30, 15:17

Pomimo tego tematu miałbym jeszcze jedno pytanie.
Jak ulepszyć smak bimberku? Trunek ma na mój język ~50%. Dziś kupiłem płatki dębowe średnio opiekane. Chciałbym dać według zaleceń, czyli mniej więcej 2g na pół litra. Słyszałem też, że niezłe efekty daje dodanie suszonych śliwek. Może coś jeszcze poza płatkami dębowymi poprawiłoby smak? Znam też przepalankę, ale jej nie chcę na razie robić. Zaprawek smakowych też raczej nie chciałbym, chociaż dodanie zaprawki o smaku whisky może być ciekawa :)

PS.
Chyba, że te płatki wcześniej wymoczyć w jakimś winie. Mam aktualnie ryżowego wermuta :)

Awatar użytkownika
kula
101%
101%
Posty: 575
Rejestracja: 2010-08-16, 10:00
Lokalizacja: z pod lasu
Kontaktowanie:

Post autor: kula » 2015-09-30, 15:45

Na poprawę jakości produktu końcowego są dwie metody:
1. Kilkukrotna destylacja na zestawie który masz z dokładnym odbiorem przegonów i pogonów
2. Zmiana maszyny na kolumnę rektyfikacyjną

Każda inna metoda (śliwki, przepalanka ...) to maskowanie słabej jakości destylatu.
Kula

www.StalowkaSklep.pl - destylatory, akcesoria do budowy i stal kwasoodporna
https://www.facebook.com/stalowkadestylatory

cieptas
60%
60%
Posty: 246
Rejestracja: 2006-04-30, 13:57

Post autor: cieptas » 2015-10-09, 15:49

Bardzo dobrym sposobem jest zrobienie cytrynówki metodą macerowania przez miesiąc.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez cieptas, łącznie zmieniany 1 raz.

cieptas
60%
60%
Posty: 246
Rejestracja: 2006-04-30, 13:57

Post autor: cieptas » 2015-10-16, 13:14

Pomyliło mi się, przepraszam
macerować 6 dni a leżakować minimum miesiąc.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez cieptas, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
inspiracje
101%
101%
Posty: 191
Rejestracja: 2008-05-20, 12:21
Lokalizacja: Czarnoszyce

Post autor: inspiracje » 2015-10-17, 22:57

Kolego, pamiętaj, co najmniej dwa razy gotować, pamiętając oczywiście o przedgonach, pogonach, potem przepuścić przez filtr z węgla efekt, murowany....
Nie będziesz zadowolony? Przepuść po raz kolejny.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez inspiracje, łącznie zmieniany 1 raz.
Czas to pieniądz, szkoda tylko że nadmiar czasu to nie nadmiar pieniędzy

markus383
40%
40%
Posty: 77
Rejestracja: 2011-02-10, 10:21
Lokalizacja: mazowsze

Post autor: markus383 » 2016-02-11, 16:05

Mam szybkie pytanie. Wynik 1,7L bimbru 60% po drugim gotowaniu mieści się w normie, czy stanowczo za mało? Robiony był z 6 kg cukru. Przy pierwszym gotowaniu odlano dosyć dużo przedgonu, ponieważ czyszczone było wypełnienie kolumny.
Pierwszy odbiór był do 50%, a drugi od ok. 70% do 40%.
Gotowane było dwa razy, żeby pozbyć się metalicznego posmaku i zapachu.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2016-02-11, 16:50

Stanowczo za mało.

markus383
40%
40%
Posty: 77
Rejestracja: 2011-02-10, 10:21
Lokalizacja: mazowsze

Post autor: markus383 » 2016-02-11, 22:09

Dzięki :)
Następnym razem trzeba będzie zweryfikować proces ;)

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: terni » 2016-04-02, 09:43

Z kilograma cukru powinno wyjść około 0,5 l spirytusu.
Róbmy Swoje

markus383
40%
40%
Posty: 77
Rejestracja: 2011-02-10, 10:21
Lokalizacja: mazowsze

Post autor: markus383 » 2016-04-24, 22:58

Zaczynam powoli myśleć o moim weselichu, które będzie za lekko ponad rok i w związku z tym pomyślałem, aby, obok zwykłego cukrowego bimbru, stal też jakiś inny. Wymyśliłem wiec, ze można zrobić z sokiem np. z jabłek zamiast części wody. Próbowaliście taki robić? Chciałbym dać 10-15l soku jabłkowego i z 5kg cukru do tego. Nie chce Calvadosa, tylko bimber jablkowy lub z innego soku. Ciekawy jestm proporcji, czy będzie duza różnica w smaku jesli znajdzie się tam 10 litrów lub 15 litrów? Do tematu bede zabierał się pewnie za ok miesiąc, ale pomysły moge zebrać wcześniej ;) Do rozrobienia też mozna użyć soku owocowego, aby bylo jeszcze więcej smaku?

Pozrawiam serdecznie :)

markus383
40%
40%
Posty: 77
Rejestracja: 2011-02-10, 10:21
Lokalizacja: mazowsze

Post autor: markus383 » 2016-04-25, 17:37

Dzięki Panowie za pomoc :) Będę próbował z tym sokiem i cukrem. Pochwale się jak otrzymam produkt :)

Ten biedronkowy sok (RIVIVA) już testowałem na Cydr i wszystko wyszło w porządku. Teraz spróbuję na drożdżakach Turbo do owocówek, ponieważ kiedyś zakupiłem je i nie doczytałem, że lepsze będą drożdże winne. Te, które już mam muszę wykorzystać.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez markus383, łącznie zmieniany 1 raz.

laurentp
100%
100%
Posty: 1368
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Post autor: laurentp » 2016-05-16, 13:16

markus383 pisze:...Ten biedronkowy sok (RIVIVA) już testowałem na Cydr...
Napisz może szczegóły, w nowym wątku.... Bo mi się nie udawał.
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować

markus383
40%
40%
Posty: 77
Rejestracja: 2011-02-10, 10:21
Lokalizacja: mazowsze

Post autor: markus383 » 2016-05-16, 22:01

W jakim sensie nie wyszedł?
Ja po prostu nalałem soku do balona 5L a później drożdże do Cydru słodkiego. Po skończeniu fermentacji i opadnięciu drożdży do butelek. Do refermentacji użyłem 4g (łyżeczki) cukru i słodzika do smaku ;) To wszystko.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez markus383, łącznie zmieniany 1 raz.

markus383
40%
40%
Posty: 77
Rejestracja: 2011-02-10, 10:21
Lokalizacja: mazowsze

Post autor: markus383 » 2016-05-19, 20:40

Jedno pytanie przed robotą :)
W jakim zakresie odbierać bimberos (częściowo na soku z jabłek)? Whisky odbiera się od 80% do 50% a naszą polską "whisky"? Chciałbym tylko raz przegotować :)
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez markus383, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości