Nastaw a nastwa - różnica w dwóch identycznych nastawach
Nastaw a nastwa - różnica w dwóch identycznych nastawach
Witam
Chciałbym poddać dyskusji pewien temat który obserwuję od dawna u siebie.
Robię identyczne nastawy cukrowe:
- 16kg Cukru
- Drożdże Biowin Turbo 48 lub Alcotec Turbo 48
(robię zawsze identyczne nastawy po 4 beczki 50l każda)
- Czas fermentacji do 7-8 dni
- Blg poniżej 0 (zielony pasek 0 jest zawsze utopiony ok 5mmm)
Mając takie 4 identyczne leje do kego 50l i zapuszczam kolumnę aabratek.
Często nie udaję mi się uzyskać stabilizacji tz nie uzyskam dwóch identycznych temp. ne termometrze na 1/3 i 2/3 kolumny temperatury różnią się nawet o 1stopień.
Końcowy efekt też jest bardzo różny często uzyskuję 8 litrów czystego 95% a czasem tylko 5l czystego 95%
Gdzie jest przyczyna ? 4 beczki stoją obok siebie w temp 20stopni często dogrzewam je przez czas fermentacji grzałkami po 500W mając sterownik akwariowy od rybek ustawiony na podtrzymanie 25stopni.
Chciałbym poddać dyskusji pewien temat który obserwuję od dawna u siebie.
Robię identyczne nastawy cukrowe:
- 16kg Cukru
- Drożdże Biowin Turbo 48 lub Alcotec Turbo 48
(robię zawsze identyczne nastawy po 4 beczki 50l każda)
- Czas fermentacji do 7-8 dni
- Blg poniżej 0 (zielony pasek 0 jest zawsze utopiony ok 5mmm)
Mając takie 4 identyczne leje do kego 50l i zapuszczam kolumnę aabratek.
Często nie udaję mi się uzyskać stabilizacji tz nie uzyskam dwóch identycznych temp. ne termometrze na 1/3 i 2/3 kolumny temperatury różnią się nawet o 1stopień.
Końcowy efekt też jest bardzo różny często uzyskuję 8 litrów czystego 95% a czasem tylko 5l czystego 95%
Gdzie jest przyczyna ? 4 beczki stoją obok siebie w temp 20stopni często dogrzewam je przez czas fermentacji grzałkami po 500W mając sterownik akwariowy od rybek ustawiony na podtrzymanie 25stopni.
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Tak, tylko Darowi nie o to tylko chodzi, tzn nie o remedium, a o przyczynę. Lepiej leczyć przyczyny, nie skutki.
Daro, mam dokładnie takie same problemy. Raz mam z kega 30l 4,5-5l, a nieraz znacznie mniej ok.3l.
He, he nawet beczki mam takie same jak Ty, tylko o jedną więcej. Może w tych bekach tkwi przyczyna
Daro, mam dokładnie takie same problemy. Raz mam z kega 30l 4,5-5l, a nieraz znacznie mniej ok.3l.
He, he nawet beczki mam takie same jak Ty, tylko o jedną więcej. Może w tych bekach tkwi przyczyna
Zrobiłem teraz 3 beczki zapisałem datę i ilości cukru oraz drożdże jakie dodałem. do dwóch beczek po 50l dałem czerwone T48 do jednej dałem Turbo 48 z Biowinu. Dokładnie teraz zanotuje wszystko po kolei mianowicie ile uciągnę z którego zacieru i w jakich temperaturach.
Jeszcze temat cukru robię na "Cukier Biały" może lepszy "Królewski" ?
Jeszcze temat cukru robię na "Cukier Biały" może lepszy "Królewski" ?
Może beczki jakieś głodne się trafiają, na cukromierzu powinno schodzić do -4. Przelicz podziałkę i będzie widać ile musi zejść. Może cukier różnej jakości się trafia, albo jakiś chochlik w procesie siedzi... Na tych portach temperatura nigdy nie będzie taka sama, 1 stopień różnicy to trochę za dużo, może termometr coś źle pokazuje. Tu ważne jest, by była stabilna.
Chodzi mi głównie o efekt końcowy którego raz mam 8l a raz 5l.
Skala cukromierza jest tylko do 0 i tyle ale w nastawie zanurza mi się więcej jeszcze ok 4-5mmm czyli gdyby była skala to byłoby pewno z -3 -4. Identycznie pokazuję mi czystą kranówkę jak i gotowy nastaw. Dla pewności zakupiłem cukromierz innej firmy ale obydwa pokazują identycznie.
Dziwny temat z tymin osiągami wale 16 kg cukru na 50l i mam czasem 8l a czasem 5l proste pytanie od czego to zależy?
Skala cukromierza jest tylko do 0 i tyle ale w nastawie zanurza mi się więcej jeszcze ok 4-5mmm czyli gdyby była skala to byłoby pewno z -3 -4. Identycznie pokazuję mi czystą kranówkę jak i gotowy nastaw. Dla pewności zakupiłem cukromierz innej firmy ale obydwa pokazują identycznie.
Dziwny temat z tymin osiągami wale 16 kg cukru na 50l i mam czasem 8l a czasem 5l proste pytanie od czego to zależy?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Daro1003, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Ja stawiał bym na jakość cukru, bo sami wiemy, że jeden drugiemu nie równy, a drożdże z Biowinu bym sobie odpuścił większego badziewia nigdy nie miałem. Co do różnic w odbiorze, to aż tak wielkie nigdy mi się nie przytrafiały 3l
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte
— Napoleon Bonaparte
Może instrukcja Pana Koalaka jakaś "nie profesjonalna"?Daro1003 pisze:... Destylacja zawsze identycznie wg instrukcji Pana Pawła z forum siedestyluje od niego również sprzęt.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Legion, łącznie zmieniany 1 raz.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo
Nie pisałem na forum Pawła.
Jeśli Biowin to badziewie więc co polecacie ? Nie ukrywam że szukam czegoś dobrego.
Używałem dużo Alcotec Turbo 48 ale coś po zmianie opakowania zauważyłem właśnie dużo mniejsze odbiory a pewien sprzedawca powiedział mi że producent spuścił cenę.
Co do instrukcji sprawdzą mi ją kiedyś na PW kolega OLO 69 i twierdził że jest wszystko ok. Ale oczywiście chętnie zasięgnę rady innych kolegów.
Jeśli Biowin to badziewie więc co polecacie ? Nie ukrywam że szukam czegoś dobrego.
Używałem dużo Alcotec Turbo 48 ale coś po zmianie opakowania zauważyłem właśnie dużo mniejsze odbiory a pewien sprzedawca powiedział mi że producent spuścił cenę.
Co do instrukcji sprawdzą mi ją kiedyś na PW kolega OLO 69 i twierdził że jest wszystko ok. Ale oczywiście chętnie zasięgnę rady innych kolegów.
Ja od roku używam Black label i mam takie same problemy, ale tu bym nie upatrywał problemu. Zawsze używam turbo klara alcoteca. Do kega wlewam niemal czystą wodę. Do 50l nastawu używam 14kg cukru. Warunki fermentacji zawsze takie same (to samo pomieszczenie). Balingomierz około -4. Warunki rektyfikacji zawsze podobne. Co jest nie tak?
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 27 gości