Kilka(naście) pytań dotyczących (nie tylko) sprzętu.
Kilka(naście) pytań dotyczących (nie tylko) sprzętu.
Dzień dobry,
Znalazłem na znanym portalu randkowym ciekawe, jak mi się wydaje, propozycje:
http://www.allegromat.pl/aukcja188881
http://www.allegromat.pl/aukcja188882
Jako, że jestem dopiero akolitą to pewnie tylko mi się wydaje więc dla pewności zapytam:
1. Sprzęty nie posiadają regulatorów mocy dla grzałek ale to chyba można dokupić później?
2. Odnośnie aukcji 188882 należy wymienić termometr w kegu na tablicowy?
3. Czy obniżony odbiór nie jest w tych kolumnach za wysoko (mało wypełnienia powyżej)?
4. Rozumiem, że jeśli mam możliwość zmieszczenia trochę wyższej kolumny to powinienem poprosić sprzedawcę o przedłużoną!?
5. Czy robić dodatkowy podział kolumny?
6. Czy warto dołożyć złącze (np SMS) na łączeniu kolumny z kegiem?
7. Na pewno warto zrobić dodatkowy wlew do kega (czy ważny rozmiar?) ale czy warto robić odpływ z kega i ewentualnie nóżki.
8. Czy wystarczy termometr w kegu i na 10 półce czy dołożyć np w głowicy lub w okolicy nypla przygotowanego pod obniżony odbiór (z pomiarem wody na wyjściu z głowicy nie powinno być problemu aby zrobić to samodzielnie)?
9. Jak najłatwiej wymienić wypełnienie miedziane na KO do drugiego gotowania i czy warto to robić? Jak wypełnienia są "mocowane" w kolumnie? Czy można to zrobić modułowo, mieć wymienne moduły z miedzią i KO?
10. Rozumiem, że w kolumnie z refluksem wewnętrznym RR regulujemy tylko tempem odbioru ?! Czy RR widzimy obserwując flegmę ściekającą na wypełnienie w latarce? Czy dlatego nie zasypuje się latarki całkowicie? Co w przypadku gdy nie mamy latarki?
11. Czy zalanie kolumny można uznać za wykonane kiedy wypełnienie w latarce zostaje zalane?
12. Czy próg zalania ustalamy zmniejszając moc i obserwując w którym momencie poziom zalania zaczyna opadać?
13. Czy jeżeli zmniejszymy moc o 10% (w stosunku do progu zalania) to czy mamy pewność, że kolumna nie jest częściowo zalana?
14. Czy możliwa jest sytuacja, że np. te 10% poniżej progu zalania to kolumna się nie ustabilizuje (np. moc grzania będzie za niska)?
15. Jaki alkoholomierz i cukromierz polecacie?
Z bliżej nieokreślonych przyczyn nie "zalegromaciły" się zdjęcia z aukcji 188882. Pisząc tego posta mogę dołączyć tylko jedno zdjęcie; może pozostałe uda mi się dołączyć po jego opublikowaniu.
Dziękuję z góry oraz z boku i pozdrawiam,
Paweł Kolaska
PS. Niestety mimo, że pozostałe pliki spełniają wymagania nie mogę ich załączyć
Znalazłem na znanym portalu randkowym ciekawe, jak mi się wydaje, propozycje:
http://www.allegromat.pl/aukcja188881
http://www.allegromat.pl/aukcja188882
Jako, że jestem dopiero akolitą to pewnie tylko mi się wydaje więc dla pewności zapytam:
1. Sprzęty nie posiadają regulatorów mocy dla grzałek ale to chyba można dokupić później?
2. Odnośnie aukcji 188882 należy wymienić termometr w kegu na tablicowy?
3. Czy obniżony odbiór nie jest w tych kolumnach za wysoko (mało wypełnienia powyżej)?
4. Rozumiem, że jeśli mam możliwość zmieszczenia trochę wyższej kolumny to powinienem poprosić sprzedawcę o przedłużoną!?
5. Czy robić dodatkowy podział kolumny?
6. Czy warto dołożyć złącze (np SMS) na łączeniu kolumny z kegiem?
7. Na pewno warto zrobić dodatkowy wlew do kega (czy ważny rozmiar?) ale czy warto robić odpływ z kega i ewentualnie nóżki.
8. Czy wystarczy termometr w kegu i na 10 półce czy dołożyć np w głowicy lub w okolicy nypla przygotowanego pod obniżony odbiór (z pomiarem wody na wyjściu z głowicy nie powinno być problemu aby zrobić to samodzielnie)?
9. Jak najłatwiej wymienić wypełnienie miedziane na KO do drugiego gotowania i czy warto to robić? Jak wypełnienia są "mocowane" w kolumnie? Czy można to zrobić modułowo, mieć wymienne moduły z miedzią i KO?
10. Rozumiem, że w kolumnie z refluksem wewnętrznym RR regulujemy tylko tempem odbioru ?! Czy RR widzimy obserwując flegmę ściekającą na wypełnienie w latarce? Czy dlatego nie zasypuje się latarki całkowicie? Co w przypadku gdy nie mamy latarki?
11. Czy zalanie kolumny można uznać za wykonane kiedy wypełnienie w latarce zostaje zalane?
12. Czy próg zalania ustalamy zmniejszając moc i obserwując w którym momencie poziom zalania zaczyna opadać?
13. Czy jeżeli zmniejszymy moc o 10% (w stosunku do progu zalania) to czy mamy pewność, że kolumna nie jest częściowo zalana?
14. Czy możliwa jest sytuacja, że np. te 10% poniżej progu zalania to kolumna się nie ustabilizuje (np. moc grzania będzie za niska)?
15. Jaki alkoholomierz i cukromierz polecacie?
Z bliżej nieokreślonych przyczyn nie "zalegromaciły" się zdjęcia z aukcji 188882. Pisząc tego posta mogę dołączyć tylko jedno zdjęcie; może pozostałe uda mi się dołączyć po jego opublikowaniu.
Dziękuję z góry oraz z boku i pozdrawiam,
Paweł Kolaska
PS. Niestety mimo, że pozostałe pliki spełniają wymagania nie mogę ich załączyć
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez kolaska, łącznie zmieniany 1 raz.
Kolaska
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: Kilka(naście) pytań dotyczących (nie tylko) sprzętu.
Tak1. Sprzęty nie posiadają regulatorów mocy dla grzałek ale to chyba można dokupić później?
Wskazane2. Odnośnie aukcji 188882 należy wymienić termometr w kegu na tablicowy?
Mogłyby być deko niżej.3. Czy obniżony odbiór nie jest w tych kolumnach za wysoko (mało wypełnienia powyżej)?
Jak najbardziej słuszne rozumowanie4. Rozumiem, że jeśli mam możliwość zmieszczenia trochę wyższej kolumny to powinienem poprosić sprzedawcę o przedłużoną!?
Wskazane, ale nie niezbędne.5. Czy robić dodatkowy podział kolumny?
Wskazane, a ze swojej perspektywy powiem, że wielce wskazane.6. Czy warto dołożyć złącze (np SMS) na łączeniu kolumny z kegiem?
Wskazane z uwagą jak wyżej.7. Na pewno warto zrobić dodatkowy wlew do kega (czy ważny rozmiar?) ale czy warto robić odpływ z kega i ewentualnie nóżki.
W głowicy bym wziął. Na wyjściu nypla nie.8. Czy wystarczy termometr w kegu i na 10 półce czy dołożyć np w głowicy lub w okolicy nypla przygotowanego pod obniżony odbiór (z pomiarem wody na wyjściu z głowicy nie powinno być problemu aby zrobić to samodzielnie)?
Najprościej jak masz moduły z poszczególnym wypełnieniem. Miedź nie jest obowiązkowa przy cukrówkach.9. Jak najłatwiej wymienić wypełnienie miedziane na KO do drugiego gotowania i czy warto to robić? Jak wypełnienia są "mocowane" w kolumnie?
Zalinkowane przez Ciebie kolumny mają refluks zewnętrzny i tak, reguluje się go tempem odbioru. Refluks trzeba określić doświadczalnie, latarka się do tego nie przyda.10. Rozumiem, że w kolumnie z refluksem wewnętrznym RR regulujemy tylko tempem odbioru ?! Czy RR widzimy obserwując flegmę ściekającą na wypełnienie w latarce? Czy dlatego nie zasypuje się latarki całkowicie? Co w przypadku gdy nie mamy latarki?
W zasadzie tak. Musi ono oczywiście całkowicie ustąpić aby wypełnienie uległo prawidłowemu zwilżeniu.11. Czy zalanie kolumny można uznać za wykonane kiedy wypełnienie w latarce zostaje zalane?
Tak, zalanie po zdjęciu mocy powinno ustąpić całkowicie.12. Czy próg zalania ustalamy zmniejszając moc i obserwując w którym momencie poziom zalania zaczyna opadać?
O ile nie ma jakiś przewężeń w środku (również zbyt zagęszczonego wypełnienia), to zalania nie powinno być.13. Czy jeżeli zmniejszymy moc o 10% (w stosunku do progu zalania) to czy mamy pewność, że kolumna nie jest częściowo zalana?
Nie, kolumna będzie pracowała tylko z nieco mniejsza wydajnością.14. Czy możliwa jest sytuacja, że np. te 10% poniżej progu zalania to kolumna się nie ustabilizuje (np. moc grzania będzie za niska)?
Alkoholomierze z Gomaru. Takie z zakresem ~0-60%, 70-100% i wbudowanym termometrem.15. Jaki alkoholomierz i cukromierz polecacie?
Nie przekraczasz rozmiaru pliku?Z bliżej nieokreślonych przyczyn nie "zalegromaciły" się zdjęcia z aukcji 188882. Pisząc tego posta mogę dołączyć tylko jedno zdjęcie; może pozostałe uda mi się dołączyć po jego opublikowaniu.
Dziękuję za kompleksową i zwięzłą odpowiedź Obywatelu
Teraz pytania wspomagające:
ad. 3. Ile zasypu powinno być nad obniżonym odbiorem?
ad. 4. Czy robić kolumnę pod sam sufit (jest na wysokości ok. 260 cm)? Czy nie spowoduje to problemów z obsługą? Konieczności pracy ze stołka?
ad. 5. Czy dodatkowy podział jest wskazany przy ewentualnych smakówkach? Spotkałem się (nie osobiście) z kolumnami długości 20-30 cm i od razu głowica. Czy takie rozwiązanie jest powszechne czy przy smakówkach lepiej mieć np. metrową kolumnę i głowicę?
ad. 10. To niespodzianka, myślałem, że refluks zewnętrzny to jakieś ustrojstwo na zewnątrz kolumny (coś jak chłodnica Liebiga)
ad.15 A cukromierz do nastawów?
Oraz pytania dodatkowe:
1. Czy myślisz, że na tych kolumnach można coś dobrego ugotować?
2. Czy ta a kompletnym obniżonym odbiorem byłaby lepszą opcją czy może lepiej najpierw uczyć się na normalnym odbiorze?
Pozostałe zdjęcia spełniają wymagania, nawet zmniejszałem ich wagę do kilkunastu kB i też nie pomogło
Teraz pytania wspomagające:
ad. 3. Ile zasypu powinno być nad obniżonym odbiorem?
ad. 4. Czy robić kolumnę pod sam sufit (jest na wysokości ok. 260 cm)? Czy nie spowoduje to problemów z obsługą? Konieczności pracy ze stołka?
ad. 5. Czy dodatkowy podział jest wskazany przy ewentualnych smakówkach? Spotkałem się (nie osobiście) z kolumnami długości 20-30 cm i od razu głowica. Czy takie rozwiązanie jest powszechne czy przy smakówkach lepiej mieć np. metrową kolumnę i głowicę?
ad. 10. To niespodzianka, myślałem, że refluks zewnętrzny to jakieś ustrojstwo na zewnątrz kolumny (coś jak chłodnica Liebiga)
ad.15 A cukromierz do nastawów?
Oraz pytania dodatkowe:
1. Czy myślisz, że na tych kolumnach można coś dobrego ugotować?
2. Czy ta a kompletnym obniżonym odbiorem byłaby lepszą opcją czy może lepiej najpierw uczyć się na normalnym odbiorze?
Pozostałe zdjęcia spełniają wymagania, nawet zmniejszałem ich wagę do kilkunastu kB i też nie pomogło
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez kolaska, łącznie zmieniany 2 razy.
Kolaska
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
~15-30cmad. 3. Ile zasypu powinno być nad obniżonym odbiorem
Zależy ile masz wzrostu.ad. 4. Czy robić kolumnę pod sam sufit (jest na wysokości ok. 260 cm)? Czy nie spowoduje to problemów z obsługą ? konieczności pracy ze stołka ?
Jest wskazany o tyle, że taki segment możesz wykorzystać jako kolumnę do smakówek. Myślę, że ~50cm będzie ok.ad. 5. Czy dodatkowy podział jest wskazany przy ewentualnych smakówkach
Przykładem refluksu wewnętrznego jest kolumna CM.ad. 10. To niespodzianka, myślałem, że refluks zewnętrzny to jakieś ustrojstwo na zewnątrz kolumny (coś jak chłodnica Liebiga)
Obojętny, to nie jest przyrząd krytyczny. Po zakupie warto go jednak sprawdzić.ad.15 A cukromierz do nastawów?
Można1. Czy myślisz, że na tych kolumnach można coś dobrego ugotować
Kolumna z obniżonym odbiorem jest lepszą opcją. Zawsze możesz odbierać na niej z głowicy, a drugą stronę nie nie da Od czego zaczniesz nie mam właściwie znaczenia.2. Czy ta a kompletnym obniżonym odbiorem byłaby lepszą opcją czy może lepiej najpierw uczyć się na normalnym odbiorze?
Wrzuć na maila: citizen_kane@op.plPozostałe zdjęcia spełniają wymagania, nawet zmniejszałem ich wagę do kilkunastu kB i też nie pomogło
Jeszcze raz dziękuję Kane za zwięzłe a zarazem wyczerpujące odpowiedzi
Zdjęcia wyślę z domu bo w pracy nie mam możliwości wysyłania maili z załącznikami.
Pozdrawiam,
Paweł Kolaska
[ Dodano: 2016-10-25, 17:23 ]
Niestety Gomar nie ma już takich zakresów pomiarów o jakich pisał Kane
http://www.gomar.waw.pl/pl/produkty/alk ... holomierze
Nie ma też cen, czy ktoś wie jaki to rząd wielkości?
Zdjęcia wyślę z domu bo w pracy nie mam możliwości wysyłania maili z załącznikami.
Pozdrawiam,
Paweł Kolaska
[ Dodano: 2016-10-25, 17:23 ]
Niestety Gomar nie ma już takich zakresów pomiarów o jakich pisał Kane
http://www.gomar.waw.pl/pl/produkty/alk ... holomierze
Nie ma też cen, czy ktoś wie jaki to rząd wielkości?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez kolaska, łącznie zmieniany 1 raz.
Kolaska
Jak chcesz zbić koszt, to bym polecił (z własnego doświadczenia):
- wywalić tą głowicę (tj nie kupować),
- wywalić ten wziernik (jw), szklany w formie rury pewnie dość drogi, no, ale ładny.
Zamówić głowicę (pod TriClampy jak widzę) u kol. Akasa . Wersja "bez wziernika szklanego", za to z jego "wziernikiem z rurki silikonowej". Do wykrycia zalania w 200% wystarcza.
Jak masz znajomego elektronika, żeby Ci poskładał, poczytaj mój wątek "Termometr 4 punktowy z podłączeniem do PC" (chaotyczny w/g CK, ale wszystko w nim jest).
Funkcje które ma pisałem pod kątem własnej wygody ;p.
- wywalić tą głowicę (tj nie kupować),
- wywalić ten wziernik (jw), szklany w formie rury pewnie dość drogi, no, ale ładny.
Zamówić głowicę (pod TriClampy jak widzę) u kol. Akasa . Wersja "bez wziernika szklanego", za to z jego "wziernikiem z rurki silikonowej". Do wykrycia zalania w 200% wystarcza.
Jak masz znajomego elektronika, żeby Ci poskładał, poczytaj mój wątek "Termometr 4 punktowy z podłączeniem do PC" (chaotyczny w/g CK, ale wszystko w nim jest).
Funkcje które ma pisałem pod kątem własnej wygody ;p.
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Zamieniamy głowicę ("nieznanego pochodzenia" ;p) PLUS wziernik (cało) SZKLANY, na taką samą (praktycznie) FUNKCJONALNIE głowicę (uznanego Kolegi) z wziernikiem z rurki.
Do której można ŁATWO (2 druty z OK + KILKA części elektronicznych, testy pokazały 100% skuteczności, ale za mało ich jeszcze było) CZUJNIK ZALANIA. Elektroniczny -> może piszczeć, lub czymś posterować .
Więc operator otrzymuje TO SAMO za mniejsze pieniądze.
Do której można ŁATWO (2 druty z OK + KILKA części elektronicznych, testy pokazały 100% skuteczności, ale za mało ich jeszcze było) CZUJNIK ZALANIA. Elektroniczny -> może piszczeć, lub czymś posterować .
Więc operator otrzymuje TO SAMO za mniejsze pieniądze.
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Chyba nie jesteś w temacie. Głowica puszkowa z wziernikiem to koszt przynajmniej 500-600zł. Głowica Aabratka to koszt 200-300zł, wziernik 130zł.laurentp pisze:Zamieniamy głowicę ("nieznanego pochodzenia" ;p) PLUS wziernik (cało) SZKLANY, na taką samą (praktycznie) FUNKCJONALNIE głowicę (uznanego Kolegi) z wziernikiem z rurki.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Legion, łącznie zmieniany 1 raz.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo
Laurentp: patrząc na posty kolegów Citizen Kane i Legion raczej będę dalej myślał o głowicy Aabratka. Latarka też mi się podoba; uważam, że funkcjonalność jest najważniejszym parametrem ale zadowolenia z wyglądu sprzętu też nie można całkowicie pomijać. Przeczytałem Twój wątek "Termometr 4 punktowy z podłączeniem do PC" - nie wszystko zrozumiałem ale ogólna zasada jest chyba taka, że ma karmić naszego wewnętrznego lenia Na razie dopiero zbieram pieniądze więc może po drodze się to zmienić ale na tym etapie nie planuję takiego urządzenia - do tego co jest dla mnie ważne prawdopodobnie wystarczą zwykłe termometry z alarmami (lub tylko tak mi się na razie wydaje).
Niemniej dziękuję za zainteresowanie i wszystkie rady zarówno Tobie jak CK i L !
Citizen Kane: czy w związku z tym, że Gomar ma teraz inne rozpiętości % mierzonych roztworów powinienem myśleć o kilu miernikach (ten z zakresem 0-100% może być mało dokładny)? Czy może szukać u innego producenta?
Pozdrawiam,
Niemniej dziękuję za zainteresowanie i wszystkie rady zarówno Tobie jak CK i L !
Citizen Kane: czy w związku z tym, że Gomar ma teraz inne rozpiętości % mierzonych roztworów powinienem myśleć o kilu miernikach (ten z zakresem 0-100% może być mało dokładny)? Czy może szukać u innego producenta?
Pozdrawiam,
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez kolaska, łącznie zmieniany 2 razy.
Kolaska
@kolaska, ja kupiłem aerometry od naszego kolegi 98% i jestem z nich bardzo zadowolony. AEROMETRY Kiedyś kupiłem taki alkoholomierz w zakresie 70-100% z podziałką co 0,5% a cukromierz wziąłem ten: CUKROMIERZ
Ostatnio zmieniony 2016-10-26, 12:44 przez drgranatt, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie wiem jak teraz ale jeszcze 2 lata temu Gomar robił to co chcesz. Zadzwoń i dopytaj. Są naprawdę bardzo przyjaźnie nastawieni.
Ale na początek to bym polecał chiński zestaw Alkoholomierze Eco. Koszt 30-40zł w zależności od etui. W zestawie 0-40%, 40-70%, 70-100% i termometr. Dokupujesz flakonik w kształcie menzurki w Ikei (chyba 10zł) i masz coś czego nie żal przy stłuczce. Dokładność do codziennego użytku wystarczająca. Jeżeli masz zacięcie do eksperymentowania to w Gomarze dokup termoalkholomierz precyzyjny 90-100%.
Ale na początek to bym polecał chiński zestaw Alkoholomierze Eco. Koszt 30-40zł w zależności od etui. W zestawie 0-40%, 40-70%, 70-100% i termometr. Dokupujesz flakonik w kształcie menzurki w Ikei (chyba 10zł) i masz coś czego nie żal przy stłuczce. Dokładność do codziennego użytku wystarczająca. Jeżeli masz zacięcie do eksperymentowania to w Gomarze dokup termoalkholomierz precyzyjny 90-100%.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
- kopytoszczak
- 60%
- Posty: 232
- Rejestracja: 2016-01-11, 11:33
A ja, jeżeli chodzi o typ głowicy, to obstaję przy takiej na wzór bokakoba, oczywiście o ile nie brakuje tych kilkunastu centymetrów w wysokości pomieszczenia w którym to będzie pracowało. Wykonanie jej jest banalnie proste (wspawanie do rury dwóch półek i rurki odbioru), co może obniżyć jej koszt i według mnie ładniej się prezentuje niż "złamany" aabratek, a ogólna zasada działania jest taka sama ze wskazaniem plusów na korzyść bokakoba (wydaję się, że skraplacz umieszczony pionowo jest bardziej wydajny).
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 20 gości