Dziwne skutki i procesy fermentacji
- Interceptor
- 50%
- Posty: 181
- Rejestracja: 2016-11-24, 01:10
Dla mnie ważny jest smak. Nie szukam neutralnego klasy powyżej spirytusu luksusowego. Staram się otrzymać czysty alkohol z posmakiem owocu. Dlatego nastawiam na Zamojskiego, Bayanusach i ostatnio na BLACK BULLach. W zimnej temperaturze mam nadzieję otrzymać nastaw z małą ilością smrodów. Jeszcze eksperymentuję, dlatego zapodany temat, by podzielić się plusami, minusami i "dziwadłami" rożnego typu fermentacji...
Dlatego wszystkie uwagi i spostrzeżenia mile widziane ...
Dlatego wszystkie uwagi i spostrzeżenia mile widziane ...
Ostatnio zmieniony 2016-12-12, 23:22 przez Rosjan, łącznie zmieniany 1 raz.
Jestem po procesie gotowania cukrowki na drozdzach C3. Pierwszy raz robilem cukrowke. Mialem maly klopot z fermentacja: drozdze turbo, a pracowaly MIESIAC, dokladnie miesiac. Temperatura w altanie zchodzila czasami ponizej zera, chyba to tlumaczy ten fenomen...
Przy gotowaniu zszedlam z odbioru z 1,5 l/Godz na 0,5-0,6 l/godz . Gotowanie dwukrotne. Wynik bardzo zadowalajacy... ale ... Smak zbyt jalowy. Wszyscy znajomi wola te "brudniejsza", z owocow... i ja chyba tez
Z bimbrowniczym pozdrowieniem
rosjan
Przy gotowaniu zszedlam z odbioru z 1,5 l/Godz na 0,5-0,6 l/godz . Gotowanie dwukrotne. Wynik bardzo zadowalajacy... ale ... Smak zbyt jalowy. Wszyscy znajomi wola te "brudniejsza", z owocow... i ja chyba tez
Z bimbrowniczym pozdrowieniem
rosjan
Re: Dziwne skutki i procesy fermentacji
Właśnie po raz pierwszy użyłem bentonitu do klarowania. Owocówka robiona na Bayanusach miała -4 Belgów. Dodałem 2 łyżki uwodnionego w litrze wody bentonitu i ... nastaw zaczął pracować!!!!
Re: Dziwne skutki i procesy fermentacji
Nie pracować, a odgazowywać. Dodałeś do nastawu pełnego rozpuszczonego CO2 czegoś, na czym mógł "wybąblić", no i to zrobił. Wsyp łyżkę soli/cukru/piasku, to będzie podobne zjawisko. I nigdy nie wsypuj do pracującego nastawu np. kilograma cukru, bo nie nadążysz ze szmatami.
Re: Dziwne skutki i procesy fermentacji
@jurii: "uwodnionego w litrze wody bentonitu"...
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Re: Dziwne skutki i procesy fermentacji
Dzięki jurii,
Myślałem, że bulgotanie 1/7-10 min. to już koniec
Odgazowałem wiertarką przez dobre 5 minut.
Robiłem to pierwszy raz... Chyba nic złego się nie stało, poczekam parę dni i zobaczę co dalej.
Nie mogłem dodać spirytusu, żeby zatrzymać proces... Bo go nie miałem
Myślałem, że bulgotanie 1/7-10 min. to już koniec
Odgazowałem wiertarką przez dobre 5 minut.
Robiłem to pierwszy raz... Chyba nic złego się nie stało, poczekam parę dni i zobaczę co dalej.
Nie mogłem dodać spirytusu, żeby zatrzymać proces... Bo go nie miałem
-
- 70%
- Posty: 336
- Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
- Lokalizacja: Kraków
Re: Dziwne skutki i procesy fermentacji
Jesteś na najlepszej drodze aby uzyskać ocet. Tym sposobem łatwo zakazić. Dodatkowo po natlenieniu fermentacja zwykle rusza ponownie.
Wojtek
PS
Wina podczas dojrzewania bulkają raz na kilka tygodni i wcale nie jest to koniec fermentacji. A taki półtorak przez naście lat bulka
Wojtek
PS
Wina podczas dojrzewania bulkają raz na kilka tygodni i wcale nie jest to koniec fermentacji. A taki półtorak przez naście lat bulka
Re: Dziwne skutki i procesy fermentacji
Nie, tylko nie ocet!!!
Przy -4 Belgach myślę, że można dawać na rury
Przy -4 Belgach myślę, że można dawać na rury
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 24 gości