Zacier nastaw (cukier + woda + drożdze) czy prawidłowo

Zadajemy tutaj proste i podstawowe pytania dotyczące destylacji.
maciekchn
20%
20%
Posty: 23
Rejestracja: 2016-12-23, 17:31

Zacier nastaw (cukier + woda + drożdze) czy prawidłowo

Post autor: maciekchn » 2017-02-08, 09:46

Witam zrobiłem dziś nastaw na destylacje destylatorem 12l jest tego około 30l dodałem 9kg cukru reszta wody +1,5 paczki drożdże cobra 24h + łyżeczkę suszonych spożywczych.

Wszystko w beczce 30l w temp 18-22* odstawione na około 10dni od dziś (do soboty)Starczy na 3 pełne gotowania, będzie przegotowane wszystko 2 razy.

Czy po 10 dniach mogę już zacząć gotowanie? Przed tym sprawdzę czy już skala jest na 0.

Ile uzyskać mogę % ? i ile powinno wyjść po przegotowaniu % i l


Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio zmieniony 2017-02-08, 11:15 przez maciekchn, łącznie zmieniany 1 raz.

major
101%
101%
Posty: 107
Rejestracja: 2012-02-21, 16:06

Post autor: major » 2017-02-08, 10:47

Wygląda OK. Wychodzi, że będziesz miał 3 porcje na pierwszy raz. Nie jestem pewien, czy wszystko się zmieści na raz na drugie gotowanie. Zależy, ile odbierzesz i jak rozcieńczysz. Moja sugestia: do drugiego nie kieruj się pojemnością garnka. Jak będzie trochę dużo, to żadne problem "odłożyć" resztkę na przyszłość.

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: terni » 2017-02-08, 12:09

Po zakończeniu fermentacji odczekaj jeszcze ze trzy dni na jakotakie sklarowanie nastawu. Można i mętne destylować, ale lepiej niech męty opadną na dno. Destylat będzie smaczniejszy.
Róbmy Swoje

Awatar użytkownika
daniel86
20%
20%
Posty: 22
Rejestracja: 2017-01-30, 11:22

Post autor: daniel86 » 2017-02-08, 13:59

Po zakończonej fermentacji wystaw nastaw (nie czuje, że rymuje :mrgreen: ) na mróz albo dodaj jakiegoś środka do klarowania. Czystszy nastaw = czystszy destylat. Przy Twojej prostej aparaturze to bardzo ważne. Na przyszłość daruj sobie drożdże turbo - chyba, że będziesz miał kolumnę rektyfikacyjną. Wybierz takie, które przerabiają wolniej, ale za to produkują mniej fuzli (np.Drożdże Szlacheckie Typu Vodka - Jan Okowita).
Nawet po dwóch destylacjach nie spodziewaj się rewelacji. Taki niestety jest "urok" cukrówki z pot stilla. Filtrowanie przez węgiel + dodanie czegoś do destylatu (np.suszonej śliwki, zrobienie cytrynówki) zdecydowanie podniesie atrakcyjność trunku.

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: terni » 2017-02-08, 17:42

Rewelacyjne też są drożdże Vodka Star hyper pure. Znakomite do prostych aparatur. Cukróweczkę z tych drożdży pić można nawet bez destylowania. Smakiem przypomina wytrawnego szampana. Z prostej aparatury też wyjdzie dobry trunek. Trzeba jednak poprzerabiać ją nieco. Wydłużyć i zamienić na miedzianą, rurkę łączącą kociołek z chłodnicą. Z braku miedzianej rurki można zastosować 2 lub 3-metrowy silikonowy wąż przez który dobrze jest przewlec wykonany z miedzianego drutu łańcuszek. Będzie on robił za katalizator. Już wyjdzie pijalny destylat. A gdy jeszcze potraktuje się go węglem, albo wcześniej jeszcze oczyści chemicznie, to bimbru już w niczym przypominać nie będzie. Ja takim właśnie sposobem robiłem spirytus na nalewki. Wychodziły znakomite.
Róbmy Swoje

Awatar użytkownika
seneka
50%
50%
Posty: 193
Rejestracja: 2013-09-22, 16:20

Post autor: seneka » 2017-02-08, 18:36

A po jaką cholerę do drożdży turbo dodawaleś jeszcze łyżeczkę spożywczych? Tego nie trzeba sypać szuflami :D
ZAISTE WÓDKA POTĘŻNA JEST...ALE BIMBER WIĘKSZĄ MOCĄ WŁADA

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Post autor: terni » 2017-02-09, 00:33

Na taką beczkę 30-litrową należy dać najwyżej 6 kg cukru i 21 litrów wody i jedną paczkę drożdży turbo lub innych. Wyjdzie z tego 25 litrów nastawu, Blg 22° z czego będzie ok. 13% alkoholu. Za dużo cukru dawać to też niedobrze. Na kilogram cukru najlepiej dawać 3,5 litra wody.
Róbmy Swoje

Awatar użytkownika
daniel86
20%
20%
Posty: 22
Rejestracja: 2017-01-30, 11:22

Post autor: daniel86 » 2017-02-09, 10:24

terni pisze:Rewelacyjne też są drożdże Vodka Star hyper pure.
Tych alcoteców jeszcze nie używałem, ale na pewno spróbuję :wink:

maciekchn
20%
20%
Posty: 23
Rejestracja: 2016-12-23, 17:31

Post autor: maciekchn » 2017-02-09, 11:42

A czy jest sens dodawania takiego syropu dla poprawy smaku zapachu?

Obrazek

Awatar użytkownika
elofura
101%
101%
Posty: 495
Rejestracja: 2014-07-03, 14:23

Post autor: elofura » 2017-02-09, 12:17

Patrz na skład: masz 75 g cukru/ 100ml czyli w calej butli 2 litrowej masz 1,5 kg cukru - za 9 zł kupujesz 1,5 kg cukru :wallangry
Każdy alkohol jest bardzo dobry, oprócz denaturatu, który jest tylko dobry.

laurentp
100%
100%
Posty: 1368
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Post autor: laurentp » 2017-02-09, 13:15

maciekchn pisze:A czy jest sens dodawania takiego syropu dla poprawy smaku zapachu?...
Syrop o SMAKU malinowym, czyli tak naprawdę HGW co. Co jako słodycz ("syrop glukozowo-fruktozowy"?) i co jako "smak", może sztuczne...

Jakbyś miał własny sok z owoców + cukier to (IMO) prędzej.
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować

major
101%
101%
Posty: 107
Rejestracja: 2012-02-21, 16:06

Post autor: major » 2017-02-09, 18:47

Zawsze przy takich produktach trzeba się jeszcze upewnić, czy nie ma tam jakiegoś gówna zabójczego dla najlepszych przyjaciół człowieka (jakby dla kogoś nie było to oczywiste - mam na myśli drożdże ;p).

A z uwagami kolegów o prawdopodobnej "sztuczności" zapachu i smaku się zgadzam.

Awatar użytkownika
duureex
50%
50%
Posty: 102
Rejestracja: 2013-03-20, 17:23
Lokalizacja:

Post autor: duureex » 2017-02-09, 19:53

terni pisze:Na taką beczkę 30-litrową należy dać najwyżej 6 kg cukru.....
Ja tam daje 8kg i do pełna-czyli około 26l. wody i też jest dobrze.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez duureex, łącznie zmieniany 1 raz.
Jak się szlachta bawi to się koszta nie liczą.
Aabratek, 60,3x140, sprężynki KO, Keg 50L

Awatar użytkownika
kopytoszczak
60%
60%
Posty: 232
Rejestracja: 2016-01-11, 11:33

Post autor: kopytoszczak » 2017-02-09, 21:46

Po bandzie idziesz;-) ale faktycznie, to kipienie nastawu to troszku wyolbrzymione, nawet przy turbo 24h tak nie buzuje, co by wykipiało.

maciekchn
20%
20%
Posty: 23
Rejestracja: 2016-12-23, 17:31

Post autor: maciekchn » 2017-02-11, 20:11

Ten sok raczej jako dodatek zapachowo-smakowy, a nie jako zamiennik cukru.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości