Kolumna do mieszkania w bloku.

Zadajemy tutaj proste i podstawowe pytania dotyczące destylacji.
Cyrograf15
70%
70%
Posty: 336
Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Cyrograf15 » 2017-03-08, 21:41

Miałem kolby stożkowe, stawiałem na średnim lub małym palniku. MUSI BYĆ PODKŁADKA ! Wtedy azbestowa, teraz nie wiem, inaczej kolba pęknie! Nie może stać bezpośrednio na gazie. Do kolby 3 l wlewałem 2,5 l. Dobrze dać kamyczki wrzenne, robiłem je z tłuczonych bezpieczników i/lub porcelanek świec samochodowych :D Takie były czasy :D
Wojtek

laurentp
100%
100%
Posty: 1368
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Post autor: laurentp » 2017-03-08, 21:47

Cyrograf15 pisze:...Nie może stać bezpośrednio na gazie....
Myślałem o zawieszeniu nad płomieniem, tylko na jakiej wysokości (5, 10, 15cm)?
Ja mam kulistą 2l. "Łapę" i wspornik mam.
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować

janik
80%
80%
Posty: 430
Rejestracja: 2014-02-03, 21:52

Post autor: janik » 2017-03-08, 22:16

laurentp pisze:
Cyrograf15 pisze:...No to było szkło, kolby 3 l i 5 l....
Takie pytanka o szkło:
- ile można wlać do kolby 2l? ("wrzennej" - grube szkło),
- na jakim nastawieniu i którego palnika kuchenki domowej to grzać (no i na jakiej wysokości nad płomieniem zawiesić)?

Mam trochę (z 40l..) lekko spleśniałego wina i stąd pomysł na zabawę z pot-stillem.
Widzę, że koledzy są pasjonatami szkiełek z laboratorium, ale nie warto bawić się w te doświadczenia na winie spleśniałym :mrgreen: , lepiej wylej to w kanał bo jak to ktoś powiedział z g..na nie zrobisz kremówki, ale próbować można bo przecież człowiek jest wynalazcą nawet paranoi. :wink:
Ps. Można również próbować w oparciu o 4 punktowy termometr i może zdarzyć się cud. :1st
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez janik, łącznie zmieniany 1 raz.

laurentp
100%
100%
Posty: 1368
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Post autor: laurentp » 2017-03-08, 22:23

janik pisze:...ale nie warto bawić się w te doświadczenia na winie spleśniałym :mrgreen: ,lepiej wylej to w kanał...
Warianty (moje) są 2:
- próba na pot-stillu,
- rektyfikacja, jak się nie uda,

Dodałeś opcję 3 ;p, jakoś najmniej interesującą, ale może (oby nie) finalną...
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować

Cyrograf15
70%
70%
Posty: 336
Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Cyrograf15 » 2017-03-08, 22:45

Różnie bywało, dokąd wino nie jest zoctowane można próbować. Kolby nigdy nie wieszałem, nie mam doświadczenia.
Wojtek

laurentp
100%
100%
Posty: 1368
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Post autor: laurentp » 2017-03-08, 23:02

Taki "proof of concept":
- kolba 15cm nad palnikiem (dużym),
- płomień na "pół gwizdka",
- po 15 min ~1l wody zaczął się gotować, bez protestów ze strony kolby.

Przedestylowałem sobie 0.1l wody :)

Tylko muszę sobie zmienić korek w kolbie na silikonowy, gumowy oddał "aromat" do wody destylowanej :(
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować

laurentp
100%
100%
Posty: 1368
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Post autor: laurentp » 2017-03-09, 00:10

Ja tak poważnie...
Czy działalność (oby) profesjonalna na kolumnie wyklucza ZABAWĘ z pot-stillem?
IMO nie.

Mam choćby do destylacji nalewkę lawendową i anyżkową w ilościach wykluczających użycie kega...
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować

Szlumf
90%
90%
Posty: 629
Rejestracja: 2013-05-24, 00:54
Lokalizacja: mazowieckie

Post autor: Szlumf » 2017-03-09, 00:51

@laurentp.
Spleśniałe wino w ilości 40l przedestylujesz na kolumnie w trybie nieco ulepszonego potstila. Do nalewek to odżałuj 50zł i kup stalowy czajnik. Jak jednak będziesz chciał ryzykować ze szkłem to sypnij na dno "kamienie wrzenne" z potłuczonej ceramiki.

Awatar użytkownika
kmarian
60%
60%
Posty: 242
Rejestracja: 2017-01-27, 21:14
Lokalizacja: Beskid Niski

Post autor: kmarian » 2017-03-09, 10:30

oner pisze:@kmarian, moje zaplanowane pojemności zbiorników to 18- 25l. Ma to być rozrywka, hobby, ...
W moim przypadku 15 litrów i wystarcza. Czasem faktycznie przydałoby się trochę więcej. Poniżej foto mojej "15 CM"

Kolego Cyrograf15, już odpowiadam. Jak widać na obrazku, kolumna ma 2 zawory, na chłodnicę i precyzyjny na skraplacz. Ta krótka spirala skraplacza spokojnie daje radę i można regulować odbiór od "zera". Odbiór ustalam na oko "kapanie/ciurkanie" wg potrzeb. Wina destyluję dość szybko, starając się uzyskać około 85 - 88%. Maksymalnie uzyskałem około 94%, nie czyniłem prób by uzyskać więcej.
Jeszcze muszę zmienić łącze rury z kotłem na SMS. Poza tym, jestem zadowolony. Jeśli robiłbym drugi raz, to zbiornik zrobiłbym Φ30 cm, a nie jak zrobiłem Φ25. :twisted:
Załączniki
CM 15.jpg

Cyrograf15
70%
70%
Posty: 336
Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Cyrograf15 » 2017-03-09, 16:41

Zbiornik mam identyczny, i też myślałem nad średnicą 30 cm ale nie miałem możliwości zrobić wytłoczki górnego dekla tej średnicy. W twoim wygląda na zwijany stożek. Następnie tej samej długości rura z wypełnieniem, tyle że ciut mniejszej średnicy (48 mm). Masz może rysunek głowicy? Wygląda że lepiej działa jak moje zimne palce. Nie widzę u Ciebie termometru w głowicy, czy go nie ma? U mnie przy pilnowaniu temperatury co skutkuje bardzo wolnym odbiorem maksymalnie uzyskałem też 94 %. Próbowałem różne magiczne sztuki i więcej nie potrafię z tego wydusić.
Wojtek

Awatar użytkownika
kmarian
60%
60%
Posty: 242
Rejestracja: 2017-01-27, 21:14
Lokalizacja: Beskid Niski

Post autor: kmarian » 2017-03-09, 19:51

Góra zbiornika, faktycznie stożek, wystarczająco wzmacnia całość.
Jedyny termometr to ten w baniaczku, innego nie stosuję. Głowica - rura Φ 48, długości 12 cm, taką akurat miałem. Wewnątrz spirala z jednego metra rurki Φ 8, zwojów 6 albo 7 (tyle wyszło).Mniej więcej tak wygląda jak na obrazku poniżej. Mogę zrobić foto jak będę czyścił wypełnienie.
Uważam, że około 55 cm wypełnienia ze sprężynek pryzmatycznych (około 15 półek teoretycznych), pozwoli spokojnie uzyskać wyższe stężenie alkoholu.
Załączniki
Głowiczka.jpg

Awatar użytkownika
wiking
100%
100%
Posty: 1419
Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
Lokalizacja: Z międzyświatów

Post autor: wiking » 2017-03-10, 22:16

Taką zabawkę posiadam całą ze szkła, niestety nigdy tego nie używałem wiem, że można do tego zamówić przystawkę LM.
Załączniki
szkiełko.jpg
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte

Awatar użytkownika
kmarian
60%
60%
Posty: 242
Rejestracja: 2017-01-27, 21:14
Lokalizacja: Beskid Niski

Re: Kolumna do mieszkania w bloku.

Post autor: kmarian » 2017-03-23, 20:16

Kolego oner, masz już jakiś zarys co będziesz robił? Pomogliśmy coś, czy tylko namieszaliśmy?
Też mieszkam w blokowisku i każde ciekawe rozwiązanie mnie interesuje. Zdradź na jakie rozwiązanie padło. :twisted:

oner
50%
50%
Posty: 165
Rejestracja: 2008-02-21, 17:31
Lokalizacja: Roztocze

Re: Kolumna do mieszkania w bloku.

Post autor: oner » 2017-03-25, 22:20

Powoli skłaniam się ku kuchence indukcyjnej (kwestia wysokości)+jakiś garnek, na alledrogo jest tego trochę. Mam starą kolumnę z głowicą puszkową, żal mi ją puścić za grosze, więc chyba skończy się na małej przeróbce głowicy i dopasowanie jej do rury o mniejszej średnicy. Większość kuchenek indukcyjnych ma moc 2000W, więc średnicę trzeba będzie jakoś dobrać do tej mocy, ale to będę chciał przedyskutować z kolegą Akas, spawał mi tę głowicę a będzie też wymagała kilku przeróbek.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 15 gości