Przymusowy postój na poziomie 5 blg
A ja bym to zrobił inaczej. Tak jak w przypadku zastojałych nastawów owocowych robię nowy nastaw na świeżych owocach a po paru dniach jak praca wre po trochu dolewam tego który nie wypracował cukru np po 3L dziennie. Jeśli oczywiście masz puste beczki. Lub podziel nastaw na pół, przelej do dwóch beczek, dodaj samej wody w ilości np. połowy pierwotnego nastawu i zobaczymy czy ruszy. Jak ruszą to jeszcze podsyp im proporcjonalnie cukru to będziesz miał dwa nowe nastawy, tylko w tym wypadku mniej cukru bym dał, żeby znów się nie przegrzały. Zrób po prostu fermentacje "odwrotną". Z tego co masz nie zrobisz restartu, za dużo procent. Zacznij od małego nowego nastawu i dolewaj starego.
Ja bym zrobił tak, jak kolega wyżej, tj. podzielić nastaw, dolać wody, cukru i pożywki. Jak nie ruszy, to zaszczepić bayanusami. Aczkolwiek pomysł z nowym nastawem i stopniowym dolewaniem poprzedniego też wydaje się ciekawy. Jednak przy dużych nastawach lepiej używać większych paczek, np. Coobra Mega Pack albo Alcotec Mega Pack - nie nagrzewają się i temperatura nie szaleje jak przy innych drożdżach turbo.
Przygotowałem dwa nastawy (2 x 25l w 30 litrowym zbiorniku typu Petainer) na drożdżach "Spirit Ferm T3" BLG początkowe = 23. Po około 36 godzinach fermentacja niemal całkowicie ustała. W jednym pojemniku BLG = 8, w drugim BLG = 5.Jamnick pisze:Ciekaw jestem, jaki rezultat dałby restart na drożdżach typowo do restartu (np. alcotec restart mogą teoretycznie wskrzesić nastaw zawierający powyżej 7%)
Zakupiłem drożdże "Alcotec re-start" rozpuściłem je w 1 litrze ciepłej (26*C) posłodzonej wody i po upływie jednej godziny sukcesywnie co 30 minut dolewałem niepełną szklankę niedofermentowanego nastawu. Powtórzyłem to jeszcze cztery razy - czyli łącznie dolałem około 1 litra. Po upływie około 1,5 godziny miałem zamiar wlać tak naprędce przygotowaną "Matkę drożdżową" do zbiorników. Zauważyłem jednak, że MD w trzylitrowym słoiku już nie fermentuje i jest prawie KLAROWNA! Cenny czas mijał a ja potrzebowałem surowca do produkcji. W akcie desperacji pojechałem do OBI (była sobota, około godziny 18.oo) i jedyne co udało mi się zakupić do ratowania to były drożdże gorzelnicze Fermiol. Postępowałem niemal identycznie jak w przypadku "Alcotec re-start", ale przerwy pomiędzy dolewkami wynosiły już tylko 15 minut. Podzieliłem to na dwie części i każdą z nich wlałem do zbiorników fermentacyjnych. Nie wiem co z nimi dzieje się dalej, bo musiałem wyjechać. Po powrocie w niedzielę wieczorem sprawdzę i opiszę tutaj...
Niestety, żaden z zastosowanych sposobów nie przyniósł oczekiwanych rezultatów. Co prawda nastawiona MD na drożdżach "Alcotec Re-start" ruszyła po upływie 24 godzin, ale całość nastawu pracowała "na 1/10 gwizdka". BLG w każdym ze zbiorników spadło o 1 wartość i wynosiło odpowiednio 7 i 4BLG. Po puszczeniu tego na rury uzyskałem 5,1 litra 96% - łącznie z podpałką, przedgonem i pogonem. Zaciekawił mnie tylko fakt, że woda odwarowa miała po procesie 10BLG (!?!)
=====================
Pomyłka.
Miałem zamiar napisać o uzyskaniu 5,1 litra - wyszło nie wiedzieć czemu 5,4.
Poprawiłem.
=====================
Pomyłka.
Miałem zamiar napisać o uzyskaniu 5,1 litra - wyszło nie wiedzieć czemu 5,4.
Poprawiłem.
Wylałem i zrobiłem to świadomie. Choć w nieco bardziej sprzyjających okolicznościach pewnie uzupełniłbym cukier i zrobił nowe nastawy. Z różnych przyczyn nie mogłem tego uczynić...drgranatt pisze:jak nie wylałeś wody odwarowej
Aabratek 60,3mm, Kolumna 130cm, sprężynki pryzmatyczne KO, zbiornik 66l, grzałka 2000 + 1000 + 500 W.
- Interceptor
- 50%
- Posty: 181
- Rejestracja: 2016-11-24, 01:10
-
- 70%
- Posty: 336
- Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
- Lokalizacja: Kraków
Re: Przymusowy postój na poziomie 5 blg
Podepnę się pod temat bo chciałbym dowiedzieć sie jak liczycie ilu cukru zostało w zatrzymanym nastawie. Problem u mnie jest taki że zrobiłem nastaw na chyba Cobra 48, z 21L wody i 7kg cukru. Nie zmierzyłem BLG początkowego, ale z uwagi że spieszyło mi się to zagotowałem przy blg = +2 bodajże. Odwar ma teraz BLG=6 i jest tego 27L. Chcę go dorzucic do nowego nastawu i chciałbym wyliczyć ile dosypać curku do tych 27L żeby zachować proporcje 21L wody + 7kg cukru. Myślałem o tym by zbadać BLG na mniejszej próbce takiego nastawu, czyli na 2,1L wody rozpuscić 0,7kg cukru i zbadać BLG. Jeśli wyjdzie mi np. 23blg a zatrzymałem swój nastaw na 2BLG to bym wyliczył z proporcji: 23+2 (to 2BLG to z racji że koniec fermentacji powinien być na minus 2) więc =25BLG powinien mieć nastaw 7kg cukru w 21L wody. Więc 4BLG to nieprzerobiony cukier (2BLG pozostało do przerobienia i kolejne 2 na minusie = 4). Jeśli 25BLG=7KG to 4BLG = 1,1kg cukru pozostało do przerobienia. To jest mój łopatologiczny tok myślenia ale pewnie jest niewłaściwy
Re: Przymusowy postój na poziomie 5 blg
1°Blg to najprościej mówiąc 1% wagowo cukru w całej wadze próbki. Jeżeli więc Blg cukrówki wynosi 22°, oznacza to, że cukru w wodzie jest 22% wagowo. Przykładowo do 1 kg cukru wlewamy 3,5 l wody. Ilość cukru wyniesie więc 1kg w łącznej masie 4,5 kg. Procentową wagową zawartość cukru obliczymy więc prosto 1:4,5x100= 22,22%, co odpowiada 22,22°Blg. Gdy znane jest Blg i masa nastawu, nietrudno obliczyć ilość cukru w nastawie i ilość jaką należy dodać by otrzymać odpowiednie Blg. Z powyższego przykładu wychodzi że cukru zostało 1,6 kg. Dodać więc należy 5,6 kg cukru by Blg wyniosło 22°. (1,6+5,6) : (27+5,6) x 100 = 22% a zatem 22°Blg. Taka jest bowiem optymalna ilość cukru w cukrówce w momencie startu fermentacji. Ujemne Blg bierze się tylko z tego, że część roztworu stanowi już alkohol który ma mniejszą gęstość od wody. Sama woda ma 0°Blg.
Róbmy Swoje
Re: Przymusowy postój na poziomie 5 blg
Ok, tylko że znałem masy nastawu a jedynie ilość, ale widzę że sobie poradziłeś. Dzięki za pomoc. Zapiszę sobie gdzieś te obliczenia na przyszłość. Dodałem na próbę 4kg żeby już pracowało a teraz dodam jeszcze 1.6kg, chociaż jeśli już przerobiło to mógłbym śmiało uzupełnić większą ilością cukru bo na te drożdże można dać 7kg cukru w 21L wody, więc jeśli miałem 27L nastawu w którym jest 1.6kg cukru to samej wody mam tu ok 26L (uwzględniam że 1 kg cukru zajmuje 0,6L, więc 1.6kg = 0,96L) a skoro na 21L wody daje się 7kg cukru to na 26L wody mogę dodać 8,6kg cukru. Dodałem 4kg na początku więc uzupełnię o kolejne 4.6 kg teraz.
Re: Przymusowy postój na poziomie 5 blg
Dla wyliczenia Blg litry nie mają zastosowania. Jeden litr wody to jeden kilogram wody. Jeden kilogram cukru plus jeden kilogram wody to dwa kilogramy cukrówki o Blg 50° i objętości 1,6 litra.
Róbmy Swoje
Re: Przymusowy postój na poziomie 5 blg
Tylko właśnie zastanawia mnie jak obliczyłeś masę mojego nastawu nie znając ile ma cukru? Wiadomo też że objętościowo 1kg cukru zajmuje ok 0,6L, ale to i tak wydaje mi się że nie pomoże ustalić masy nastawu. W powyższym wzorze mój litraż 27L badanego nastawu użyłeś jako masy 27kg ale przecież wiadome jest że 27L czystej wody a 27L nastawu nie będzie ważyć 27kg. Zakładając że jest tam jednak te 1,6kg cukru to zajmuje on pojemność 0,96L więc samej wody pozostaje ok 26L co nam daje: masa wody 26kg + masa cukru 1,6 kg = 27,6 kg a nie 27lg. Zastanawia mnie jak wyliczyłeś to 1.6kg?? No chyba że z góry założyłeś że 27L nastawu zawsze będzie ważyło około 27kg i brałeś pod uwagę że będzie to z błędem. Ale jeśli taki nastaw 27L ma zamiast 1.6kg cukru więcej czyli pełną dawkę np 7kg to masa będzie już znacznie większa niż 27kg bo aż 29,8kg wtedy by miał.
Re: Przymusowy postój na poziomie 5 blg
Może lektura tego tematu coś rozjaśni? viewtopic.php?f=24&t=5962&start=15
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 7 gości