Bimber z kukurydzy
Bimber z kukurydzy
Witam, do beczki 60l wsypałem ok 15kg śruty kukurydzianej, 12kg rozpuszczonego cukru i całość zalałem wodą do ok 90% objętości. Drożdże jakie użyłem to WHISKY ALCOTEC które są na 25- 30 l. Moje pytanie to czy te drożdże wystarczą na taką ilość zacieru? I co można ewentualnie dodać, poprawić. Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Re: bimber z kukurydzy
To zacier typu wino ryżowe. Kukurydzę dałeś tylko dla aromatu ale nic nie zatarłeś, cukier masz nie ze skrobii ale z buraka. Drożdże raczej go zjedzą.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo
M. Sandemo
Re: Bimber z kukurydzy
To nie zacier, to nastaw. Jak dla mnie to zmarnowana kukurydza. Co poprawić - następnym razem zatrzeć kukurydzę enzymami lub słodem.
Re: Bimber z kukurydzy
Czyli nic z tego nie będzie?
Re: Bimber z kukurydzy
Nie no, bez paniki. Jakiś napitek z tego wyjdzie.
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Re: Bimber z kukurydzy
Zastanawiam się po co do tych drożdży dodawany jest enzym scukrzający? Powinien trochę zadziałać, ale kukurydza powinna być wcześniej skleikowana.
Lares - nie mogłeś się wcześniej zapytać co i jak?
Lares - nie mogłeś się wcześniej zapytać co i jak?
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
Re: Bimber z kukurydzy
Już się trochę dokształciłem odnosnie zacierów ze zbóż dzieki temu forum,trochę szkoda mi tej kukurydzy i cukru ale cóż człowiek uczy sie na błedach, byle by wyszło coś z procentem po czy nie zdechne na drugi dzień hehe to będzie dobrze
Re: Bimber z kukurydzy
Poczytaj trochę na sąsiednim forum na temat: "Łatwy kwaśny zacier wujka Jessie"
http://alkohole-domowe.com/forum/post966.html#p966
http://alkohole-domowe.com/forum/post966.html#p966
Aabratek 60,3mm, Kolumna 130cm, sprężynki pryzmatyczne KO, zbiornik 66l, grzałka 2000 + 1000 + 500 W.
Re: Bimber z kukurydzy
Należy jednak pamiętać, że wyżej wymieniony jest nastawem a nie zacierem. Tam spirytus pochodzi od cukru, nie zaś od scukrzonej skrobi. Kukurydza stanowi tylko dodatek smakowy.
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Bimber z kukurydzy
Wręcz przeciwnie. Wyjdzie Ci bardzo dobry destylat. Poczytaj za radą Kolegi imar42 podany wątek (przynajmniej pierwszych 50 postów i ostatnich tyleż). Trochę za dużo drożdży dałeś, ale to szkodzić nie powinno. Wykorzystując dunder za radą Kolegi Juliusza i zgodnie z przepisem z powyższego wątku, uzyskasz namiastkę pysznej "Łysky". Pisze powyższe bo robiłem i wiem.
Re: Bimber z kukurydzy
A potem może spróbować zatrzeć pozostałą śrutę
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo
M. Sandemo
Re: Bimber z kukurydzy
Popieram. Resztę śruty zatrzeć.
Re: Bimber z kukurydzy
Kiedyś takie coś zrobiłem i mi nie podeszło na czysto. Do takiego bimbru dodałem śliwek suszonych i jakoś się to wypiło, ale na kolana nie powalało.
OLO 69
-
- 10%
- Posty: 12
- Rejestracja: 2019-04-03, 10:01
Re: Bimber z kukurydzy
Tu masz link do zacieru zbożoweg, wszystko dobrze wytłumaczone https://youtu.be/tN61g4GCmKM lub ten też na temat https://youtu.be/hyaV-QdE8yQ
Re: Bimber z kukurydzy
Kolego poczytaj o zacieraniu kukurydzy, łatwiej idzie z mąką kukurydzianą lub kaszką kukurydzianą, no i ja się pytam po co ten cukier tfuuuuu cukier buraczany to złoooooo enzym scukrzający w tych drożdżach to w moim mniemaniu taki chwyt marketingowy, przy tak niskich temperaturach prędzej drożdże zdechną, niż enzym scukrzy skrobię w śrucie kukurydzianej, gdyby to jeszcze była mąka to byłbym w stanie uwierzyć że coś tam może pomóc ale śruty nie ruszy.
pozdrawiam
Okti
pozdrawiam
Okti
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 59 gości