Wino z wiśni
Re: Wino z wiśni
Ja wiśnie nastawiłem w beczce na Kirsch. Same wiśnie + 1kg cukru/10 kg owoców i drożdże turbo fruit. Fermentują już drugi tydzień. Jak skończą to pulpa pójdzie na rury i do leżakowania.
Róbmy Swoje
Re: Wino z wiśni
Może się przydać. Sadownicy zapraszają.
http://www.sadyogrody.pl/z_innej_skrzyn ... 14413.html
http://www.sadyogrody.pl/z_innej_skrzyn ... 14413.html
Re: Wino z wiśni
Co do cen, sąsiad był dzisiaj (środa) na targu "chłopskim" w miejscowości Jadów (Mazowieckie) i wiśnie były po 2.50zł/kg. Podobno 3 samochody z nimi stały. Może producenci sami przyjechali?
Żebym miał zamrażarkę jak w sklepie to bym wziął ze 100kg
W lokalnym warzywniaku jak i "przy szosie" były po 5zł/kg.
Żebym miał zamrażarkę jak w sklepie to bym wziął ze 100kg
W lokalnym warzywniaku jak i "przy szosie" były po 5zł/kg.
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować
Re: Wino z wiśni
Cóż, o smakach i gustach się nie dyskutuje na tym forum. Wyślij jedno ze swoich, tak robionych win, na przykład tu , a będziesz wiedział w którym miejscu jesteś.
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
Re: Wino z wiśni
Zbynku napisz gdzie błąd robi, bo kolega jest przekonany, że tobie o sam cukier chodzi, a nie o stosunek soku do wody, a raczej wiśni z drugiego tłoczenia z wodą. Ja od czasów kiedy wszedłem na forum fermentów owocowych do picia nie robiłem i musiał bym książkę otworzyć.
Re: Wino z wiśni
Pierwszy raz nastawiłem wiśnie na coś ala Kirshwasser. 60 kg wiśni w całości z pestkami, 5 kg cukru, wiertareczka z mieszadłem na niskich obrotach. Dodałem bayanusy (takie akurat miałem). Po 3 tygodniach (wczoraj) blg zeszło do -1. Przecisnąłem przez prasę z workiem filtracyjnym; zostały pestki i trochę szlamu. Po wyklarowaniu wlałem do kega ok. 46l. Jutro będę koncertować.
Zastanawiam się w jakie % na wyjściu celować, żeby w destylacie został smak wiśni?
Zastanawiam się w jakie % na wyjściu celować, żeby w destylacie został smak wiśni?
Re: Wino z wiśni
Procenty powinny zawierać się w przedziale 45 do 60%. Ja destylowałem wszystko wraz z pestkami. Aromat wyszedł wyśmienity.
Róbmy Swoje
Re: Wino z wiśni
To dosyć nisko... nie będzie to zbyt zanieczyszczone? Myślałem coś w okolicach 70-73% ale boję się, utraty smaku...
Re: Wino z wiśni
Właśnie, właśnie. Im wyższy procent, tym mniej aromatu i smaku. Ja ciągnąłem do 40%, resztę potraktowałem jako pogon. Dobrze też Kirschwasser poddać leżakowaniu na dwa lata.
Róbmy Swoje
Re: Wino z wiśni
Próbuj i łap oddzielnie to co leci. Ja nie schodzę poniżej 50%
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 23 gości