Wirtualny toast VII

Wolna strefa o wszystkim i o niczym
kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Wirtualny toast VII

Post autor: kwik44 » 2018-07-23, 22:13

Ja mam problem z tymi whisky po sherry. Jakiej bym nie kupił denerwuje mnie w nich świeża dębina. Nawet w tych co mają 18 i więcej lat. Rodzynki rodzynkami, to jest, ale dębina twarz mi krzywi... Co gorsze kiedyś nalałem 4: 12, 15, 18 i 21 lat. Zabijcie, gdyby nie kolor nie powiedziałbym, żeby się wiele różniły.

Dobra, dość marudzenia. Świeżą, głęboko puszczoną, czereśnią z kamionki by Jehn. Dobrze, że m-kamionki już są to reszta dojrzewa w nich :mrgreen: Czas na morele :cheers

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: Wirtualny toast VII

Post autor: kowal » 2018-07-24, 22:33

@Magas
Dzięki za precyzyjny opis.
@Kwik
Nie mam takiego doświadczenia, ale może posmak młodej dębiny wynika z faktu, iż beczki po sherry są po prostu "produkowane" - oryginalne ponoć służą dożywotnio, chyba, że leżakownia padnie, albo beczka zepsuje się doszczętnie i wtedy zdatne klepki z niej idą na beki do łychy...

A tymczasem białym Duchem Winogron od śp. kolegi Franty :cheers Niech żyje pamięć o nim!
Kuję żelazo, póki gorące :-)

euphorbia1
60%
60%
Posty: 224
Rejestracja: 2014-02-05, 21:07

Re: Wirtualny toast VII

Post autor: euphorbia1 » 2018-07-24, 22:48

Jeżeli w antyku/np.komodzie /brakuje małego elementu i go dokładamy dalej jest to antyk:po renowacji. Jeżeli mamy tylko ten mały element i resztę dorabiamy, co uzyskujemy?? uzyskujemy np bęczkę po sherry z jedną oryginalną klepką

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Wirtualny toast VII

Post autor: magas » 2018-07-24, 22:49

Ja nie czuję tego, sherrówki zawsze zachwycają tych co zaczynają przygodę z próbowaniem szkockich słodowych, po czasie na pewnym poziomie cenowym, ten wspólny smak zaczyna być nudny, oczywiście nie wszystkie destylarnie, ale zdarza się, że mamy przez kilka dni próbki po sherry i one są nudne, nie że coś mi przeszkadza, nie zaskakuje mnie, to jest teraz dla mnie wada gdy kupuję tak małe próbki. Mam już jakby swoich ulubionych kolegów co rozlewają coś nowego, bo u nich na 5 próbek 2 potrafią mnie na maxa zaskoczyć, a nie są to jakieś pozycje za 500 funtów, tylko takie średnie ceny, a mam kilku co czy rozlewają drogie, czy tanie to ja już nie wchodzę, bo nudą wieje.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Wirtualny toast VII

Post autor: Citizen Kane » 2018-07-25, 00:23

Wasze zdrówko!

:beer

Piwo zacne, choć goryczka mogłaby być nieco większa...
Załączniki
IMG_20180724_202048-585x1040.jpg

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: Wirtualny toast VII

Post autor: kowal » 2018-08-02, 21:40

Zdrówko hiszpańskim różowym winkiem - ZIMNYM :cheers
Rytm życia chyba śródziemnomorski trzeba zastosować; rano i wieczorem żyć, a w dzień, gdy żar żyć nie daje, uprawiać sjestę... u nas przy murze od północnej strony domu termometr pokazał 34,5stC !!!
Kuję żelazo, póki gorące :-)

Awatar użytkownika
ogurek
70%
70%
Posty: 326
Rejestracja: 2009-10-03, 20:05
Lokalizacja: wlkp

Re: Wirtualny toast VII

Post autor: ogurek » 2018-08-02, 22:03

Rumuńskim czerwonym :cheers
„Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.” T. Pratchett

kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Wirtualny toast VII

Post autor: kwik44 » 2018-08-03, 22:18

Piwem własnym :beer Należy mi się: zatarłem 3x15kg słodu własnego na łysą ;) Zdrówko!

Awatar użytkownika
mlody
101%
101%
Posty: 1019
Rejestracja: 2008-06-25, 13:46
Lokalizacja: SOSNOWIEC

Re: Wirtualny toast VII

Post autor: mlody » 2018-08-03, 22:27

Cześć dziś gruszek i mirabelek nachatrałem także za swoje zdrowie, legjona zbożową czystą.

Zdrowie.
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Re: Wirtualny toast VII

Post autor: kowal » 2018-08-08, 22:27

Zdrówko Forumowiczów żubróweczką z lodem na destylacie jabłkowym :P
Kuję żelazo, póki gorące :-)

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1261
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: Wirtualny toast VII

Post autor: wawaldek11 » 2018-08-08, 23:35

To jest dobra myśl - żubrówka na jabłuszku :oki
Zdrowie wszystkich śliwką z mirindą - na takie upały akurat :cheers
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Wirtualny toast VII

Post autor: Citizen Kane » 2018-08-12, 22:01

:beer


Takim oto wynalazkiem od Kormorana:
Załączniki
beer.jpg

kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Wirtualny toast VII

Post autor: kwik44 » 2018-08-12, 22:07

A to ja dołączę własnym polskim ale ;)

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Wirtualny toast VII

Post autor: magas » 2018-08-12, 23:01

Zdrówko forumowiczów burbonem nie powiem od kogo, wcale nie ma desek, zaczyna się fajnie układać kukurydzianka z dębem, nie wiem co to za beczka, ale spasowała się z kukurydzą, nie wiem na ile kiszonkowata była świeża kukurydza, a moim zdaniem będzie szło ku lepszemu, zostaw nic z tym nie rób. Nastawiłem się, że spróbuję troszkę by nie wylewać, ale wypiłem wszystko, a przygotowaną miałem resztę tego https://www.whiskybase.com/whiskies/whi ... gbank-1996 , ale zostawię na jutro.

kwik44
100%
100%
Posty: 1567
Rejestracja: 2013-09-07, 19:30

Re: Wirtualny toast VII

Post autor: kwik44 » 2018-08-15, 21:40

Trzeba zacząć wreszcie spijać te dymne łyse... No to Kilchoman 2010 - The Trilogy. Dziwna ta łysa. Wącham: hmm dymna ale delikatna. Próbuję: dymu w bród, ostry, taki jak ze świeżo wędzonego torfem słodu. Mocno spirytusowa, tak aż za bardzo. Po dodaniu odrobiny wody dym trochę odpuszcza ale za to pojawiają się mokre szmaty? Takie przepalone i słone? ;) Finisz delikatniejszy, długi, jakby coś słodkiego lekko było gdzieś między dymem a tymi szmatami? I posmak dymu zostaje, lekki, długi, jak by człowiek wyszedł tyle co z głównego strumienia dymu ogniska ale ciągle coś wisi w powietrzu ;) Dym zupełnie inny niż w Uigeadail, gdzie dopiero po czasie zaczął dawać czadu. Taki suchy, bez posmaków Islay. Pierwszy raz taką łysą piłem. Są jeszcze jakieś inne smaki, ale nie umiem ich rozróżnić... :(

Ale co tam Zdrowie Wszystkich!

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 10 gości