Witam, za niedługo chcę wypsocić na aabratku śliwowicę. Trzymam się przepisu i składników więc nastaw powinien być ok.
Nie wiem tylko jak to przedestylować. Na pewno usunę kolumnę ( katalizator miedziany i na to głowica). Trzeba to przepuszczać dwa razy? Wiem że musi być wyższa temperatura. Proszę o rady bardziej doświadczonych
Śliwowica na aabratku
Re: Śliwowica na aabratku
Przepraszam za nazewnictwo. Chcę zrobić śliwowicę i proszę o pomoc
Re: Śliwowica na aabratku
Poczytaj wątki o śliwowicy, jabłkach czy whisky. Ja robię na kolumnie 60cm, za pierwszym razem po krótkiej stabilizacji odbieram powoli ok 100ml przedgonów i gotuje do końca (mojej cierpliwości lub wolnego czasu ). Za drugim razem sprzęt ten sam, z tym że pełna stabilizacja i cięcie, odbiór do ok 60%. Na koniec jeszcze raz stabilizacja, odbiór reszty alkoholu na spirytus (do ponownego gotowania).
„Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.” T. Pratchett
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości