Śliwowica na aabratku

Zadajemy tutaj proste i podstawowe pytania dotyczące destylacji.
furmann
30%
30%
Posty: 40
Rejestracja: 2017-04-01, 06:59

Śliwowica na aabratku

Post autor: furmann » 2018-09-10, 08:04

Witam, za niedługo chcę wypsocić na aabratku śliwowicę. Trzymam się przepisu i składników więc nastaw powinien być ok.
Nie wiem tylko jak to przedestylować. Na pewno usunę kolumnę ( katalizator miedziany i na to głowica). Trzeba to przepuszczać dwa razy? Wiem że musi być wyższa temperatura. Proszę o rady bardziej doświadczonych

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Śliwowica na aabratku

Post autor: terni » 2018-09-10, 08:12

Zajrzyj na czarne. Tam psocą psotniki jedne.
Róbmy Swoje

furmann
30%
30%
Posty: 40
Rejestracja: 2017-04-01, 06:59

Re: Śliwowica na aabratku

Post autor: furmann » 2018-09-10, 10:05

Przepraszam za nazewnictwo. Chcę zrobić śliwowicę i proszę o pomoc

Awatar użytkownika
ogurek
70%
70%
Posty: 326
Rejestracja: 2009-10-03, 20:05
Lokalizacja: wlkp

Re: Śliwowica na aabratku

Post autor: ogurek » 2018-09-10, 10:48

Poczytaj wątki o śliwowicy, jabłkach czy whisky. Ja robię na kolumnie 60cm, za pierwszym razem po krótkiej stabilizacji odbieram powoli ok 100ml przedgonów i gotuje do końca (mojej cierpliwości lub wolnego czasu ;)). Za drugim razem sprzęt ten sam, z tym że pełna stabilizacja i cięcie, odbiór do ok 60%. Na koniec jeszcze raz stabilizacja, odbiór reszty alkoholu na spirytus (do ponownego gotowania).
„Żeby odpędzić złe sny, pociągnęła solidny łyk z butelki pachnącej jabłkami i radosną śmiercią mózgu.” T. Pratchett

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości