Refraktometr, a spławik - pytanie
-
- 20%
- Posty: 25
- Rejestracja: 2020-07-05, 11:19
Refraktometr, a spławik - pytanie
Dzień dobry
Podobno nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi, a zatem zaryzykuję i spytam:
Nastaw owocowy, przefiltrowany, połowa fermentacji , refraktometr pokazuje 20 w skali Brix (czyli Blg bo to ten sam przelicznik), spławik pokazuje 8 Blg.
Kto ma jakiś pomysł, bez uszczypliwości, jak to zinterpretować? Ile jeszcze cukru jest?
p.s. Na początku nie mierzyłem cukru (umknęło mi). Alkoholomierz (spławik) pokazuje zero, ale wiem, że wynik jest zafałszowany poprzez sam nastaw i tak się nie mierzy.
pozdrawiam gorąco
Podobno nie ma głupich pytań, są tylko głupie odpowiedzi, a zatem zaryzykuję i spytam:
Nastaw owocowy, przefiltrowany, połowa fermentacji , refraktometr pokazuje 20 w skali Brix (czyli Blg bo to ten sam przelicznik), spławik pokazuje 8 Blg.
Kto ma jakiś pomysł, bez uszczypliwości, jak to zinterpretować? Ile jeszcze cukru jest?
p.s. Na początku nie mierzyłem cukru (umknęło mi). Alkoholomierz (spławik) pokazuje zero, ale wiem, że wynik jest zafałszowany poprzez sam nastaw i tak się nie mierzy.
pozdrawiam gorąco
Re: refraktometr, a spławik - pytanie
Bliższy prawdzie jest pomiar spławikiem. Bez Blg/Bx początkowego nie podejmuję się oceny ile jest jeszcze cukru.Czekaj, aż przestanie się zmieniać.
Re: refraktometr, a spławik - pytanie
Cześć, pomiar refraktometrem cieczy zawierającej alkohol wymaga korekty. Spławik pokazuje prawie prawidłowo. Pzdr.
"Teoretycznie, nie ma różnicy pomiędzy teorią a praktyką, w praktyce jest". Y.B.
-
- 20%
- Posty: 25
- Rejestracja: 2020-07-05, 11:19
Re: refraktometr, a spławik - pytanie
Wielkie dzięki, trochę mi to rozjaśniło temat, aczkolwiek spławik też może mieć zafałszowany wynik z powodu pewnej ilości alkoholu w cieczy.
Re: refraktometr, a spławik - pytanie
Są przeliczniki do refraktometrów, warunek jest taki że trzeba znać poziom Brix początkowy.
Więc zawsze mierz na początku.
Więc zawsze mierz na początku.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo
Re: Refraktometr, a spławik - pytanie
Jan Cieślak w swojej książce podaje uproszczoną tabelę korekty wyniku pomiaru blg w zależności od orientacyjnego stężenia alkoholu.
I tak:
8-10% dodać 3 do wyniku blg
10-12% dodać 3,5 do wyniku blg
12-14% dodać 4 do wyniku blg
14-16% dodać 4,5 do wyniku blg
I tak:
8-10% dodać 3 do wyniku blg
10-12% dodać 3,5 do wyniku blg
12-14% dodać 4 do wyniku blg
14-16% dodać 4,5 do wyniku blg
Kuję żelazo, póki gorące
-
- 20%
- Posty: 25
- Rejestracja: 2020-07-05, 11:19
Re: Refraktometr, a spławik - pytanie
Tak, tylko że mój spławik od alko pokazuje ZERO, a jest już połowa fermentacji. To chyba efekt zbyt gęstego nastawu (nie ma już resztek owoców ale jest sporo mułu).
Re: Refraktometr, a spławik - pytanie
Spławikowe do mierzenia alkoholu nie zmierzysz cukru i alkoholu w nastawie /zacierze . Cukier tylko cukromierzem refrektometrem, a alkohol jak się nie mylę można teoretycznie obliczyć z początkowych i końcowy wartości Blg.
Re: Refraktometr, a spławik - pytanie
Mając odsączony zacier/nastaw można zmierzyć "teoretyczne BLG". Wystarczy do tego celu położyć sitko na wierz nastawu i tam zbierze się już ciecz do zmierzenia. Ważne jest tylko...
... By znać początkowe BLG i "funkcje" opisującą ilość alkoholu od BLG. De facto chodzi o to, że (dla przykładu) "zjedzenie" 1kg cukru przez drożdże wytwarza 0,55L spirytusu. Znając gęstości wody, cukru oraz alkoholu można stworzyć arkusz przeliczający w miarę dokładnie ile jest cukru, a ile alkoholu w nastawie w każdym momencie fermentacji.
Dlatego w nastawie z samego cukru i wody (łącznie 25L i w tym 6kg cukru) przyjmuje się, że jeśli nastaw będzie miał -4 do -5BLG (co poniekąd jest absurdem, bo mamy ujemną ilość cukru w nastawie) oznacza, że calutki cukier został przerobiony
"Kto żyje w Polsce, ten w cyrku się nie śmieje"
-
- 20%
- Posty: 25
- Rejestracja: 2020-07-05, 11:19
Re: Refraktometr, a spławik - pytanie
no nie bardzo chyba - mój refraktometr pokazuje 22 blg, a fermentacja trwa już 3 tygodnie i wali w całym garażu typowym pięknym aromatem
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości