Temperatura wrzenia
Temperatura wrzenia
Witam wszystkich!!!!
Jak widzicie jestem nowy i nie doswiadczony, dlatego terz mam pytanie co do miejsca zamontowania termometru. Mówi się że najlepsza tempetura wrzenia zacieru jest ok.75stopni, ale w jakim miejscu usytuować termometr. wydaje mi się że chyba u dołu pojemnika z zacierem. Myśl tę uzasadniam tym i jest to najbardziej wiarygodna temperatura . Proszę o jakie kolwiek propozycje
Jak widzicie jestem nowy i nie doswiadczony, dlatego terz mam pytanie co do miejsca zamontowania termometru. Mówi się że najlepsza tempetura wrzenia zacieru jest ok.75stopni, ale w jakim miejscu usytuować termometr. wydaje mi się że chyba u dołu pojemnika z zacierem. Myśl tę uzasadniam tym i jest to najbardziej wiarygodna temperatura . Proszę o jakie kolwiek propozycje
Re: temperatura wrzenia
to nie tak, musisz koniecznie o tym poczytaćsemi pisze:...Mówi się że najlepsza tempetura wrzenia zacieru jest ok.75stopni...
temperatura wrzenia zacieru zależna jest od ilości w nim alkoholu , było kilka razy to poruszane zerknij choćby tu : http://bimber.ovh.org/phpBB/viewtopic.php?p=1585#1585
albo tu : http://bimber.ovh.org/phpBB/viewtopic.php?p=1348#1348
i wzrasta wraz z jego ubywaniem aż do 100st.
natomiast temperatura wrzenia etanolu to 78,3 i ta jest stała ale na szczycie kolumny (lub ogólnie przed chłodnicą)
najlepiej kontrolować środek płynu
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !
Re: temperatura wrzenia
Nie rozumem twojego zamysłuw cytowanych słowach. może chodzi o środek przepływu par u szczytu kolumny?AAbratek pisze: najlepiej kontrolować środek płynu
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Re: temperatura wrzenia
A nie przypadkiem o środek KEGa...Tofi pisze:może chodzi o środek przepływu par u szczytu kolumny?
no tak... nie wyraziłem się dosć jasno - ale to ze względu na wczorajszą "pomroczność jasną"
kontrola temperatury par w kolumnie - jak pisze Tofi
jeśli chodzi o kontrolę temperatury cieczy w kegu, to najlepiej kontrolować ten płyn w 2/3 wysokości
no... to teraz chyba już lepiej
kontrola temperatury par w kolumnie - jak pisze Tofi
jeśli chodzi o kontrolę temperatury cieczy w kegu, to najlepiej kontrolować ten płyn w 2/3 wysokości
no... to teraz chyba już lepiej
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Ogólnie, związki chemiczne zwane przedgonem (w tym osławiona przyczyna ślepoty - metanol)
http://bimber.ovh.org/przemyslowo3.html Tabela XIX-3 Produkty uboczne fermentacji alkoholowej znajdujące się w spirytusie surowym
http://bimber.ovh.org/przemyslowo3.html Tabela XIX-3 Produkty uboczne fermentacji alkoholowej znajdujące się w spirytusie surowym
Jak mozna odtrzymany spirytus oczyscic do czystego etanolu?
Czy czyscil ktos spirytus gopsem metoda
/Semihydrat jest solą trwałą, gdyż wodę krystalizacyjną zaczyna tracić dopiero w temp. ok. 110°C. Pary spirytusu surowego są przepuszczane w przeciwprądzie przez drobno zmielony gips i w czasie krótkiego czasu zetknięcia tracą całkowicie wodę. Proces prowadzi się tak, aby nie dopuścić do utworzenia się soli bardziej uwodnionej niż semihydrat, npj CaSO4H2O, gdyż wtedy masa szybko twardnieje. Semihydrat nie zmienia swej struktury fizycznej i po ogrzaniu go za pomocą gorącego powietrza do temp. 175-185°C traci wodę i może być znów użyty do odwadniania spirytusu./
W jaki sposob nie dopuszczac aby sie utworzyly sole w polaczeniu gipsu ze spirytusem?
Czy czyscil ktos spirytus gopsem metoda
/Semihydrat jest solą trwałą, gdyż wodę krystalizacyjną zaczyna tracić dopiero w temp. ok. 110°C. Pary spirytusu surowego są przepuszczane w przeciwprądzie przez drobno zmielony gips i w czasie krótkiego czasu zetknięcia tracą całkowicie wodę. Proces prowadzi się tak, aby nie dopuścić do utworzenia się soli bardziej uwodnionej niż semihydrat, npj CaSO4H2O, gdyż wtedy masa szybko twardnieje. Semihydrat nie zmienia swej struktury fizycznej i po ogrzaniu go za pomocą gorącego powietrza do temp. 175-185°C traci wodę i może być znów użyty do odwadniania spirytusu./
W jaki sposob nie dopuszczac aby sie utworzyly sole w polaczeniu gipsu ze spirytusem?
@genesis72
Najpierw destylacja/rektyfikacja do uzyskania ok. 96% (azeotrop woda etanol) a później chemicznie benzenem i uzyskasz wtedy 99,8%. Było to opiswane gdzieś, przy jakiejś okazji na forum, jednak jeżeli nie używaż etanolu do mieszania z innymi związkami to nie ma sensu, ponieważ po odwodnieniu etanol zacznie wyciągać wilgoć z powietrza - będzie dążyć do azeotropu.
Najpierw destylacja/rektyfikacja do uzyskania ok. 96% (azeotrop woda etanol) a później chemicznie benzenem i uzyskasz wtedy 99,8%. Było to opiswane gdzieś, przy jakiejś okazji na forum, jednak jeżeli nie używaż etanolu do mieszania z innymi związkami to nie ma sensu, ponieważ po odwodnieniu etanol zacznie wyciągać wilgoć z powietrza - będzie dążyć do azeotropu.
Witam
Panowie mam takie pytanie, podczas destylacji pierwszy odciek zawsze u mnie ma zapach podobny do acetonu, pachnie podobnie jak zmywacz do paznokci, czy ktoś z was ma tak samo ? czy są to acetale? jesli tak to dziwne bo ich temp wrzenia to ok. 103 st., więc skąd one biorą sie w pierwszej frakcji ??
pzdr tomek
Panowie mam takie pytanie, podczas destylacji pierwszy odciek zawsze u mnie ma zapach podobny do acetonu, pachnie podobnie jak zmywacz do paznokci, czy ktoś z was ma tak samo ? czy są to acetale? jesli tak to dziwne bo ich temp wrzenia to ok. 103 st., więc skąd one biorą sie w pierwszej frakcji ??
pzdr tomek
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Z dużą dozą prawdopodobieństwa można przyjąć, że wszyscy tak mają.miki pisze:pierwszy odciek zawsze u mnie ma zapach podobny do acetonu, pachnie podobnie jak zmywacz do paznokci, czy ktoś z was ma tak samo ?
Destylacja spirytusu to dość złożony proces. Szereg związków występujacych w mieszaninie, ich wzajemny stosunek i oddziaływanie sprawia, że mogą parować w temperaturach innych niż mogłoby się wydawać.miki pisze:ich temp wrzenia to ok. 103 st., więc skąd one biorą sie w pierwszej frakcji ??
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 92 gości