Możesz podać jakie to związki?miki pisze:wraz z podwyzszeniem mocy spirytusu lotność jednych zanieczyszczen sie... ...zwiększa
Temperatura wrzenia
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
A wszystko jest opisane przecież tutaj http://republika.pl/moonshine_still/prz ... ktyfikacji
Jakie to związki? juz pisze
przy wysokiej mocy spirytusu powyzej 42% alkohol amylowy wystepuje w formie niedogonu, gdy natomiast znajduje sie w roztworze o mocy ponizej 45% jest bardziej lotny niz alk. etylowy i ma postac przedgonu.
Aldehyd octowy, octan metylu, mrówczan etylu i octan etylu przy kazdym stęzeniu roztworu mają współczynniki rektyfikacji większew niz 1 i zawsze zostają przedgonami.
Izowalerianian izoamylu prz stężeniu roztworu 60% zmienia swój charakter z przedgonu na niedogon, octan izoamylu przy 68 %, izomaślan etylu przy 92 %. W oleju fuzlowym najwięcej mamy alk. amylowego więc zaleznie od mocy rektyfikowanego spirytusu mozemy okreslic czy chcemy go odebrac jako przedgon czy zostawiamy go w wywarze jako niedogon.
przy wysokiej mocy spirytusu powyzej 42% alkohol amylowy wystepuje w formie niedogonu, gdy natomiast znajduje sie w roztworze o mocy ponizej 45% jest bardziej lotny niz alk. etylowy i ma postac przedgonu.
Aldehyd octowy, octan metylu, mrówczan etylu i octan etylu przy kazdym stęzeniu roztworu mają współczynniki rektyfikacji większew niz 1 i zawsze zostają przedgonami.
Izowalerianian izoamylu prz stężeniu roztworu 60% zmienia swój charakter z przedgonu na niedogon, octan izoamylu przy 68 %, izomaślan etylu przy 92 %. W oleju fuzlowym najwięcej mamy alk. amylowego więc zaleznie od mocy rektyfikowanego spirytusu mozemy okreslic czy chcemy go odebrac jako przedgon czy zostawiamy go w wywarze jako niedogon.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Dobrze mieć pod ręką taką tabele
ALK W CIECZY TEMP. WRZENIA ALK W PARZE WZMOCNIENIE
1 99 9,9 9,9
2 98,2 17,7 8,85
3 97,4 25,3 8,43
4 96,6 31,4 7,85
5 95,9 35,8 7,16
6 95,2 39,1 6,51
7 94,5 42,7 6,10
8 93,9 45,6 5,70
9 93,3 48,5 5,39
10 92,6 51,0 5,10
11 92,1 53,6 4,87
12 91,5 55,9 4,66
13 91,1 57,6 4,43
14 90,6 59,9 4,28
15 90,2 61,6 4,11
20 88,3 66,3 3,31
30 85,7 69,3 2,31
40 84,1 72,0 1,8
50 82,8 75,0 1,50
55 82,3 76,6 1,39
60 81,8 78,2 1,30
65 81,2 80,0 1,23
70 80,8 81,9 1,17
75 80,4 84,2 1,12
80 79,9 86,5 1,08
85 79,5 89,1 1,05
90 79,0 91,8 1,02
91 78,8 92,6 1,018
92 78,6 93,3 1,014
93 78,5 93,8 1,009
94 78,4 94,5 1,005
95 78,3 95,4 1,004
96 78,2 96,2 1,002
97 78,2 97,1 1,001
97,2 78,17 97,2 1
e do bani to wyszło, załączam plik
ALK W CIECZY TEMP. WRZENIA ALK W PARZE WZMOCNIENIE
1 99 9,9 9,9
2 98,2 17,7 8,85
3 97,4 25,3 8,43
4 96,6 31,4 7,85
5 95,9 35,8 7,16
6 95,2 39,1 6,51
7 94,5 42,7 6,10
8 93,9 45,6 5,70
9 93,3 48,5 5,39
10 92,6 51,0 5,10
11 92,1 53,6 4,87
12 91,5 55,9 4,66
13 91,1 57,6 4,43
14 90,6 59,9 4,28
15 90,2 61,6 4,11
20 88,3 66,3 3,31
30 85,7 69,3 2,31
40 84,1 72,0 1,8
50 82,8 75,0 1,50
55 82,3 76,6 1,39
60 81,8 78,2 1,30
65 81,2 80,0 1,23
70 80,8 81,9 1,17
75 80,4 84,2 1,12
80 79,9 86,5 1,08
85 79,5 89,1 1,05
90 79,0 91,8 1,02
91 78,8 92,6 1,018
92 78,6 93,3 1,014
93 78,5 93,8 1,009
94 78,4 94,5 1,005
95 78,3 95,4 1,004
96 78,2 96,2 1,002
97 78,2 97,1 1,001
97,2 78,17 97,2 1
e do bani to wyszło, załączam plik
- Załączniki
-
- ALK W CIECZ.doc
- (31.5 KiB) Pobrany 1406 razy
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam
- zbynek, pozdrawiam
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5060
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Use tag 'Code' Lukezbynekkk pisze:e do bani to wyszło
Kod: Zaznacz cały
ALK W CIECZY TEMP. WRZENIA ALK W PARZE WZMOCNIENIE
1 99 9,9 9,9
2 98,2 17,7 8,85
3 97,4 25,3 8,43
4 96,6 31,4 7,85
5 95,9 35,8 7,16
6 95,2 39,1 6,51
7 94,5 42,7 6,10
8 93,9 45,6 5,70
9 93,3 48,5 5,39
10 92,6 51,0 5,10
11 92,1 53,6 4,87
12 91,5 55,9 4,66
13 91,1 57,6 4,43
14 90,6 59,9 4,28
15 90,2 61,6 4,11
20 88,3 66,3 3,31
30 85,7 69,3 2,31
40 84,1 72,0 1,8
50 82,8 75,0 1,50
55 82,3 76,6 1,39
60 81,8 78,2 1,30
65 81,2 80,0 1,23
70 80,8 81,9 1,17
75 80,4 84,2 1,12
80 79,9 86,5 1,08
85 79,5 89,1 1,05
90 79,0 91,8 1,02
91 78,8 92,6 1,018
92 78,6 93,3 1,014
93 78,5 93,8 1,009
94 78,4 94,5 1,005
95 78,3 95,4 1,004
96 78,2 96,2 1,002
97 78,2 97,1 1,001
97,2 78,17 97,2 1
Też tak miałem.miki pisze:Witam
Panowie mam takie pytanie, podczas destylacji pierwszy odciek zawsze u mnie ma zapach podobny do acetonu, pachnie podobnie jak zmywacz do paznokci, czy ktoś z was ma tak samo ? ...
pzdr tomek
Zaobserwowałem ze zapach acetonu pojawiał sie wówczas gdy zacier "pracował" u mnie ponad dwa tygodnie, obecnie gotuje po 7 dniach fermentacji i takie zjawisko nie występuje.
Piję i żyję
Zacier to pracuje góra 4-7 dni.KRZYSIU pisze: Zaobserwowałem ze zapach acetonu pojawiał sie wówczas gdy zacier "pracował" u mnie ponad dwa tygodnie, obecnie gotuje po 7 dniach fermentacji i takie zjawisko nie występuje.
Jeśli masz na myśli nastaw z cukru to taki nastaw podczas destylacji i w początkowym odbiorze przedgonu zawsze śmierdzi acetonem.Zacier tez śmierdzi podczas odbierania przedgonu.
Tak że Tobie muszę pogratulować że takie zjawisko u Ciebie nie występuje.
A Ty po tych 7 dniach gotujesz obecnie nie przerobiony do końca zacier? Szkoda cukru.
Pozdrawiam.
OLO 69
Stawiam przede wszystkim na jakość nie na ilość, i z pewnością masz rację że jest troche marnacji cukru z mojej strony.
Tylko tyle ze po 7 dniach fermentacji zacieru, jakośc destylatu (jezeli chodzi o zapach acetonu) jaki z niego pozyskuje jest znacznie lepsza niz takiego który "pykał" 2-3 tygodnie. Byc moze to zbyt długi czas fermentacji jest przyczyną ze Miki pozyskuje samogon o zapachu acetonu:roll:
p.s
Nie pijam alkoholu z pierwszej destylacji, zbieram 10 litrów, potem 50% na 50% rozcieńczam go z wodą, dokładnie myję kolumnę i dopiero wówczas gotuję drugi raz. Pierwszy literek odbieranego trunku jest gatunkowo najgorszy i mozna wyczuć w nim zapachy obce. Z 10 literków bimberku z pierwszego tłoczenia poddanego drugiej destylacji pozyskuję 7 litrów "aptekarsko czystego spirolu" + 2 literki nieco słabszego ale nadal jadalnego + 1 literek technicznego (pierwszy literek)
Reszta zostaje w garze (okolo 1 litra). Krótko mówiąć ja nie tylko marnuję cukier
Pozyskany w ten sposób samogon jest i oto mi chodzi. Koszt mojej produkcji to około 12 zł - 13 zł za litr spirytusu 94%. Czy to marnotrawstwo? Być może
Nadal taniej mi jest zrobić jak kupić.
Tylko tyle ze po 7 dniach fermentacji zacieru, jakośc destylatu (jezeli chodzi o zapach acetonu) jaki z niego pozyskuje jest znacznie lepsza niz takiego który "pykał" 2-3 tygodnie. Byc moze to zbyt długi czas fermentacji jest przyczyną ze Miki pozyskuje samogon o zapachu acetonu:roll:
p.s
Nie pijam alkoholu z pierwszej destylacji, zbieram 10 litrów, potem 50% na 50% rozcieńczam go z wodą, dokładnie myję kolumnę i dopiero wówczas gotuję drugi raz. Pierwszy literek odbieranego trunku jest gatunkowo najgorszy i mozna wyczuć w nim zapachy obce. Z 10 literków bimberku z pierwszego tłoczenia poddanego drugiej destylacji pozyskuję 7 litrów "aptekarsko czystego spirolu" + 2 literki nieco słabszego ale nadal jadalnego + 1 literek technicznego (pierwszy literek)
Reszta zostaje w garze (okolo 1 litra). Krótko mówiąć ja nie tylko marnuję cukier
Pozyskany w ten sposób samogon jest i oto mi chodzi. Koszt mojej produkcji to około 12 zł - 13 zł za litr spirytusu 94%. Czy to marnotrawstwo? Być może
Nadal taniej mi jest zrobić jak kupić.
Piję i żyję
No to Ty rzeczywiście bardzo rozrzutny jesteś!
Aceton w przedgonie co za problem? Stabilizujesz na początku kolumnę z 20-30 minut a następnie po kropelce odbierasz przedgon.Gdy cały syf wyleci to odbierasz właściwy spirytus.
Jak trochę poczytasz to Twój uzysk zwiększysz o około 50 % a jakość dopiero zobaczysz jaka może być.
Pozdrawiam.
Aceton w przedgonie co za problem? Stabilizujesz na początku kolumnę z 20-30 minut a następnie po kropelce odbierasz przedgon.Gdy cały syf wyleci to odbierasz właściwy spirytus.
Jak trochę poczytasz to Twój uzysk zwiększysz o około 50 % a jakość dopiero zobaczysz jaka może być.
Pozdrawiam.
OLO 69
Witam
Mam pytanie, jak koledzy oceniacie zasadność montażu termoregulatora do sterowania grzałkami? Mam na myśli regulator zero jedynkowy z końcówką mocy.
Wiem iż temperatura zmienia się wraz z przebiegiem procesu ( spadkiem ilości etanolu ), ale myślałem o ustawieniu górnego progu na poziomie około 96 stopni. Dodam iż pomiar temperatury następował by w kegu.
Krzysiek
Mam pytanie, jak koledzy oceniacie zasadność montażu termoregulatora do sterowania grzałkami? Mam na myśli regulator zero jedynkowy z końcówką mocy.
Wiem iż temperatura zmienia się wraz z przebiegiem procesu ( spadkiem ilości etanolu ), ale myślałem o ustawieniu górnego progu na poziomie około 96 stopni. Dodam iż pomiar temperatury następował by w kegu.
Krzysiek
Właściwie to chodzi mi bardziej o celowość zastosowania takiego rozwiązania, czy byłoby to niepotrzebne przeinwestowanie aparatu. Koszty regulatora mocy grzania i termoregulatora w przypadku prądu trójfazowego sa do siebie zbliżone. Termoregulator reaguje dynamicznie na zmiany temperatury zachodzące w zbiorniku i potrafi zachowac zadaną temperature w całym przebiegu procesu.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: fuutro i 82 gości