Zacieranie kukurydzy z enzymami
Ja wczoraj destylowałem drugi raz na prostym pot-stillu z deflegmatorem ze sprężynkami miedzianymi - zapach wręcz cudowny a w smaku całkiem nieźle - rozcieńczyłem do ok 58%, dodałem płatków dębowych mocno pieczonych i syropu klonowego - w jednej damie ok 10ml na 5 litrów a w drugiej ok 20 ml na 5 litrów. Tak czy owak to co kapało już wskazało, że cała zabawa od zakupu zboża po zamykanie naczynia z urobkiem to przyjemny wysiłek
Nadchodzi czas na wersję wg Waszyngtona - i tu pytanie - czy warto (i ew jaki) używać chmielu jak w tym przepisie - który nieco swobodnie może, przetłumaczyłem tak:
1. 3,175 kg żyta
2. 0,907 kg kukurydzy
3. 0,454 kg słodu jęczmiennego
4. 22,75 l wody
5. 28g drożdży
6. 85g chmielu
Do wody dodać chmiel i gotować przez pół godziny. Następnie ostudzić do 21 °C i odfiltrować chmiel. Do wody wsypać skruszone ziarno oraz słód jęczmienny. Podgrzewać powoli mieszaninę do 71,7 °C ( podnosić temperaturę w tempie 3,1 °C na dwie minuty). Utrzymywać temperaturę 71,7 °C przez 2-3 godziny ciągle mieszając, aż do pełnej konwersji skrobi do cukrów fermentowalnych i dekstryn.
Po zakończeniu zacierania, schłodzić do temperatury 21,1 – 26,7 °C i odcedzić do pojemnika/zbiornika fermentacyjnego. Dodać drożdże. Aby uniknąć zakażenia i fermentacji dzikimi drożdżami dodać 1g fluorku amonu. Rozmieszać wszystko przez ok. 1 minutę i zamknąć pojemnik. Fermentować ok. 5-7 dni. Po fermentacji oczyścić zacier, filtrując go przez płótno z części stałych, osadów. Przedestylować 2-3 krotnie. Rozcieńczyć do mocy spożywczej.
Nadchodzi czas na wersję wg Waszyngtona - i tu pytanie - czy warto (i ew jaki) używać chmielu jak w tym przepisie - który nieco swobodnie może, przetłumaczyłem tak:
1. 3,175 kg żyta
2. 0,907 kg kukurydzy
3. 0,454 kg słodu jęczmiennego
4. 22,75 l wody
5. 28g drożdży
6. 85g chmielu
Do wody dodać chmiel i gotować przez pół godziny. Następnie ostudzić do 21 °C i odfiltrować chmiel. Do wody wsypać skruszone ziarno oraz słód jęczmienny. Podgrzewać powoli mieszaninę do 71,7 °C ( podnosić temperaturę w tempie 3,1 °C na dwie minuty). Utrzymywać temperaturę 71,7 °C przez 2-3 godziny ciągle mieszając, aż do pełnej konwersji skrobi do cukrów fermentowalnych i dekstryn.
Po zakończeniu zacierania, schłodzić do temperatury 21,1 – 26,7 °C i odcedzić do pojemnika/zbiornika fermentacyjnego. Dodać drożdże. Aby uniknąć zakażenia i fermentacji dzikimi drożdżami dodać 1g fluorku amonu. Rozmieszać wszystko przez ok. 1 minutę i zamknąć pojemnik. Fermentować ok. 5-7 dni. Po fermentacji oczyścić zacier, filtrując go przez płótno z części stałych, osadów. Przedestylować 2-3 krotnie. Rozcieńczyć do mocy spożywczej.
Nie dowierzaj wszystkiemu co czytasz. Pozwól jednak swojej wyobraźni w to wierzyć. Wyobraźnia prowadzi własne życie równoległe do Twojego, realnego. Wyobraźnia może poszerzyć granicę świata.
M. Sandemo
M. Sandemo
Witam wszystkich nocnych psotników. Właśnie skończyłem kapanie Jacka Danielsa z udziałem słodu żytniego, wydajność nie powala na kolana ok.2.6 l w przeliczeniu na czyste c2h5oh z 10 kg surowca,ole za to smak,i zapach... Ja zacierałem 25 kg surowca w stosunku 1:4, teraz postaram się jak w oryginale 1:5.10 litrów psoty wylądowało w beczce dębów, zobaczymy za kilka miesięcy, pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez gedeonx1, łącznie zmieniany 3 razy.
Gedeon
Witam,robol69 pisze: Witam
Enzym upłynniający 0,3 ml na 1 kg śruty
enzym scukrzający 0,6 ml na 1 kg śruty
jak jest z tym dawkowaniem enzymów?
Z tego wynikałoby, że:
Enzym upłynniający 1,8 ml na 6 kg śruty
Enzym scukrzający 1,2 ml na 2 kg śruty
Natomiast starowar na swojej stronie pisze:
Enzym upłynniający 1 ml na 6kg śruty
Enzym scukrzający 1 ml na 2kg śruty
Mam zamiar użyć:
12 kg śruty kukurydzianej
42L wody.
Zagotować wodę, dodać śrutę, zagotować i gotować z 10 minut.
Ochłodzić i przy 85C stopniach dodać enzym upłynniający. Ile trzymać zacier w tej temp?
Potem ochłodzić do 62 stopni i dodać enzym upłynniający - długo trzymać w tej temperaturze? Dla piwa przeważnie wystarcza godzinę.
Ile BLG powinienem otrzymać?
Dzięki za porady.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez spamik112, łącznie zmieniany 1 raz.
6 ml. upłynniającego
8 ml scukrzającego
Ja gotuję wodę wlewam enzym i daję śrutę. Ostro traktuję wiertarką i mieszadłem i doprowadzam do wrzenia (95-98°).
Zostawiam to na kilka godzin i czekam aż temperatura spadnie do około 60° i daję scukrzający. Znów wiertara i zostawiam do rana. Wtedy zaprawiam drożdżami i czekam aż przerobi. Coobra Whisky przerabiają to w dwa dni.
Blg mam zazwyczaj na poziomie 20.
8 ml scukrzającego
Ja gotuję wodę wlewam enzym i daję śrutę. Ostro traktuję wiertarką i mieszadłem i doprowadzam do wrzenia (95-98°).
Zostawiam to na kilka godzin i czekam aż temperatura spadnie do około 60° i daję scukrzający. Znów wiertara i zostawiam do rana. Wtedy zaprawiam drożdżami i czekam aż przerobi. Coobra Whisky przerabiają to w dwa dni.
Blg mam zazwyczaj na poziomie 20.
- Citizen Kane
- -#Admin
- Posty: 5061
- Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
- Lokalizacja: Polska
- Kontaktowanie:
Połowę upłynniającego dodaj przed zadaniem śruty, połowę po wsypaniu. Czasem się nie martw, do temperatury zadania enzymu scukrzającego upłynie go sporo aby upłynnianie zaszło prawidłowo. Podobnie z glukoamylazą, zanim osiągniesz 30°C zacieranie będzie już właściwie zakończone.spamik112 pisze: Ochłodzić i przy 85C stopniach dodać enzym upłynniający. Ile trzymać zacier w tej temp?
Potem ochłodzić do 62 stopni i dodać enzym upłynniający - długo trzymać w tej temperaturze?
19-21°Blg (zakładając proporcję 1/3).spamik112 pisze: Ile BLG powinienem otrzymać?
Już po pierwszym.. na przyszłość chciałbym trochę przyśpieszyć proces.
Czy mógłbym to zrobić tak?
Zagotować wodę w kegu, przelać wodę do plastikowej beczki (fermentor) dodać partiami kukurydzę do beczki, wymieszać oraz dodać enzym.
Mieszać mieszadłem co jakiś czas.
Odczekać do spadku 65C i dodać enzym scukrzający.
Na drugi dzień zadać drożdże.
Wyjdzie z tego? Teraz trochę się bawiłem bo pogotowałem całość z 10 minut, aby wybić trochę bakterii oraz trzymałem (podgrzewałem co jakiś czas) zacier w kegu do temperatury 62-65C...
Jak robię piwo to próbę jodową otrzymuję negatywną po godzinie, wczoraj po godzinie miałem jeszcze pozytywną.
Czy mógłbym to zrobić tak?
Zagotować wodę w kegu, przelać wodę do plastikowej beczki (fermentor) dodać partiami kukurydzę do beczki, wymieszać oraz dodać enzym.
Mieszać mieszadłem co jakiś czas.
Odczekać do spadku 65C i dodać enzym scukrzający.
Na drugi dzień zadać drożdże.
Wyjdzie z tego? Teraz trochę się bawiłem bo pogotowałem całość z 10 minut, aby wybić trochę bakterii oraz trzymałem (podgrzewałem co jakiś czas) zacier w kegu do temperatury 62-65C...
Jak robię piwo to próbę jodową otrzymuję negatywną po godzinie, wczoraj po godzinie miałem jeszcze pozytywną.
Zacierałem w ubiegłą środę. Nie wiem jakie BLG było startowe, bo całość była gęsta i wszędzie obecna była śruta bez płynu.
W czwartek rano dodaliśmy drożdże FERMIOLE i po 4 dawkę pożywki DAF (przez pomyłkę ), w poniedziałek BLG wynosiło 1, a dziś cały cukromierz z biowinu zanurza się.
Przefiltruję w sobotę, potem 2 dni jeszcze na lepsze sklarowanie i jazda .
W czwartek rano dodaliśmy drożdże FERMIOLE i po 4 dawkę pożywki DAF (przez pomyłkę ), w poniedziałek BLG wynosiło 1, a dziś cały cukromierz z biowinu zanurza się.
Przefiltruję w sobotę, potem 2 dni jeszcze na lepsze sklarowanie i jazda .
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez spamik112, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- 20%
- Posty: 26
- Rejestracja: 2021-06-04, 11:14
Re: Zacieranie kukurydzy z enzymami
Witam, nie chciałbym zakładać nowego tematu więc postanowiłem zapytać w tym wątku; czy zacier z kuku da się jakoś przefiltrować tak, żeby można było przedestylować w kociołku z grzałką? Grzałka 1,5 kW bez regulatora lecz zawsze można go złożyć.
Re: Zacieranie kukurydzy z enzymami
Regulator załóż. Rozgrzewaj na max, potem obniż do ok 800W.
U kolegi 98% kupisz worek nylonowy do filtrowania zacieru. Sam go stosuje. Na Allegro ma nick sklep bimber hobby czy jakoś tak. Służy już hyba 10lat, pare razy musiałem go już zszywać
U kolegi 98% kupisz worek nylonowy do filtrowania zacieru. Sam go stosuje. Na Allegro ma nick sklep bimber hobby czy jakoś tak. Służy już hyba 10lat, pare razy musiałem go już zszywać
W głuchej puszczy, przed chatką leśnika, Drużyna diabołów stanęła zielona; A u wrót stoi brać bimbrownicza, Tam w izdebce Marian wszak kona.
-
- 20%
- Posty: 26
- Rejestracja: 2021-06-04, 11:14
Re: Zacieranie kukurydzy z enzymami
Czy właściwą nazwa sklepu to"sklepyhobby" ?
-
- 101%
- Posty: 1262
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Re: Zacieranie kukurydzy z enzymami
Kolega na forum to: memberlist.php?mode=viewprofile&u=40
A to jego sklep: https://www.bimberhobby.pl/
A to jego sklep: https://www.bimberhobby.pl/
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość