Zacieranie I fermentacja w plaszczu
Re: Zacieranie I fermentacja w plaszczu
No to nie zabardzo to sie raczej uda, zamierzam dac 30L wody I 10kg slodu pewnie bym Musial dolac od cholery tej wody zeby schlodzic zacier a chce miec tez miejsca jak Bede destylowal geste zeby kolumny czasem nie zapchac I zeby nie wyleciala wpowietrze
Ewentualnie moge zatrzec w plaszczu olejowym potem przelac do beczki I uzyc chlodniczki piwowarskiej.
Ewentualnie moge zatrzec w plaszczu olejowym potem przelac do beczki I uzyc chlodniczki piwowarskiej.
Re: Zacieranie I fermentacja w plaszczu
A butelki z lodem do chłodzenia zacieru - trzeba mieć tylko trochę wolnego miejsca w zamrażarce na kilka butelek PET
Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-N950F przy użyciu Tapatalka
Re: Zacieranie I fermentacja w plaszczu
Kurna tak sie zastanawiam teraz jak zacier zchlodze do tych 20 stopni, olej wplaszczu nie bedzie nadal mial wiekszej temperatury I mi nie podgrzeje zacieru po pewnym czasie ? Moze jednak lepiej chociaz fermentacje przeprowadzic wplaszczu.
Re: Zacieranie I fermentacja w plaszczu
Jak masz chłodnicę w płaszczu to schłodzisz. Jeśli nie to będziesz czekał długo... Zatrzyj, przelej do beczki fermentacyjnej i zacieraj kolejną partię. Szkoda się rozdrabniać
Re: Zacieranie I fermentacja w plaszczu
Mam chlodnice taka piwowarska z miedzi ale ona mala jest
Zalozylem nastepny temat a wsumie moglem Tu napisac bedzie bezpiecznie 30L wody + 10kg slodu destylowac z mlotem w plaszczu olejowym ? pojemnosc ma 50L czy zmiejszyc ilosc wody I slodu
Mam zamiar zrobic kilka odpedow na PS z cebula a pozniej juz destylacja na polkowej.
Zalozylem nastepny temat a wsumie moglem Tu napisac bedzie bezpiecznie 30L wody + 10kg slodu destylowac z mlotem w plaszczu olejowym ? pojemnosc ma 50L czy zmiejszyc ilosc wody I slodu
Mam zamiar zrobic kilka odpedow na PS z cebula a pozniej juz destylacja na polkowej.
Re: Zacieranie I fermentacja w plaszczu
Spokojnie dasz radę , ja robię 35l i 10kg w płaszczu 50l i nic się nie dzieje. Grzeje 4kW.
Re: Zacieranie I fermentacja w plaszczu
Wiesz Ile lacznie litrow zacieru masz masz przy 35L I 10kg ziarna ?
-
- 40%
- Posty: 62
- Rejestracja: 2020-04-17, 19:05
Re: Zacieranie I fermentacja w plaszczu
Jeśli zamknie szczelnie, to nic się nie stanie. Może się chłodzić i 2 tygodnie. Przecież weki tak działają, prawda?
Ja sam zostawiłem czarną porzeczkę przez 3 tygodnie i nic się nie stało. Keg szczelny, a od góry była kolumny. Wszelkie drożdże i bakterie zabite zostały podczas destylacji.
Re: Zacieranie I fermentacja w plaszczu
Domingo - masakra, chodzi o chłodzenie do temperatury zadania drożdży. Jak kiedyś zrobisz zacier, to zrób jak napisałeś i opisz wnioski
"Teoretycznie, nie ma różnicy pomiędzy teorią a praktyką, w praktyce jest". Y.B.
Re: Zacieranie I fermentacja w plaszczu
No… Ja ostatnio efektu skali doświadczałem. Zatarłem na lenia 45kg mąki i 10kg słodu (żyto) w beczce 200l. Po 24h dalej było 50+ stopni. Wlałem kilka litrów wody na górę, trochę pomieszałem i zadałem drożdże bo nie chciało mi się czekać. Teraz już wiem czemu gorzelnie preferują koji…
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości