Granat
Granat
Witam!!!!
Jako że nadszedł u mnie czas na tanie granaty, postanowiłem wykorzystać ten przywilej i nastawić coś z tego cuda - pomysł padł na winko na próbę, /zbyt dużo bawienia się coby jakiś nastaw na rurki poszedł - choć kusi mnie bardzo/.
Na początku kupiłem ponad 10 kilo /0,40 euro za kg/ i okazało się że mało aby napełnić balonik 10 litrowy, więc dokupiłem dalsze 10 kg i mniej więcej z 15 kg napełniłem balonik z samego soku, niestety kupę czasu mnie to kosztowało ładnych 6-7 godzin pracy, sokowirówka, cięcie, wyciskanie, babranie, ale coż lubimy takie eksperymenty!!!!!!
Jak już miałem wszystko napełnione zmierzyłem blg i wyszło jakieś 16, nie dodawałem żadnego cukru i tu pytanie kiedy i ile i czy w ogóle go dawać, dodałem na oko troszki baynusów995, kilka sparzonych rodzynek /100g/ i pożywkę, i czekam,zamieszałem i liczę tutaj na jakieś podpowiedzi, czy wszystko oki!!!!!!!!!
Jako że nadszedł u mnie czas na tanie granaty, postanowiłem wykorzystać ten przywilej i nastawić coś z tego cuda - pomysł padł na winko na próbę, /zbyt dużo bawienia się coby jakiś nastaw na rurki poszedł - choć kusi mnie bardzo/.
Na początku kupiłem ponad 10 kilo /0,40 euro za kg/ i okazało się że mało aby napełnić balonik 10 litrowy, więc dokupiłem dalsze 10 kg i mniej więcej z 15 kg napełniłem balonik z samego soku, niestety kupę czasu mnie to kosztowało ładnych 6-7 godzin pracy, sokowirówka, cięcie, wyciskanie, babranie, ale coż lubimy takie eksperymenty!!!!!!
Jak już miałem wszystko napełnione zmierzyłem blg i wyszło jakieś 16, nie dodawałem żadnego cukru i tu pytanie kiedy i ile i czy w ogóle go dawać, dodałem na oko troszki baynusów995, kilka sparzonych rodzynek /100g/ i pożywkę, i czekam,zamieszałem i liczę tutaj na jakieś podpowiedzi, czy wszystko oki!!!!!!!!!
Ostatnio zmieniony 2011-10-28, 23:10 przez klodek4, łącznie zmieniany 1 raz.
Re: Granat
O winku z granatów nie słyszałem, ale cieszę się, że jest taka szansa. Natomiast mogę powiedzieć, że w czasach kiedy jeszcze piłem byleco, to sok z granatów zmieszany ze spirytusem był bardzo smaczny. Super szybko się przegryzał (po 3-4 godzinach był pitny) , lekko wchodził, dobrze smakował. Zatem sądzę, że nalewka z granatów była by super. Jak masz możliwość - to sprawdź.klodek4 pisze:Jako że nadszedł u mnie czas na tanie granaty
pozdrawiam
pluton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.
a mimo to milczą.
Ha!!!! oczywiście nastawiona, gryzie się /próbowałem - zaje...ta/, trzeba poczekać, co do wina to zobaczymy.
[ Dodano: 2011-10-31, 15:06 ]
Dziwna sprawa!!!! kolor tak siadł że aż ja usiadłem!!!! czy to normalne i czy tak zostanie
[ Dodano: 2011-10-31, 15:08 ]
Dodam że dodałem około kg cukru /rozpuszczonego/
[ Dodano: 2011-10-31, 15:06 ]
Dziwna sprawa!!!! kolor tak siadł że aż ja usiadłem!!!! czy to normalne i czy tak zostanie
[ Dodano: 2011-10-31, 15:08 ]
Dodam że dodałem około kg cukru /rozpuszczonego/
Niestety nie mam doświadczenia z kolorem nalewki granatowej, ale możesz spróbować podbarwić czarnym bzem, czeremchą, a nawet ligustrem (ale maks 3-4 owoce). Czarna jagoda też powinna pomóc.klodek4 pisze: Dziwna sprawa!!!! kolor tak siadł że aż ja usiadłem!!!! czy to normalne i czy tak zostanie
Tylko najpierw zrób próbę na małej porcji, bo kolory mogą się pogryżć.
pozdrawiam
pluton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.
a mimo to milczą.
Ale na polskim Ale..... można kupić suszone.klodek4 pisze:Powtórzę jeszcze raz, mieszkam w Hiszpanii takich soków czy owoców tu nie uświadczysz
http://allegro.onet.pl/owoc-czarnego-bz ... 57845.html
Pozdrawiam.
Zasięg występowania cz.b to cała Europa, powinien być także u ciebie. Poczytaj trochę o jego ulubionych stanowiskach, pospaceruj po okolicy, na pewno znajdziesz.klodek4 pisze:Pluton, skąd ja Ci wezmę czarny bez czy czeremchę tutaj
Czeremcha amerykańska to też dosyć pospolity chwast obrzeży leśnych.
pozdrawiam
pluton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.
a mimo to milczą.
MSZ lepsze efekty daje pigwa niż pigwowiec, ale i to i tamto jest znakomite.
Wkleisz tutaj te przepisy ?
Stawiam na to, że pigwowiec cieniutko pokrojony najpierw jest traktowany cukrem, a potem macerowany.
pozdrawiam
pluton
Wkleisz tutaj te przepisy ?
Stawiam na to, że pigwowiec cieniutko pokrojony najpierw jest traktowany cukrem, a potem macerowany.
pozdrawiam
pluton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.
a mimo to milczą.
Re: Granat
Bylem dziś po melasę z trzciny na rum i przy okazji kupiłem butelkę 0.7 melasy z granatów.
Zawartość wyraźnie gęsta na ok 2/3 butelki, to co półpłynne to bardzo kwaśne, jutro spróbuję podgrzać żeby nadać płynności w całej objętości.
Czy ktoś produkował coś ciekawego z takiej melasy?
Poza tym ze kwaśna, ma posmak podobny do melasy z trzciny, ale mniej intensywny.
wg etykiety 74g cukru na 100ml czyli 518g w butelce 0.7 - całkiem nieźle...
Zawartość wyraźnie gęsta na ok 2/3 butelki, to co półpłynne to bardzo kwaśne, jutro spróbuję podgrzać żeby nadać płynności w całej objętości.
Czy ktoś produkował coś ciekawego z takiej melasy?
Poza tym ze kwaśna, ma posmak podobny do melasy z trzciny, ale mniej intensywny.
wg etykiety 74g cukru na 100ml czyli 518g w butelce 0.7 - całkiem nieźle...
Re: Granat
Jednak w temacie.
Produkt mocno niszowy, raczej nie dostaniesz odpowiedzi, sam jestem ciekaw co wyjdzie, aczkolwiek przy tak małej ilości i braku powtarzalności wszelkie oceny też mogą być niemiarodajne.
Produkt mocno niszowy, raczej nie dostaniesz odpowiedzi, sam jestem ciekaw co wyjdzie, aczkolwiek przy tak małej ilości i braku powtarzalności wszelkie oceny też mogą być niemiarodajne.
W głuchej puszczy, przed chatką leśnika, Drużyna diabołów stanęła zielona; A u wrót stoi brać bimbrownicza, Tam w izdebce Marian wszak kona.
Re: Granat
Ilość to rzecz względna, produkt niedrogi a na polce stało kilkanaście butelek.
Spróbuję potraktować tak samo jak melasę na rum i zobaczymy co wyjdzie, ale oczywiście musi poocekac w kolejce.
Spróbuję potraktować tak samo jak melasę na rum i zobaczymy co wyjdzie, ale oczywiście musi poocekac w kolejce.
A czy to jest sens budować nowe piramidy, jak ciągle sporo starych do odkopania?
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości