No, w sumie ponad dwa dni czekałem, ale bardzo dziękuję za zainteresowanie
Cukrówka, okolice 19-21 stopni, blg startowe 22, końcowe -4
120+35cm olm
[/quote]
Henitom. Precyzując, to zaczynając od dołu mam 20 cm sprężynek, potem ok 40 cm dobrych przetestowanych zmywaków i już reszta to sprężynki (łącznie 2 kg sprężynek).
Nie mam termometru na głowicy. Przy odbiorze przedgonów kieruję się wyłącznie smakiem, jak już organoleptycznie stwierdzę, że to co płynie, nadaje się na serce, przechodzę do jego odbioru.
Przy czym często odbieram do osobnego pojemnika pierwsze 0,5 - 1l serca i po jakimś czasie sprawdzam i decyduję, co z tym robić.
Przy ok 75-78 stopniach na wyjściu chłodzenia z głowicy zaczął wypływać destylat. Proces prowadzę ok 68-70 stopni.
To mój pierwszy proces z olm, przeprowadziłem go tak jak napisałem wyżej. Jestem otwarty na sugestię, mogę oczywiście następny nastaw stabilizować dłużej (ile?).
Po dołożeniu olm liczyłem na widoczne skrócenie procesu odbioru przedgonów, jak na razie po pierwszym razie to się nie udało.