Kolumna półkowa siata a kołpaki.
Kolumna półkowa siata a kołpaki.
Witam.
Jaka jest różnica między sitami a kołpakami?
Jeśli chodzi o aromaty co sprawdzi się najlepiej?
Jaka jest różnica między sitami a kołpakami?
Jeśli chodzi o aromaty co sprawdzi się najlepiej?
Re: Kolumna półkowa siata a kołpaki.
Jeżeli chodzi o aromaty to trudno powiedzieć. Ja mam sita, ale z tego co wiem łatwiej utrzymać barbotaż na kołpakach. Sita natomiast są "prostsze" w konstrukcji. Ja z sit jestem bardzo zadowolony. Nawet jak podczas odbioru, część sit "wysycha" to nadal destylat jest OK.
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Kolumna półkowa siata a kołpaki.
Osobiście posiadam kolumnę z kołpakami, ale mam możliwość zamiany na kolumnę z sitami.
I zbieram informacje czy warto iść w sita.
I zbieram informacje czy warto iść w sita.
Re: Kolumna półkowa siata a kołpaki.
Tylko, jeżeli z tych kołpaków nie jesteś zadowolony.
Re: Kolumna półkowa siata a kołpaki.
Wybór między dżumą a cholerą. Każde da dobry trunek. Miałem sita, zmieniłem na kołpaki bo mniej muszę pilnować. Różnicy nie widzę...
Re: Kolumna półkowa siata a kołpaki.
To znaczy, że kołpaki pracują stabilniej w szerszym zakresie zmieniających się parametrów (moc wsadu, grzania, refluks...). Sita, to pewien kompromis pomiędzy stabilnością a kosztem i komplikacją wykonania.
Re: Kolumna półkowa siata a kołpaki.
Od paru osób słyszałem iż z sit lepszy aromat można wyciągnąć ponieważ na początku destylacji odbiór jest na maxa żeby procent spadł to np.: 60% .
Do tego czasu nie ma refluksu i sita są suche więc kolumn działa jak potstil i nie wycina aromatów.
A kołpakowa zawsze jest zalana i wycina aromat.
Co o tym myślicie ?
Do tego czasu nie ma refluksu i sita są suche więc kolumn działa jak potstil i nie wycina aromatów.
A kołpakowa zawsze jest zalana i wycina aromat.
Co o tym myślicie ?
Re: Kolumna półkowa siata a kołpaki.
Na kołpakach też. Ja odbieram do 95°C dopiero później odkręcam wodę na chłodnicy. Przy sitach trzeba pilnować mocy, inaczej barbotaż zaniknie. Reszta taka sama. Wycinanie aromatu może być związane jedynie z nieumiejętnym obsługiwaniem kolumny. Jest powiedziałbym wręcz przeciwnie, tzn. przy kołpakach ciecz "dłużej" leży na półce w związku z czym może dzięki temu zachodzić estryfikacja co w rezultacie może dawać "lepszy" aromat. Ale to są niuanse które są odpowiedzialne za ułamki % trunku, raczej definiują jego unikalność. Bez znaczenia na etapie początkujący/średniozaawansowany lub jak moim = leniwy.
Re: Kolumna półkowa siata a kołpaki.
Myślę, że to nieprawdziwa informacja. Aromaty towarzyszą całemu procesowi destylacji, a nasilają się w końcowej fazie kiedy moc nastawu/zacieru spada. Tylko regulacja temperaturą odbioru decyduje o mocy i aromacie destylatu.
Edit
Odpowiadałem Alienowi
Edit
Odpowiadałem Alienowi
Pozdrawiam
Darek
Darek
Re: Kolumna półkowa siata a kołpaki.
A możecie opisać jak przeprowadzacie destylację na półkowej?
Re: Kolumna półkowa siata a kołpaki.
Jest na czarnym mój temat, tam jest napisane wszystko.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: krzychu666 i 8 gości