Zacieranie kukurydzy

bimbrozownik
0%
0%
Posty: 7
Rejestracja: 2006-05-01, 17:53

Zacieranie kukurydzy

Post autor: bimbrozownik » 2006-05-11, 20:22

Czy ktos z was ma jakies doswiadczenia odnosnie zacierania z kukurydzy?? przyznam sie doswiadczenia w tym temacie mam dosc niewielki tzn pare razy zacieralem z drozdzy piekarskich +cukru ale efekt nie byl zbytnio zadawalajacy. Moc destylatu byla zadawalajaca90% ale jego zapach pozostawial wiele do zyczeni :(
Ostatnio zmieniony 2013-05-07, 20:12 przez bimbrozownik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wampir
50%
50%
Posty: 180
Rejestracja: 2006-01-06, 15:48
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: wampir » 2006-05-11, 21:13

Wtrące trzy grosze nie całkiem w temacie :wink:
Pierwszy raz w życiu zrobilem z drożdży piekarskich i cukru, po destylacji nową aparaturą i potraktowaniu miałem węglowym a na koniec dodaniu łupek dębowych efekt końcowy przeszedł moje oczekiwania.

Sorry że wtrącam, ale też miałem uprzedzenia co do drożdży piekarskich :wink:
,,Niech moc (%) będzie z wami"

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Re: Zacieranie z Kukurydzy

Post autor: Citizen Kane » 2006-05-11, 21:19

Ja w kwestii formalnej...

...nie można zacierać cukru oraz do zacierania nie są wogóle potrzebne drożdże. Zacieranie to jest to proces scukrzania skrobi za pomocą enzymów enzymów a- i b- amylazy. Trochę na temat nazywania nastawów cukrowych zacierem było napisane tu http://www.bimber.info/forum/viewtopic. ... c&start=15

bimbrozownik
0%
0%
Posty: 7
Rejestracja: 2006-05-01, 17:53

Post autor: bimbrozownik » 2006-05-11, 22:03

dobra wszystko ladnie pieknie ;) widze ze moja wiedza jest dosc uboga... wiec postawie moje pytanie jaśniej: jak zrobić zacier z kukurydzy na 100l

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-05-12, 18:24

Proporcje na zacier to 1 kg kukurydzy do 3,5 litra wody. Chcesz zrobić 100 litrów zacieru więc...

Zakładam, że każdy kilogram kukurydzy zwiększy objętość roztworu w przybliżeniu o 0,6 litra. Z podanej wyżej proporcji wychodzi, że z 1 kilograma kukurydzy otrzymasz 4,1 litra zacieru. Czyli aby otrzymać 100 litrów zacieru należy użyć ~24,4 kg kukurydzy i 85,4 litra wody. Ziarno musi być oczywiście ześrutowane, temperatury i czasy poszczególnych etapów zacierania są ściśle zależne od rodzaju enzymów, które będzie posiadał.

bimbrozownik
0%
0%
Posty: 7
Rejestracja: 2006-05-01, 17:53

Post autor: bimbrozownik » 2006-05-13, 13:00

DO dyspozycji mam nastepujace enzymy AMIGASE (DEXTROZYME1.5)
TERMAMYL (LIQOZYME SUPRA) wiec przy jakich temperaturach mam dodac te enzymy i w jakiej ilosci???

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-05-13, 20:59

Zapytaj producenta lub dystrybutora tych enzymów. Osobiście nie miałem przyjemności ich używać.

Awatar użytkownika
Citizen Kane
-#Admin
-#Admin
Posty: 5058
Rejestracja: 2005-12-19, 23:37
Lokalizacja: Polska
Kontaktowanie:

Post autor: Citizen Kane » 2006-05-15, 13:08

Karty katalogowe enzymów (j. angielski) masz tu
http://republika.pl/moonshine_still/download.html

bimbrozownik
0%
0%
Posty: 7
Rejestracja: 2006-05-01, 17:53

Post autor: bimbrozownik » 2006-05-15, 22:21

dzieki za info odnosnie przepisu i enzymów ..... ale nikt nie chce sie podzielic wlasnymi doswiadczenimi... nie wierze zeby nikt z was nie przerabial tego tematu na wlasnej skórze :wink: ... chodzi mi głownie o wydajnos oraz jakosc produktu

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2006-05-15, 22:27

bimbrozownik pisze:...nikt nie chce sie podzielic wlasnymi doswiadczenimi...
- po prostu nikt nie ma ochoty od początku opisywać po raz kolejny tego tematu , wysil sie trochę i poszukaj :twisted:
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

Pawela

Post autor: Pawela » 2006-05-17, 10:40

Słuchajcie a gdzie kupić taką kukurydze i ile to w przybliżeniu kosztuje.

Awatar użytkownika
Misza
101%
101%
Posty: 156
Rejestracja: 2006-01-10, 18:10

Post autor: Misza » 2006-05-17, 11:57

Tam gdzie kupuje się pasze dla zwierząt albo na targu. U mniej mielona kukurydza jest po 75 gr/kg.

Awatar użytkownika
szkwiatkowski
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2007-03-19, 23:04
Lokalizacja: PL

Post autor: szkwiatkowski » 2007-04-23, 21:01

Mam pytanie dla chętnych do odpowiedzi*

50l. Czy to mi się uda ???

43l wody zagotowuje > dodaje zesrutowana kukurydze 12,5kg > miszam miszadlem elektr > przy temp 90 dodaje termamyl (liqozyme supra) (nie wiem jeszcze ile???) > mieszam, dodaje 50g kw. cyt (+-) > przy temp 61-62 dodje dextrozyme 1,5 Dx (... ile???) > jak to ostygnie do 30 to dodam jeszcz 100g drożdzy red ethanol > i teraz zostaje mi jeszcze na blacie scherzym i fosforan dwuamonu i też coś bym z nimi chciał zrobić.


*tylko nie odpisujcie, że to już było i muszę szukać. Chciałbym to zrobić już dziś albo jutro. szukać i tak będę bo mi się spieszy; raczej.

Awatar użytkownika
Pafcio
50%
50%
Posty: 177
Rejestracja: 2006-05-08, 22:36
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Pafcio » 2007-04-23, 22:41

@szkwiatkowski

Też je dodaj. Fosforan to pożywka, a scherzym to enzym do scukrzania skrobii. Proporcje znajdziesz na 1 stronie tego tematu.

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2007-04-23, 23:01

Pafcio pisze:...a scherzym to enzym do scukrzania skrobi...
Pafciu, Shearzyme służy do obniżania lepkości zacieru i jest enzymem uzupełniającym a nie głównym
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości