Stężenie wagowe cukru w roztworze, a stopnie Blg

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Stężenie wagowe cukru w roztworze, a stopnie Blg

Post autor: Astemio » 2008-03-25, 13:32

Witam!
EDIT: Moje poniższe wątpliwości są bezprzedmiotowe; TABELA JEST W PORZĄDKU.


Po dyskusji n/t stężenia cukru w nastawach i zobrazowania tej wielkości za pomocą stopni Ballinga lub Brixa natknąłem się w książce Nixona i McCaw’a „Compleat Distiller” na tabelę wagowych stężeń cukru w roztworze i odpowiadającym im wartościom w stopniach Ballinga, Brixa i Oechsle.
Jak nam wiadomo, 1Blg to 1% cukru w roztworze, czyli 10g cukru w 1000g roztworu (wodnego), i dalej – oczywiście LINIOWO – np. 100g w 1000g to 10Blg, 300g w 1000g to 30Blg….itd. Zawsze tak liczyłem.
A tu – niespodzianka.
W publikacji uznanych fachowców, jakimi są na pewno P.P. Nixon i McCaw tabela podaje wartości g/kg > Blg, które nie wzrastają liniowo, są duże rozbieżności.
Nie zgadza się to z obliczeniami ani gdy określoną ilość cukru dopełnimy wodą do 1kg masy, ani wtedy gdy określoną ilość cukru wsypiemy DO 1kg wody.
Podane w tabeli wartości leżą gdzieś pomiędzy oboma wynikami, różnice są duże szczególnie przy dużych stężeniach cukru.
Pomyślałem od razu, że może chodzi o zawartość samej sacharozy w cukrze krystalicznym? Ale to też się nie zgadza – dla 50g jest 4,9Blg, a dla 500g jest 42,6Blg. Co o tym sądzicie? To nie drobiazg, różnice są dość duże – dlatego myślę, że to istotne.
Załączam tabelę – o co tu chodzi?, skąd takie dziwne wartości? Trudno przychodzi mi przypuścić, że jest błędna.
Załączniki
Stężenie cukru w roztworze g - Blg.jpg
Tabela z "Compleat Distiller"
Ostatnio zmieniony 2008-03-26, 14:04 przez Astemio, łącznie zmieniany 3 razy.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

AL
50%
50%
Posty: 166
Rejestracja: 2006-05-24, 00:48

Post autor: AL » 2008-03-25, 17:47

Nie widzę nic dziwnego. Kolumna A to zawartość cukru w litrze a nie kg roztworu.
Np. 110 g cukru w 1 l roztworu to 10 Blg.
Raczej się zgadza.

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2008-03-26, 09:33

Witam!
Racja - przepraszam, przeliczyłem jeszcze raz i zgadza się prawie idealnie. Umknął mi ten szczegół :oops: .
Np. dla 0,25kg cukru: da to objętość cukru w wodzie 0,15l. Wobec tego należy dodać 0,85l wody i wtedy ten litr roztworu będzie ważył 1,1kg.
0,25 kg : 1.1 kg = 0,227 czyli 22,7Blg. W tabeli jest 22,9Blg, czyli blisko - tabela pewnie jest dokładniejsza w uwzględnieniu zajmowanej przez cukier objętości w wodzie, stąd różnica. Ja przyjmuję współczynnik 0,6.
Dla 0,5kg cukru w litrze da to wynik 0,416, czyli 41,6Blg, w tabeli 42,6Blg.

TABELA JEST OK, pomyliłem się w jej interpretacji i walnąłem byka, tak od początku czułem :) .
Można chyba usunąć ten temat, chociaż jednak sama tabela może się przydać.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

gerda
0%
0%
Posty: 7
Rejestracja: 2009-08-22, 14:48

Post autor: gerda » 2011-09-04, 19:32

Witam!
Mam takie pytanko
Zrobiłem nastaw- 22kg cukru,25kg zmielonych jabłek i reszta wody wyszlo 100l
wlałem płyn do menzurki i wyszło że poziom cukru to 7Blg jak to możliwe?
Z góry dzięki za odpowiedż.
Pozdrawiam!!!

Awatar użytkownika
98%
100%
100%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-04, 14:53
Kontaktowanie:

Post autor: 98% » 2011-09-04, 19:44

witam - jaka temperatura płynu podczas pomiaru ( powinna być 20sc) ? , jaki miernik ? , ile było wody ? ,

pozdrawiam
98%
www.bimberhobby.pl

( sklep dla prawdziwych hobbystów )

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2011-09-04, 20:29

Powinno być 22% cukru w roztworze, więc ~22 blg.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2011-09-04, 20:43

Zakładając że jabłuszka dadzą sok z 70 gramami cukru na kilogram można się pokusić nawet o wynik 24*Blg. :wink:
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2011-09-04, 21:21

Witam!
Od razu nasuwa mi się pytanie (oprócz wspomnianej już przez Kolegę 98% sprawy temperatury): czy mierzyłeś gęstość czystego, przefiltrowanego soku, czy gęstej, spienionej papki z soku i resztek zmielonych jabłek?
Gęstościomierz Ballinga jest przystosowany do pomiaru czystego roztworu cukru w wodzie, wszystkie dodatki fałszują pomiar: kwasy, alkohol, piana, substancje stałe czy większa ilość drobin owoców (zawiesina).
Tu nawet czysty sok zawiera tzw. niecukry, np. kwasy organiczne i trzeba brać statystyczną poprawkę na wynik pomiaru. Dokładnie jest to opisane np. na forum winiarskim.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

gerda
0%
0%
Posty: 7
Rejestracja: 2009-08-22, 14:48

Post autor: gerda » 2011-09-05, 14:47

Dzięki bardzo za podpowiedzi wynik na pewno był zafałszowany bo płyn nie był filtrowany.
Pozdrawiam!!!

alvid
80%
80%
Posty: 485
Rejestracja: 2011-01-31, 08:33

Post autor: alvid » 2011-09-05, 14:51

Czy mierząc refraktometrem również są takie zafałszowania czy tylko przy aerometrze ?

Awatar użytkownika
zbynek
101%
101%
Posty: 2005
Rejestracja: 2007-07-26, 19:37

Post autor: zbynek » 2011-09-05, 17:10

gerda pisze:.......... wynik na pewno był zafałszowany bo płyn nie był filtrowany.
Pozdrawiam!!!
Nie filtrowany płyn, mógł tylko zwiększyć pozorną gęstość. W tym wypadku jest odwrotnie. Ty, to masz za rzadkie. Albo mierzyłeś w za wysokiej temperaturze, albo miernik masz do luftu. :wink:
Najgorsza decyzja, to brak decyzji.
- zbynek, pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości