Drożdże TURBO
Drożdże TURBO
Witam Wszystkich
Cytat :
"Mam dla pana Tylko jedna rade - prosze nie uzywac drożdży gorzelnianych typu Turbo (one robia zacier w kilka dni). Jeżeli nastawi Pan zacier z wyżej wymienionych drożdzy wyrób końcowy bedzie mial bardzo intensywny zapach amoniaku lub acetonu, nawet kilkakrotna destylacja nie zlikwiduje tego zapachu (ten alkohol nadaje sie tylko do celów przemyslowych - typu plyn do spryskiwaczy w aucie) SUBSTANCJA OTRZYMANA Z DROŻDZY KTORE ROBIA ALKOHOL W KILKA DNI JEST SILNIE TOKSYCZNA !!! JA JESTEM POSIADACZEM SADU I ROBIE NASTAWY TYLKO Z WIN OWOWCOWYCH. JAK WIADOMO ZEBY OTRZYMAC WINO TRZEBA TROSZKE CZASU (MINIMUM MIESIAC) ALE NAWET PO PIERWSZEJ DESTYLACJI WINA OTRZYMUJE PAN SWIETNY WYROB O LEKKIM ZAPACHU OWOCÓW. DRUGIE PEDZENIE POZBAWIA ALKOHOL ZAPACHU I JEST JUZ WYSMIENITY WYROB O ODPOWIEDNIJ MOCY (85 - 94%) SUPER SPRAWA JEZELI CHODZI O NALEWKI. PLECAM WISNIE W SPIRYTUSIE. ZYCZE UDANYCH ZAKUPÓW I SATYSFAKCJI. POZDRAWIAM"
cytat pochodzi z korespondencji z pewnym użytkownikiem destylatora.
Cytat :
"Mam dla pana Tylko jedna rade - prosze nie uzywac drożdży gorzelnianych typu Turbo (one robia zacier w kilka dni). Jeżeli nastawi Pan zacier z wyżej wymienionych drożdzy wyrób końcowy bedzie mial bardzo intensywny zapach amoniaku lub acetonu, nawet kilkakrotna destylacja nie zlikwiduje tego zapachu (ten alkohol nadaje sie tylko do celów przemyslowych - typu plyn do spryskiwaczy w aucie) SUBSTANCJA OTRZYMANA Z DROŻDZY KTORE ROBIA ALKOHOL W KILKA DNI JEST SILNIE TOKSYCZNA !!! JA JESTEM POSIADACZEM SADU I ROBIE NASTAWY TYLKO Z WIN OWOWCOWYCH. JAK WIADOMO ZEBY OTRZYMAC WINO TRZEBA TROSZKE CZASU (MINIMUM MIESIAC) ALE NAWET PO PIERWSZEJ DESTYLACJI WINA OTRZYMUJE PAN SWIETNY WYROB O LEKKIM ZAPACHU OWOCÓW. DRUGIE PEDZENIE POZBAWIA ALKOHOL ZAPACHU I JEST JUZ WYSMIENITY WYROB O ODPOWIEDNIJ MOCY (85 - 94%) SUPER SPRAWA JEZELI CHODZI O NALEWKI. PLECAM WISNIE W SPIRYTUSIE. ZYCZE UDANYCH ZAKUPÓW I SATYSFAKCJI. POZDRAWIAM"
cytat pochodzi z korespondencji z pewnym użytkownikiem destylatora.
pozdrawiam
polecam stronkę ; http://www.wedlinydomowe.pl/
polecam stronkę ; http://www.wedlinydomowe.pl/
-
- 40%
- Posty: 94
- Rejestracja: 2007-10-24, 14:11
- Lokalizacja: obecnie w Irlandii
Nie wiem co i jak, dlatego że nic nie jest wyjaśnione w poście.
Nie znam osobiście, osobnika ale z lektury Oliwki , i CK forum ... podobny styl pisania ma jedna osoba [ może starsi mnie poprawią, mogę się mylić ] .
W największym skrócie - wszystko dla ludzi. Drożdże TURBO są dobre do szybkich zacierów, nie ma smrodu acetonu, paliwa rakietowego, koktajlu mołotowa czy czegokolwiek innego .
Nie czytaj wypowiedzi dyletantów, poczytaj tu. To forum hobbystów. Skontaktuj się z forumowym dostawcą. Poczytasz, będziesz wiedział z kim.
Pozdrawiam
Wiaderny
Nie znam osobiście, osobnika ale z lektury Oliwki , i CK forum ... podobny styl pisania ma jedna osoba [ może starsi mnie poprawią, mogę się mylić ] .
W największym skrócie - wszystko dla ludzi. Drożdże TURBO są dobre do szybkich zacierów, nie ma smrodu acetonu, paliwa rakietowego, koktajlu mołotowa czy czegokolwiek innego .
Nie czytaj wypowiedzi dyletantów, poczytaj tu. To forum hobbystów. Skontaktuj się z forumowym dostawcą. Poczytasz, będziesz wiedział z kim.
Pozdrawiam
Wiaderny
Nie probowalem jeszcze drozdzy Turbo, ale zaczynam powaznie nad nimi rozmyslac. Na pewno nie maja odoru acetonu, acetylenu, czy czegos tam jeszcze, ani z pracy tych drozdzy nie powstaje paliwo rakietowe , poniewaz nikt by ich nie uzywal
Najgorzej, jak ktos, kto nigdy nie widzial czegos na oczy, a opowiada o tym niestworzone rzeczy.
A co do zapachu acetonu i skladnika koktajlu molotowa, to harakterystyczny wynik fermentacji drozdzy syberyjskich. Fermentuja przy minus 46 stopniach, przerabiaja nawet wojskowe termosy, niedzwiedzi tluszcz i placki reniferow
Aha, i ostroznie z ogniem, byla taka jedna, co probowala zapalic fajke przy pracujacym balonie. Walentina Tierieszkowa Kazdy chyba wie, jak sie to skonczylo...
Najgorzej, jak ktos, kto nigdy nie widzial czegos na oczy, a opowiada o tym niestworzone rzeczy.
A co do zapachu acetonu i skladnika koktajlu molotowa, to harakterystyczny wynik fermentacji drozdzy syberyjskich. Fermentuja przy minus 46 stopniach, przerabiaja nawet wojskowe termosy, niedzwiedzi tluszcz i placki reniferow
Aha, i ostroznie z ogniem, byla taka jedna, co probowala zapalic fajke przy pracujacym balonie. Walentina Tierieszkowa Kazdy chyba wie, jak sie to skonczylo...
ENERGA - bezplatny internet w Twoim gniazdku
Re: Drożdże TURBO
Zanim zacznie "Pan" na forum przytaczać anonimowe opinie jakichś dyletantów, ośmieszając się tym samym wśród doświadczonych destylerów, proponuję poczytać wątki drożdże turbo (np. ALCOTEC TURBO PURE) , następnie samemu ich spróbować i wyrobić sobie własne zdanie.ziutekt pisze:....."Mam dla pana Tylko jedna rade.......
Ja tak zrobiłem i oświadczam, że przytoczony przez "Pana" cytat to stek bzdur jakiegoś niedouka. Powtarzanie takich tekstów na tym forum naraża "Pana" na śmieszność.
pzdr
zgoda. ja używam turbo od 5 lat i niczego podobnego nie stwierdziłem. Z cytatu można wyciągnąć informację, że destylacja została przeprowadzona źle co najmniej w kilku segmentach.
aceton=przedgony
85%= słaby aparat lub za mocne grzanie czyli słaby aparat
wniosek
ziutekt korespondujesz z destilanto-diletanto.
wszystko byłoby w porządku gdybu gość nie wiedział jak i chciał się uczyć ale jak taki zaczyna udzielać porad w oparciu o mizerne doświadczenie to już zgroza. Sam psuje jakość dyskusji i zniechęca innych. tragedia
aceton=przedgony
85%= słaby aparat lub za mocne grzanie czyli słaby aparat
wniosek
ziutekt korespondujesz z destilanto-diletanto.
wszystko byłoby w porządku gdybu gość nie wiedział jak i chciał się uczyć ale jak taki zaczyna udzielać porad w oparciu o mizerne doświadczenie to już zgroza. Sam psuje jakość dyskusji i zniechęca innych. tragedia
Lutek
V.S.O.P.
www.vsop.com.pl
http://vsop.blox.pl
Gdy dłużej nie odpowiadam pisz bezpośrednio na info@vsop.com.pl
V.S.O.P.
www.vsop.com.pl
http://vsop.blox.pl
Gdy dłużej nie odpowiadam pisz bezpośrednio na info@vsop.com.pl
znaczy się albo ten"pan"robi na pot-stillu albo albo na kolumnie bez wypełnienia lub bez r.r.ALE NAWET PO PIERWSZEJ DESTYLACJI WINA OTRZYMUJE PAN SWIETNY WYROB O LEKKIM ZAPACHU OWOCÓW
to żałosne że za produkcję aparatów destylacyjnych biorą się ludzie bez podstawowej wiedzy.gdyby robili to dla siebie to pół biedy,ale oni próbują to sprzedać.nic dziwnego że potem czytamy takie steki bzdur.
Witam wszystkich
ten ktoś opinię o drożdżach TURBO wyrobił sobie na aparacie :
http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=446520116
z tego co widać aparatura nie jest doskonała, i to jest powód
przepraszam, że włożyłem kij w mrowisko, ale chociaż wiem, że drożdże TURBO są dobre,
i stosowane przez forumowiczów.
ten ktoś opinię o drożdżach TURBO wyrobił sobie na aparacie :
http://aukcjewp.wp.pl/show_item.php?item=446520116
z tego co widać aparatura nie jest doskonała, i to jest powód
przepraszam, że włożyłem kij w mrowisko, ale chociaż wiem, że drożdże TURBO są dobre,
i stosowane przez forumowiczów.
pozdrawiam
polecam stronkę ; http://www.wedlinydomowe.pl/
polecam stronkę ; http://www.wedlinydomowe.pl/
I tutaj trzeba uważać. Ja np. pisałem o ALCOTEC TURBO PURE 24H! Słyszałem jednak opinie niezadowolonych użytkowników drożdży turbo, ale innej firmy (nie podaję szczegółów bo sam tego nie weryfikowałem). Nie można sprowadzać do wspólnego mianownika wszystkich drożdży oznaczonych jako TURBO.ziutekt pisze:......ale chociaż wiem, że drożdże TURBO są dobre,
i stosowane przez forumowiczów....
pzdr
Re: Drożdże TURBO
Wcale nie potrzeba drożdży winnych żeby uzyskać zapach owocowy,ziutekt pisze:
Cytat :
JAK WIADOMO ZEBY OTRZYMAC WINO TRZEBA TROSZKE CZASU (MINIMUM MIESIAC) ALE NAWET PO PIERWSZEJ DESTYLACJI WINA OTRZYMUJE PAN SWIETNY WYROB O LEKKIM ZAPACHU OWOCÓW. DRUGIE PEDZENIE POZBAWIA ALKOHOL ZAPACHU I JEST JUZ WYSMIENITY WYROB O ODPOWIEDNIJ MOCY (85 - 94%) SUPER SPRAWA JEZELI CHODZI O NALEWKI.
używam drożdży Alcotec pure 48 od wiadomo kogo ,ostatni nastaw pseudo śliwkowy wyrobił w 6 dni jednak zostawiłem go w spokoju na tydzień do wyklarowania, bryknięcie na 2 razy za drugim razem po wymieszaniu z wodą dodałem sody do surówki,efekt końcowy to destylat o mocy 87% wypędzony na szybko z łagodnym zapachem śliwkowym.
Tyle z moich ostatnich doświadczeń, nawet dobry gotowy zacier można zpier..popsuc podczas gotowania.
Alkoholik to człowiek który przekroczył granice na której my wszyscy balansujemy.
Najpierw czytaj potem pytaj;)
Sláinte,
Yaco26
Najpierw czytaj potem pytaj;)
Sláinte,
Yaco26
Uważam że jest to próba zdyskredytowania tego producenta (może konkurencja zbyt duża) . Jeśli kogoś stać na ten sprzęt i wie o co chodzi w tym wszystkim to w miarę potrzeb może (powinien) sobie dodać termometr itp.
Im większa konkurencja tym lepiej dla rynku .
Żeby niebyło niemam nic wspólnego z w/w producentem .
Pozdrawiam wszystkich myślących Forumowiczów .
Im większa konkurencja tym lepiej dla rynku .
Żeby niebyło niemam nic wspólnego z w/w producentem .
Pozdrawiam wszystkich myślących Forumowiczów .
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 25 gości